Jazzen går vidare i Göteborg. Än har kanske inte alla som borde det vaknat upp och än har kanske inte stadens jazzrestaurang Don Pedro riktigt »satt sig». Mer eller mindre kända storheter engageras på sex dagar och publiken kommer troget även om det sällan är fullsatt. I slutet av oktober gjorde TV en inspelning som skall komma ganska snart och därmed göra det västsvenska spisarstället riksbekant.
När TV spelade in hade Bernt Rosengren just börjat ett engagemang. Som extra krydda vid inspelningen hade man skaffat ner Don Byas från Stockholm. De båda spelade två nummer separat och öste sen på för fullt tillsammans i ett femte och avslutande nummer.

Underskattad Pitts

Gäster före Bernt Rosengren var tenoristen Ray Pitts och Lasse Gullin. Pitts spelade tillsammans med Allan Botschinskys kvintett på festivalen i Landskrona och gjorde inget större intryck då. Men frisläppt som ensam blåsare med det goda husbandet Don Pedro har — Sven-Eric Dahlberg piano, Hasse Löfman bas och Karl-Axel Kjällner trummor blev det små högtidsstunder. Pitts spelar i en stil som närmast kan kallas Rollins-influerad men med en personlig uppfattning som gör att han miste räknas till kategorien »intressanta jazzmän».

Gullin och Billberg

Lasse Gullin hade tidigare spelat på Don Pedro, en kväll i somras, men under sitt gästspel i oktober bjöd han på avsevärt bättre musik än då. Det var väl inte alltid toppnummer som bjöds men helhetsintrycket blev gott. Sista kvällen fick Gullin sällskap med Rolf Billberg och det blev en vacker jazzstund.
Billberg hade engagerats av Rondos jazzklubb som ligger på Liseberg för en tisdagskväll. Tisdagarna tar man igen sig från jazzen på Don Pedro och då är det jazzmusik i det s. k. Ugglerummet på Rondo. Thomas Fehlings orkester var första attraktionen.
Men Billberg var den första mera kända stjärnan och tillsammans med Don Pedros husband, som flyttar över dessa kvällar, gav Billberg en minnesvärd tvåtimmarskonsert.

Det sprider sig

Det här med jazzoffensiven i Göteborg har tydligen medfört ett ökat livsintresse bland jazzklubbarna. Ofta annonseras om möten och nystartade klubbar. Bl. a. en i Kungsbacka som har sessions en kväll i veckan på därvarande stadshotell. Det är både jazz och dans som då bjudes.
Samma kväll som TV gjorde inspelningen med Byas och Rosengren hände också enda jazzkonserten för säsongen på Konserthuset. John Coltranes kvartett spelade och här skall bara nämnas att det blev mästarens — hittills — bästa konsert här. Man vacklade ut på Götaplatsen omtumlad, mörbultad och plågad. Men skönt var det.

Jazzklubbsamarbete

En veckohelg i oktober träffades Don Pedros »jazz manager» Morgan Karnevi och Montmartre-bossen Herlof Kamp-Larsen för att diskutera ett intimare samarbete, ett samarbete som också skulle komma att omfatta Gyllene Cirkeln, Berlins Blue Note, Oslos Metropole m. fl.
Därmed skulle man slippa omvägarna över skandinaviska mellanhänder och istället »gå direkt» på musikern ifråga. Närmast har man Kenny Dorham i åtanke. Tyvärr sprack ett besök av Roland Kirk på gagefrågan.
Men när detta läses bör Tubby Hayes börjat ett gästspel, den 13 november är hans preliminära premiärdatum. Ronnie Scott, Allan Botschinsky, Idrees Sulieman, Bud Powell, Ben Webster, Leo Wright är namn man nämner när Don Pedro-herrarna lägger upp sina planer.