Ugglan har vaknat igen!
Det är tre år sedan Magnus Uggla gjorde något väsen av sig. Då kom LP:n “Välkommen till folkhemmet” och bland alla låtar som handlade om folk och företeelser i det här landet, var det “IQ” som fastnade i minnet. Hånet mot killen som raggar brudar och bygger muskler i samma rasande fart. Med Ugglas bitska åseende av ett av alla dessa fenomen i samhället som vi alla vant oss vid men i smyg — liksom han — har svårt för att acceptera.
Nu är den mänskliga fågeln här igen. Med en ny och efterlängtad LP och det har helt säkert tagit tid att producera den.
— Jag vägrar släppa ifrån mig en platta som jag inte är hundraprocentigt nöjd med, har Uggla påpekat många gånger. Det måste få ta den tid det tar. Många utländska artister har längre intervaller än tre år mellan sina plattor och det funkar bra!
— När jag är nöjd kan jag strunta i vad kritikerna säger. Jag har ofta fått dålig kritik, men då skriver dom att min förra platta var mycket bättre. Det har dom i alla fall gjort hittills i år!
Han är 31 år och han har åtta plattor bakom sig. Det har alltid varit starka melodier, rakt-på-sak-rock och texter som engagerat en massa lyssnare. Nu senast är det hårdrockarna som får sig en gemytlig känga. Låten “Joey Killer” älskas säkert inte vare sig av Joey Tempest i gruppen Europe, killarna och tjejerna som gillar Heavy music — eller kollegan Stefan Johansson som gått i bräschen för denna nya och i många fall härligt vitala musik, men många tillåter sig också att skratta.
Och det är skrattet Uggla eftersträvar!
— En låt måste ha en bra refräng, har han sagt. En som man kommer ihåg. Jag ger mig inte innan jag hittat dom perfekta melodierna och jag jobbar oerhört länge med texterna. Dom måste vara både roliga och träffande. Men hur skämtsam en text än verkar, så finns det ett visst allvar i botten. Jag skriver definitivt inga pajastexter!
Uggla vänder inte ut och in på sig själv och ingen kan påstå att han skyltat med sitt privatliv genom åren. Kvinnorna i hans liv har gått omvärlden förbi, men sin dotter Emelie träffar han regelbundet.
— Just nu längtar jag inte efter att bli någon skötsam familjefar, har han också sagt. Men man vet ju aldrig…