godissugen?

En av årets tuffaste svenska popplattor hittills kommer från Västerås-bandet Candysuck. Femspårs-cd:n “Kill Your Boyfriend” visar upp ett mycket kompetent band som har förmågan att skriva helgjutna poplåtar med många smarta hooks och stick. Samtliga i bandet är skolade musiker och sångerskorna Marit och Nathalie har mycket uttrycksfulla röster och lyckas dessutom få till ett helt acceptabelt uttal i texterna, som genomgående är på engelska. Det är verkligen inte ofta sådant inträffar i den svenska popvärlden.
Candysuck sjunger om relationer och relationsproblem och om saker som människor gör mot varandra. Titelspåret handlar om ett förkvävande parförhållande och är en uppmaning att bryta upp innan det är för sent:

“Cooking dinner for two — your mother’s recipe
Holding hands watching Beverly Hills — 902 10
What the hell are you going to do?”

Min favoritlåt på plattan, You Don’t Turn Me On, handlar om en tjejs reaktion på en självgod killes totalt misslyckade försök att få henne i säng. Även den fångar situationen på kornet.
Personligen delar jag EAKs åsikt (se annan plats i detta nummer) att vad Sverige behöver i dagens läge är band med uttalat revolutionära texter, men Candysuck influerar säkert folk på sitt sätt. Och de håller knappast käften om sina socialistiska åsikter, varken i intervjuer eller på scen.
En skiva väl värd att skaffa.

Candysuck — Kill Your Boyfriend?!
Birdnest Records, 1995
Kolsvagatan 4, 731 33 Köping