THE JOHN DOE BAND är i dagarna aktuella med vinylskivan “Content” som släpps på Premonition records.
De är från Vänersborg och spelar enligt mig rockig emo.
De har tidigare släppt en cd singel (“Napkind”) på NLB som först var tänkt att bli släppt på Destination records.

Musikmässigt är de väldigt nöjda med skivan som släpps på Premonition, men de är inte säkra på att ljudet blir lika bra.
— Vi trycker skivorna i Tjeckien för det är så jävla billigt men det är ju inte världens bästa kvalitet, berättar basisten Emil.
— Ljudet är ju lite skräpigt, påpekar Niklas som spelar trummor i THE JOHN DOE BAND.
— Det är ju inte säkert att vår musik passar till det ljudet, säger Emil.
Låtarna som ska vara med på skivan är de redan trötta på. De har spelat låtarna så länge.
— Man tröttnar ju på sina låtar efter ett tag, säger Emil.
Niklas tycker det är mer ös i den här skivan än den förra och att den är roligare att lyssna på, och Emil instämmer.
— Den nya skivan är inte lika punkig som den förra var, säger Niklas. Det är inte så jävla mycket meck och skit, vi bara spelade in skiten. Förra skivan var det mycket sånt på, vi höll på skitlänge med den. Vi kastade flera låtar, det var mycket meck. Men det är det inte på den här.
— Jag tycker det känns som vi har kommit ett steg längre, att vi har utvecklats inom vår egen stil. Det låter ju fortfarande som oss, säger Emil.
Hur kommer det sig att ni släppte den här skivan på Premonition och inte på NLB som föregående skiva?
— Vi skickade ut tapes till olika för att se vad vi kunde få för någonting. Då ringde Johan på Premonition och berättade att han ville släppa en vinylskiva, berättar Emil. Men jag tror att vi kommer släppa mer på NLB i framtiden. Det tror jag absolut!

Har sålt bra av förra skivan

De var väldigt nöjda med skivan “Napkind” när den kom. Men är nu trötta på den.
— Det var ju kul att vi fick släppa den på NLB. De har hjälpt oss jättemycket, berättar Emil.
Har ni sålt bra av den skivan?
— Ja vi har sålt ca 700 st nu och det tycker jag är skitbra, säger Emil.
— Jag tycker det är otroligt, vi hade knappt haft en enda spelning och den har ändå sålts så mycket. Det tycker jag är skitbra, säger Niklas.
— Om man räknar i månader så har den sålts ungefär 100 st skivor i månaden och det är ju helt otroligt för våran del, säger Emil. Vi är hur nöjda som helst.

Tänkte släppa på Destination

Den förra skivan “Napkind” var egentligen tänkt att släppas på vinylskiva på Destination records. Men så blev det inte.
— Destination ville ju släppa den, de svarade först och var intresserade, berättar Emil. Det tog sån lång tid för dom att få in pengar för att kunna släppa skivan. Sen fick vi det här erbjudandet på NLB, att få släppa en cd istället. Det var ju bättre för våran del. Eftersom NLB är ju ett ganska stort skivbolag. Det var ju bättre för oss, för ingen kände ju till oss. Det var ju bättre än att behöva vänta jättelänge på att få släppa en vinyl 7″a.
— Det bara blev så, säger Niklas.
De båda berättar för mig att det inte var för att de inte ville ligga på Destination. Det var det de egentligen ville göra, men de tog för lång tid på sig. Det var inte heller p.g.a att de inte ville släppa vinyl.
— Vi tycker det är skithäftigt med vinyl, men det är ju mer som köper det om det är cd. Det är ju roligare ju mer folk som uppskattar ens musik. Nästa släpp blir ju vinyl, säger Emil.
— Vi har spelat ihop ganska länge nu, säger Niklas. Jag och Emil har spelat tillsammans sen vi var skitsmå. Vi har alltid velat komma ut och spela men det har ju aldrig blivit något. Man måste ju ha släppt något. Då ville vi få ut skivan så snabbt som möjligt för att vi skulle få komma ut och få spelningar. Dom tog ju så lång tid på sig så det blev på NLB istället. Vi träffar ju aldrig dom på Destination heller, och Håkan på NLB är vi ju kompisar med.
Emil berättar att Destination var sugna på att släppa den här skivan också, men så blev det ju inte denna gången heller.
— Det kanske blir nästa gäng, säger Niklas.

Gillar turnélivet

THE JOHN DOE BAND gillar turnélivet med vissa undantag.
— Sovplatserna kan vara lite risiga, säger Emil.
— Det är rätt mycket krångel, men det brukar ordna upp sig till slut, säger Niklas.
Annars tycker de att det är skitroligt. Turnén de var ute på var tillsammans med Luleå bandet FAR APART. De tycker verkligen om att turnera med dom.
— De är skittrevliga, vi har varit polare sen första minuten vi träffades. Vi har kommit bra överens, de är skitroliga, säger de båda.
— FAR APART är Gud!, säger Niklas.
Detta var den första turnén THE JOHN DOE BAND gjorde. De har tidigare bara varit i Sandviken som längst och spelat. Det roligaste stället där dom spelade var Ystad.
— Där öste folk verkligen, det är ju inte så vanligt att folk gör till vår musik, säger Emil och Niklas håller med.
Har det hänt något särskilt kul på turnén?
— Det har hänt jävligt mycket kul på den här turnén, berättar Emil. Men jag vet inte om det finns något som jag vill nämna i en intervju. I Ystad hände en kul grej. Vi har sagt då att vi inte har med oss egna gitarrlådor. Så när vi kom till Ystad så sa han som arrangerade spelningen “Jag har inga gitarrlådor” då blev det ju värsta krisen. Sen sa han “Jo jag har funderat på en sak, vad fan är en gitarrlåda?” han visste inte att gitarrlådor var detsamma som högtalare. Det var jävligt roligt. Det var Emil som arrangerade turnén, han hade ringt runt för fullt för att fixa spelningar.
— Jag kommer väl att få en skithög telefonräkning nu, men det är det värt.

Namnet från filmen Seven?

De hette tidigare CONTENT men bytte snart till THE JOHN DOE BAND. Jag antog att namnet var taget från filmen Seven där det är en mördare som heter John Doe.
— Det kan vara därifrån. Det är ett lik. Men det är ju bara ett namn. Vi ville inte heta CONTENT det låter så typiskt hardcore. THE JOHN DOE BAND är bara ett kul namn, det är inte riktat åt något håll.
Namnet på den nya skivan heter ju också “Content” och det var för att folk skulle fatta att det är samma band som CONTENT var. De var med på en del comp-tapes och sådant. De släppte en demo med det namnet.
De tycker båda att namnet är helrätt.