Hardcorebandet Refused tar politisk ställning genom sin musik
Den norrländska universitetsstaden Umeå har fått Europas största hardcorescen. Med ungefär tio band och en stor grupp anhängare kan man nu börja tala om en rörelse snarare än en trend.
Hardcore, som inte får förväxlas med den pornografiska avarten, är från början en amerikansk genre. En utveckling av punken som hämtat influenser från hårdrocken och på senare tid även från hiphopen. Det är en tung och högljudd musik, fysisk och kaxig och ofta minst lika tekniskt komplicerad som till exempel jazz.
Det ledande bandet i Umeå heter Refused och består av fyra medlemmar i åldern 19 till 20. Unga är de alltså, men inte obeslutsamma. Tillsammans har de dragit sin hängivelse till hardcoremusiken till sin spets. En, också den amerikansk, riktning inom genren kallas straight edge. Den tillhör Refused.
Trött på fyllan
— Straight edge började inom punkvågen, berättar trummisen David Sandström, alla var så trötta på fyllan och våldet som uppstod på konserterna. Punken startade ju för att förändra världen, men alla visioner rann ut i sanden för att alla dränkte sig i droger. Så, i sin strävan efter kontroll slutade de dricka och ta droger. Efter hand blev de vegetarianer också.
Refused lever som de lär, de dricker inte alkohol, röker inte och äter inte kött.
Att vara straight edge är också ett politiskt ställningstagande, säger Dennis Sandström:
— Om alla var vegetarianer, till exempel, skulle man kunna lösa hela problemet med världssvälten. Nu bränner man ner regnskogen för att odla foder till djur, medan urbefolkningen blir utan mat.
Tystnad och makt
Det är Dennis Sandström som skriver texterna, som ofta innehåller hård kritik av Västerlandet. I låten “Our Silence”, från deras debutalbum “This just might be the truth”, sjunger han om tystnaden som bibehåller samhällets makt över individen. Ett samhälle som “utnyttjar många och ger till få”.
— Mina texter handlar egentligen bara om en sak, fortsätter Dennis. Vi måste börja med att förändra oss själva om vi ska förändra något här i världen. Det är många som tänker att de inte kan göra något åt alla problem, men då skulle jag vilja säga: Så länge vi inte är en del av lösningen är vi en del av problemet. Om tjugo år är det vi som styr samhället, och därför måste vi förändra oss själva inifrån för att kunna skapa en ny värld.
— Utan ändring ingen förändring, lägger David till. Men vi är inte riktigt inne på att sitta och predika vad vi tycker. Vi gör vår musik för att skapa debatt. Efter spelningarna brukar vi alltid stanna kvar så att folk kan komma och prata med oss. Det kan vara om vad som helst, politik, vegetarianism eller om hur de mår.
Orolig direktör
Bredvid Refused under intervjun sitter en orolig skivbolagsdirektör; bandets manager och bokare. Han skruvar på sig när de pratar om grönsaker och politik och ber dem stilla att inte glömma bort att det är musik de ska sälja — inte åsikter.
— Musiken är viktigast, det är sant, säger David. Men den är också ett forum för våra idéer och åsikter.
Varför just Norrland i allmänhet och Umeå i synnerhet blivit hardcorens Mecka i Sverige kan de inte svara på. Medelåldern bland fansen ligger runt femton år. Med tanke på det är det tur att banden är emot alkohol, ingen åldersgräns finns på spelningarna med de norrländska hardcore-banden.
— Min mamma är ordförande för Hem och skola i Umeå, berättar David. Och visst, de är nöjda nu när såpass många tycker att det är fel med rökning och alkohol. Men vi är inte nöjda. Vi skäller på dem för deras livsstil. De dricker ju sprit, röker och äter kött.
Högtflygande planer
Killarna i Refused har högtflygande planer. Inom kort kommer de och några andra att öppna ett vegetariskt bokkafé i Umeå. Dennis och några vänner till honom har startat ett skivbolag för lokala band. Dessutom arbetar de ständigt på att få fler och fler att börja spela och lyssna på hardcore. Och att bli straight edge.
— Eftersom publiken och de som spelar är så unga hoppas vi att trenden kommer att övergå i en rörelse och leva kvar länge, säger Dennis. Just nu finns det ungefär 80 riktiga straight edge-människor i Umeå. Vi hoppas att det blir fler.
Förra helgen gjorde Refused flera spelningar i Stockholm. Live är de tunga och vildsinta, kanske aningen blygare än väntat. Som musiker är de trots sin unga ålder lysande skickliga och samspelta. Publiken var ung på Café 44 och röjde hårt framför scenkanten.
Refuseds målsättning är att alla ska ha kul. I liveögonblicket kommer missionen i andra hand.
Lämna ett svar