Rockstjärna. Tänk dig att ha det som titel i telefonkatalogen. Martina Axén är en av de som skulle kunna ha det. Om hon stod med.

Hon spelar trummor och körar i Drain – Sveriges mest framgångsrika hårdrocksband sedan Europe. I sommar ska de spela med giganter som Black Sabbath, Primus och Slayer.
Men istället för en torr och uppblåst diva möts vi av en glad tjej från Söder. Utan att blinka kryper Martina in i vår hopplöst tränga tredörrars Ford och klagar inte när vi inte hittar dit vi ska. Hon har inget emot att stå och frysa utan skor nere i tunnelbanan medan fotografen ställer in bländaren.
Hur är det egentligen att vara rockstjärna?
– Det är det bästa jobb man kan ha. Vi ska åka på USA-turné i sommar. Innan turnén ska vi bo en månad i New York och ge intervjuad och shoppa.
Är du rik?
– Nej, men jag behöver inte göra något annat. Men när man är på turné lever man som om man vore miljonär fast man inte är det. Det är helt sjukt, folk överöser en med massa grejer. Förra turnén fick jag till exempel över hundra skivor. Varför gjorde ingen det förr, när jag inte hade råd?
Vet du hur mycket lumpare får i dagersättning?
– Nja… tio kronor?
Skulle du vilja göra lumpen?
– För det första skulle jag aldrig slösa ett år av mitt liv på att göra lumpen. Men var jag tvungen, då skulle jag vilja flyga Viggen. Eller JAS, eller vad de heter nu för tiden.
Det får inte värnpliktiga göra, tyvärr.
–Men då skulle jag vilja göra det ordentligt. Jag skulle gärna göra överlevnadsgrejer. Sådant tycker jag är kul. Men jag gillar inte lumpen. Folk vet inte vad de lär sig. De lär sig ju att slakta människor.
Vad gör dig riktigt arg?
– Jag tycker inte om stämpeln “tjejrockband”. Så heter det ju oftast: tjejrockbandet Drain gör si eller så. Kritiker kan jämföra oss med hand som spelar slamrig punk bara för att de också råkar vara tjejer. Och slamrig punk avskyr jag över allt annat. Jag menar, ingen säger “grabbrockbandet Kiss”.

Namn: Anna Mercedes Martina Axén
Yrke: Rockstiärna
Ålder: 33
Pojkvän: Många, frilansar

Maj 1999