Uttalat revolutionära band är det som bekant ont om i Sverige idag. Men visst finns de…
Vi har tidigare recenserat skivan “Klass mot Klass” med det suveräna bandet EAK. Eftersom vi tycker att de är värda all uppmärksamhet och stöd, tog vi kontakt med dem för att få en intervju.

Folkmakt: Berätta lite om hur ni bildades och om syftet med EAK?
EAK: Vi har ju spelat i olika band förut, och med tiden hade en i& vuxit fram om att göra en skiva med ett budskap som inte går att misstolka: Klass mot klass! Vårt syfte är alltså helt enkelt att sprida revolutionär, socialistisk propaganda.
Vi hoppas också att kunna inspirera andra. Alla i bandet är arbetarklass, och är arbetslösa eller studerar, men vi fick ändå ihop pengar till att göra en CD. Det vore kul om andra följer efter och startar egna band, så att det kan utvecklas till en musikrörelse.

FM: Hur har responsen varit då, tycker ni?
EAK: Vi spelade in skivan på två dagar och tryckte upp den i 500 ex och den har i princip sålt slut på tre månader. Eftersom vi inte har något distributionsbolag utan sprider CDn genom vänstergrupper som RKU (KPML(r)s ungdomsförbund /FMs anm.), vänsterbokhandlar och genom kompisar, så tycker vi att det har gått väldigt bra. Spelningarna vi har haft har också varit väldigt lyckade.

FM: Vilka är era musikaliska influenser?
EAK: Dels är det kampmusik som Dan Berglunds visor, dels är det hårdrock.
Man kan väl kalla vår stil för någon slags progghårdrock, eller proggpunk kanske.

FM: Inom Folkmakt är vi väldigt svaga för Dan Berglund, jättekul att ni spelar hans låtar.
EAK: Ja, det vore en dröm att få kompa honom på scen nån gång. Det blir ett par av hans låtar på nästa skiva också, “Mina herrar” och en till.

FM: Vilka politiska influenser har ni?
EAK: En Journalist från Dala-Demokraten sa såhär: “På framsidan ser det ut som RAF, på baksidan som KPML(r) och inuti texthäftet som en blandning mellan syndikalism och maoism.” och det var nog en bra sammanfattning.
Vi respekterar RAF för deras kompromisslösa klasshat; flera i bandet är med i KPML(r); syndikalismen, för att vi gillar tanken på socialism utan ledare och maoismen för att vi tycker att kampen måste föras nu och här, i Sverige.

FM: Vad tycker ni om vänstern i Sverige idag?
EAK: Vi stödjer alla grupper till vänster om vänsterpartiet, men närmast ligger vi nog RKU. Folkmakt hade vi knappt hört talas om innan, men det nummer av tidningen vi sett tycker vi var jävligt bra. Ni verkar ha samma politiska grundbudskap som vi: Klass mot klass. (Vi kan inget annat än instämma… /FMs anm)

FM: Till sist, vad har ni för framtidsplaner?
EAK: Om den första skivans tema var klasshatet, vill vi nästa gång försöka ta fram stoltheten, att vara arbetarklass och stolt. Ett mer positivt budskap helt enkelt.
Vi tänker göra ett försök att bli ett vänsterns svar på Ultima Thule (men de är ju bara töntar… /red) och göra en singel med kända låtar som når ut till många. EAK är mer än ett band, vi gör socialistisk propaganda. Vårt budskap är viktigare än musiken vi spelar och människorna bakom instrumenten.

EAK och flera andra band kommer att spela på “Rock mot dom Rika” som Folkmakt arrangerar i Göteborg den 9 september.