Antingen reser man sig och går, eller så blir man kvar till sista tonen försvunnit ut i atmosfären. Det är rak tuff rock’n roll, det är på deras egna villkor, på deras eget sätt. Jag har träffat Borlängegruppen Sator.

Den första skivan hette “Wanna start a fire?” Då hette dom Sator Codex. När Slammer kom, hade dom kortat ner namnet till bara Sator. Slammer var en LP som fick kritikerna att plocka fram stjärnor, rosor och lovord i långa banor.
Riktigt uppmärksammade bland en bred allmänhet blev gruppen med singeln “Oh Mama”, och visst minns vi Sators egen version av Lili och Sussis hitlåt.

Nu är det dags för kritikerna att plocka fram sin stjärnor igen, “Stock Rocker Nuts” är en nysläppt platta som sålde lika mycket på en vecka som Slammer har sålt hittills, och med den har dom tagit det definitiva steget in i den svenska rock-eliten. “Det är frustrerande att bara ha fem stjärnor att dela ut”, skriver rockrecensent Per Bjurman i Borlänge Tidning och undrar samtidigt hur nästa platta kommer att låta.

Dom är mitt uppe i en turné, 30 spelningar på 38 dagar, och dom är i Borlänge på snabbvisit, en spelning en fredagkväll för hemmapubliken. För snart fyra år sedan lämnade grabbarna Borlänge för att flytta till Göteborg, och ägna sig åt musiken på heltid. Där finns skivbolaget Radium, och det är en trevlig stad att bo i, säger Micke, och tillägger. “Men Borlänge är en suverän stad att komma tillbaka till. Vi är ett borlängeband och det kommer vi alltid att vara.”

Musiken

Musiken är ganska tung rock med mycket nyanser och melodislingor och med texter som man bör lyssna till. Det är Chips och Kent som skriver texterna, melodierna gör hela bandet tillsammans. Det känns att det är deras musik, det känns att det är ärligt och äkta. Rakt och tufft utan pardon suger dom luften ur oss med låtar som “Machine gun justice” och “Baby Doc holiday”. Dom berättar något för oss, dom har något att säga, och man har inget annat val än att lyssna.

Micke sitter mitt emot mig på andra sidan bordet och dricker en stor Coca Cola. “Det är många som har förutfattade meningar om oss”, säger han. “Om sprit, droger, brudar och sånt. Men vi är inte såna…” Han pekar menande på coca colan.
“Hur är ni då?” frågar jag. Han funderar en stund och säger sedan leende, “Hasse har varit med i landslaget i fiske, han kom fyra i VM i Luxemburg för några år sedan…”
Det är svårt att tänka sig klaviaturspelande Hasse i Sator, som deltagare i fiske-VM.
“Själv spelar jag schack”, säger Micke och flinar stort. Jag har varit med i SM fyra gånger…”

Högt på listorna

Jag kan konstatera att Sator ligger högt på skivförsäljningslistan med “Stock Rocker Nuts”. “Varför har just er musik, er platta, blivit så populär?” frågar jag och tror mig nästan ana svaret.
“Det kommer många nya musikstilar hela tiden, säger Micke eftertänksamt, det är mycket plagiat och det mesta låter ganska lika. Varje gång en ny musikstil blir inne så säger man att rocken är död. Den dör aldrig, den kommer alltid tillbaka, det är den raka och ärliga som folk vill ha. Man ska känna musiken, och det gör man.”
Efter att ha lyssnat på deras senaste platta, förstår jag vad han menar. Själva lyssnar dom på Byrds, Beatles, Nazareth, AC/DC, Hank Williams… “Vi är ett bandlyssnande band, vi har alltid musik på stereon när vi reser, vi hämtar inspiration och influenser från den musik vi lyssnar på.
Svensk musik då? undrar jag, det här är bara utländska band. “Svensk musik är bättre än någonsin, det är roligt att det går så bra för band som till exempel Roxette, det kan hjälpa många andra framåt.”

Utlandet

1988 var Sator i New York och gjorde tre spelningar, de har turnerat i Skandinavien och Europa, dom har en fot inne i Tyskland och tänker satsa på USA.
Under juni har man sex spelningar på sex dagar i Tyskland med början i Berlin och vidare, Hamburg, Köln, Frankfurt, München och Regensburg. I maj representerar borlänge-grabbarna Sverige i en stor internationell kabel-tv-gala i Toulouse. “Sånt är roligt,” konstaterar Micke och tömmer det sista av Coca Colan.

Intervjun närmar sig sitt slut och jag undrar över framtidsplaner. En singel i april, låtskrivande för nästa LP och en turné till hösten. Så ser det ut just nu. Visst det ser bra ut, för Micke, Hasse, Chips och Kent i Sator, från Borlänge.

Från Borlängemagasinet 2/90