Mikael Råbergs Storband, Wenströmska skolans aula, Västerås; 20 februari: Urban Agnas, Fredrik Norén, Magnus Johansson, Leif Lindvall tp, Mikael Råberg, Urban Wiborg, Peter Nygren, Erik Stenborg tb, Peter Toms, Jim Leopardo, Dave Castle, Håkan Lewin, Johan Alenius saxar, Owe Lundin p, Johan Norberg g, Per Johansson b, Petur ”Island” Östlund dr, Elisabeth Melander vo.

Att vi har en imponerande storbandsbredd i detta land blir man ständigt påmind om. Men dessutom har det under de senaste åren växt fram en högst förnämlig storbandstopp.
Gyllene Skivan-omröstningen senast antydde utvecklingen med Tolvan Big Band som meriterad tvåa och Visby Storband och Sandvik Big Band rätt högt på listan. Sedan har vi också Gugge Hedrenius Big Blues Band, Nils Lindbergs Big Band Galore, Hudik Big Band och Örjan Fahlström International Big Band, för att nu plocka fram några av de mer eller mindre fasta konstellationer vi oftast hör talas om.

Ungt, entusiastiskt

Mera sällan, även i OJ:s spalter, nämns Mikael Råbergs Storband. Inte ens succéframträdandena vid Skeppsholmsfestivalen och Umeåfestivalen 1982 gav några större rubriker.
Men Mikael Råbergs Storband förtjänar i högsta grad uppmärksamhet, det gav bandets februarikonsert i Västerås besked om. Personligen har jag sällan haft så trevligt under en storbandskonsert, trots att nya Wenströmska skolans aula var orättvist glesbesatt. Märkligt med tanke på det rykte Västerås byggt upp som en storbands-glad stad, men då har det förstås gällt redan erkänd och väletablerad musik.
Unge Mikael, 25 år i år, har byggt upp sitt band med musiker ur samma generation, som gitarristen Johan Norberg, trumpetarna Fredrik Norén, Urban Agnas, Magnus Johansson, tenoristen Johan Alenius och basisten Per Johansson. Och på viktiga platser har han ”stabiliserat” det hela med rutinerat storbandsfolk som förste-saxofonisten Dave Castle, altsaxofonisten Håkan Lewin och trumslagaren ”Island” Östlund. Lewin hör förresten till våra flitigaste storbandsmusiker; han är även en solistprofil i Örjan Fahlströms och Sandvik Big Band.
Västeråskonserten avslöjade ett entusiastiskt storband med förnämligt sektionsspel, en rad fina solister och en lovande sångerska i Elisabeth Melander, som inte verkade rädd för varken ljudliga eller rytmiska våghalsigheter. I samtliga fall tycktes man uppenbart inspirerad av Mikael Råbergs innehålls- och finessrika arrangemang.

Basie har inspirerat

Redan i inledningslåten fick bandet och Elisabeth Melander publiken med sig i en smått obeskrivlig variant av ”All of me”, där Mikael verkligen släppt loss fantasin. Här kastades man från bopensembler till dixielanddueller och med en hel del överraskningar däremellan.
Som framjublat extranummer valde man Basie-succén ”Shiny Stockings”, som väl avslöjade var Mikael har sina storbandsrötter.
— Just Count Basies band är väl det jag helst lyssnar till hemma på kammaren, speciellt då atombandet från slutet av 50-talet. Bättre har det nog aldrig låtit om ett storband. Men som kompositör och arrangör har jag mest inspirerats av Thad Jones.
Mikael har hållit igång sitt band sedan 1981, då han gick på Musikhögskolan i Stockholm. Sin militärtjänst har han klarat av på musikpluton i Strängnäs. Hemstaden är för närvarande Härnösand, d v s i samma landsända som hans födelseort, som han förärat ”Holmsund blues” med hela saxsektionen i solistroll.

På väg till Stockholm

I höst räknar Mikael med att flytta ner till Stockholm, vilket då avsevärt skulle underlätta möjligheterna att hålla igång bandet. Hittills har det blivit en resa var tredje vecka för repetitioner.
Men givetvis har han också förhoppningar om andra musikjobb. Kapaciteten som trombonist visade han den här kvällen upp i bland annat Johan Norbergs ”Five minutes blues” och Horace Silvers ”The Preacher”. Varför har man då så sällan hört Mikael utanför den egna storbandsmiljön?
— Tyvärr får man lätt en stämpel på sig, som det här med mig som storbandsmusiker. Men självklart vill jag gärna spela i mindre grupper, får väl se vad som händer i Stockholm i höst.
Berättar alltså Mikael Råberg, vars band man också kunde höra på Bal Palais parallellt med Gugge Hedrenius Big Blues Band i slutet av februari. Klart är det med ett återbesök vid sommarens Skeppsholmsfestival och troligen finns man också med vid ”Musik vid Siljan”. Förhoppningen är även att få fram en skiva under 1984.
— Vi känner att vi är mogna för det nu. Det har inte varit någon brådska att göra en platta men just nu fungerar bandet verkligen bra.
Det gör det, intygar Gunnar Holmberg

Att hålla igång ett storband innebär också att man måste försöka få alla att finnas på plats samtidigt. Här är det försök till koordination med Mikael Råberg t v och Peter Toms som föredragande (ryggarna närmast). Fr v Erik Stenborg, Leif Lindvall, Elisabet Melander, Urban Wiborg, Johan Norberg, Johan Alenius och Dave Castle.