BURST spelar new school hardcore och kommer ifrån Kristinehamn. De har lirat hardcore sen 1994 då de vann en lokal rockbandstävling och fick spela in en cd singel som trycktes i 300 ex.
De startades 1993, då var de ett oseriöst punkband vid namn DIS-LARS. De spelade in en demo första gången de repade, den demon kan man nu avlyssna på deras senaste skiva “Two faced” som är deras första fullängdare släppt på Melon records som är en underetikett till Birdnest.

Efter att de hade släppt cd singeln släppte de sin första seriösa demo.
— Vi spelade in den i Unisound med Dan Swanö och den fick Birdnest tag på, berättar den brutala sångaren Linus.
— Vi skickade inte till dom. Dom släpper ju bara trallpunk så dom kan vi ju fan inte skicka till, tänkte vi. Men vi skickade till ett norskt bolag som har kontakt med Birdnest. Men det var inget för dom så dom skickade den vidare till Birdnest. Birdnest tyckte det lät bra och kontaktade oss och ville släppa skivor med oss, berättar gitarristen Jonas.
— Det resulterade vår första mini cd “Shadowcaster”, säger Linus.
— Och våran första fullängdare “Two faced” som släpptes för ett tag sedan.
Deras förra gitarrist hoppade av för ett tag sedan också. Han började spela i 59 TIMES THE PAIN istället. Det tycker ju jag personligen inte var ett så smart drag. BURST är ju faktiskt mycket bättre än 59 TIMES THE PAIN.

Nya skivan bättre?

Både Linus och Jonas tycker nya skivan är mycket bättre än deras mini cd “Shadowcaster” och vi är helt överens. Men de tycker att den känns lite hafsig. När jag såg dem live i Linköping tyckte jag det lät väldigt mycket bättre än tidigare. Det var mycket mer blandat. Både snabbt, tungt, metall, punk och old school.
— Den är bra mycket bättre än mini cd’n för vi har utvecklats en hel del. Det är inte så mycket krångel nu. Nu är det mer rakt på. Produktionen är mycket bättre. Det är mer blandat nu, tycker Linus.
Jonas tycker den är mycket råare och brutalare.
— Vi tog det som det kom direkt i replokalen. Den är klart tuffare. Alla måste ha den!
Vad är det för skillnad på skivorna?
— Den är mer punk, kaos och supa, säger Jonas.
— Det var mer direkta metal-riff på förra skivan, typ IRON MAIDEN och sånt. Det märks att vi lyssnar mycket på metall. Men det är inga direkta metal-riff. Men influenserna finns ju fortfarande kvar, berättar Linus.
Alla i gruppen lyssnar på olika musik. Men det mesta är hårt. Linus lyssnar mest på skramligare hardcore, väldigt lite old school i hans bandspelare.

Video, 7″a och turné planeras i framtiden

När jag intervjuade BURST skulle de dagen efter spela in en video.
— Allt är klart i Köping. Birdnest har fixat allt. Det ska vara fjärde låten på fullängdaren. Den kommer nog visas lite. Det kommer vara en galen doktor som springer omkring och petar oss på pungen, berättar Linus.
Jag längtar tills jag får chansen att se den.
— I maj så ska vi även ut på en turné tillsammans med old school bandet WHITIN REACH. Det blir en två eller tre veckors Europa turné. Det kommer att bli kul. Det blir nog en del festivalspelningar, berättar Linus.
De planerar även att släppa en split 7″a med det norska bandet LASHOUT som de var på turné med när den här intervjun ägde rum.
— Vi har ju båda banden låtarna klara, säger Linus. Vi måste bara spela in dom. Den kommer bli benhård.
LASHOUT är förövrigt ett utav banden som killarna i BURST lyssnar på.
Jonas berättar att de även funderar på att släppa en split 7″a med något Kristinehamnsband. MISCONDUCT är ett Kristinehamnsband som de väldigt gärna vill nämna.
— De är skitbra. De spelar old school som fan. De ska ut och spela med OUTLAST snart.