Sveriges mest omtalade indiepopband. Popsicles idoler. Ett band som släppt tre CD under loppet av ett år. John Peels svenska favoriter. Ett kompromisslöst kompisgäng.

Det finns mycket Luleåbandet Bear Quartet vägrar göra. Minst av allt att gå i ide.
Pressrosorna haglar och indie-kidsen hissar upp gruppen som fanbärare för den nya svenska popen. En pop som till stor del handlar om A West Side Fabrication, ett flitigt omdiskuterat skivbolag med bas i Skellefteå.

RENODLAR SIN PERSONLIGHET

Det är på West Side grupper som This Perfect Day, nämnda Popsicle, Wannadies samt det nyligen debuterande Göteborgsbandet Mufflon 5 tagit sina första stapplande steg. Etiketten har redan fått stämpel på sig om att ha ett “hus-sound”. Något Bear Quartet inte vill hålla med om.
Istället ägnar de sin energi åt att renodla sin personliga variant av independentpop. Under 80-talets första halva fanns en del strömningar åt det håll Bear Quartet letar sig på purfärska CD:n Family Affair. Skotska popband gjorde pop som vågade vara vemodig. Det låter faktiskt mer av vemod om Bear Quartet än Pixies, Dinosaur Jr och de andra band Lulegossarna så ofta jämförs med.

TRE CD PÅ ETT ÅR

Tre album har kvartetten (som liksom Fleshquartet är fler än fyra) hunnit med på ett år. Förra hösten kom Penny Century, i våras släpptes Cosy Den och nu alltså Family Affair. Det stämmer absolut inte att släkten är värst.
Turnén kallas Never Trust a Teenage Popstar och medresenärer är Blithe. Dessa bolagskollegor har just släppt sin andra CD, Head Is Mighty. Pixesfans göre sig besvär.

Fre 29/10 Underground