FÖDD: 4 december 1948 i Stockholm.
DEBUT: Mikael tror att det var 1965 med gruppen Catnicks.
SPELSTIL: Sval soul-dränkt rock med funk och reggaerytmer.
HISTORIK: Redan i slutet av 60-talet var Mikael ett eftertraktat namn. Han sjöng med Stockholmspopparna Bamboo men Tages ville ha honom. I stället blev det en kort tid med dansbandet Dandys innan Hollies hörde av sig. Mikael sjöng med den brittiska gruppen i två år, 1972-1974, kom hem bitter och blåst på massor, av pengar. Försörjde sig på ströjobb, låg lågt, men träffade discjockeyn/låtskrivaren Hasse Huss och började göra fin musik. Först väldigt tillbakalutad rock, så vällde Rickfors vita soul fram samtidigt som musiken blev tuffare. Till sist gick allt så bra att han började turnera igen och hösten 1980 var han en av landets populäraste artister.
GENOMBROTT: Singeln “Dancing on the edge of danger” 1979.
BAND: Per Lindwall, trummor, Sam Bengtsson, bas, Mikael Ljung, klaviaturer, Micke Hagström och Håkan Mjörnheim, gitarrer.
UTLANDSJOBB: Fem USA-turnéer, en Australien-turné och massor av jobb över hela Europa tillsammans med Hollies. Dessutom turnéer i Danmark och Tyskland som Mikael Rickfors.
LP-SKIVOR: “Romany” och “Out on the road” med Hollies, båda på EMI. “Mikael Rickfors” och “The Wheel” på CBS, “Kickin’ a dream” och “Tender turns tuff” på Sonet.
SINGLAR: Från Hollies-tiden minns Mikael bara “The Baby”. I eget namn har han gjort tre, “Daughter of the night” på CBS, “Dancing on the edge of danger” och “Tender turns tuff” på Sonet.
STÖRSTA FRAMGÅNG: Det är nu det. Nu är det på riktigt, tycker Mikael.
PUBLIKREKORD: Mikael är osäker på när och hur mycket. Antingen var det på Gröna Lund med Bamboo i slutet av 60-talet, eller så var det med Hollies i New York. Båda gångerna fanns det drygt 10 000 personer i publiken.
CIVILSTÅND: Ogift.
FAN-CLUB: Nej.
ADRESS: Mikael Rickfors, c/o Sonet, Box 1205, 181 23 Lidingö.
TURNÉPLANER: Inga. Under hösten skall Mikael börja skriva låtar till sin nästa LP.