Ratata bildades 1980 av tre studerande vid Berghs reklamskola i Stockholm, Johan Kling, Anders Skog och Mauro Scocco. Gruppen var till en början lika mycket ett reklam- och marknadsföringsexperiment som en popgrupp.
I juni 1981 debuterade Ratata för en större publik på Schlagers Sommarkassett 81, en samlingskassett utgiven av tidningen Schlager, numera Slitz, där de medverkade med låten “Ett + ett”, skriven av Mauro och inspelad i hans sovrum vid årsskiftet 1980/81.

Tidig TV-debut

Första utgivningen på vinyl kom i september samma år, singeln “För varje dag” / “Romantic” (REK 011). En singel där Ratata marknadsfördes med Ratata-logon “foten”, utformad av Anders Skog, vilken också prydde omslaget till skivan. Singeln sålde 7000 exemplar, mycket tack vare ett framträdande i TV:s Måndagsbörsen.
Denna skiva finns också utgiven i 12″-formatet med Lustans Lakejers “Stilla nätter” / “Vår man i Mockba” på ena sidan och Ratatas “För varje dag” / “Romantic” på den andra (REK 011). Denna promomaxi gavs endast ut i 500 ex. och är idag ett dyrbart samlarobjekt. Även omslaget är delat mellan grupperna, ena sidan pryds av “Stilla nätter”-omslaget och den andra av Ratata-foten.
Debut LP:n, Ratata (EKO 106), som kom ut i mars -82 blev en försäljningssuccé. LP:n producerades av Johan Vävare och på LP:ns baksida publicerades för första gången bilder på gruppens medlemmar. Dessa var dock suddiga och någon egentlig bild av gruppen var svår att skaffa sig. Tilläggas bör också att liveinspelningen av “Una vita con te” är en bluff. Det är en studioinspelning som blev för stökig, så man lade till publikljud i början och i slutet för att få det att låta live. Gruppen hade när LP:n släpptes aldrig spelat live förutom enstaka TV-framträdanden.
I samband med LP:n släpptes också en andra singel “Ögon av is” / “Liv utan spänning” (REK 015), en singel som även den blev en stor succé och en långliggare i radioprogrammet Poporamas “Heta högen”.
Schlagerdängan “Doktor Kärlek” (REK 021), med falsettsång och allt, togs ut som tredje singel från LP:n och blev en radiofavorit som bl. a. gick in på Svensktoppen. Singeln finns i två upplagor med olika etiketter, den första med Strandeds svarta originaletikett, den andra med en nyare etikett i brun-gult. Denna singel är idag en av de Ratata-singlar som är allra svårast att få tag i, speciell med originaletikett.

Mer TV

Första smakprovet från den kommande andra LP:n blev singeln “TV-apparat” (REK 024). Denna singel räknas också till de svårare Ratata-singlarna. Singelns B-sida, den instrumentala “Från filmen med samma namn”, är värd ett eget kapitel. Skivbolaget fråntar sig nämligen allt ansvar i slutet av låten. I slutet är kanske fel ord att använda eftersom låten aldrig slutar…
Den 24 november 1982 släpptes gruppens andra LP, Jackie (EKO 110). Johan Kling hade lämnat gruppen som numera var en duo bestående av Anders Skog och Mauro Scocco. LP:n blev den Ratata-LP som sålde sämst trots att titelspåret med åren blev en av Ratatas mest populära låtar. LP:n hade ett mer amerikanskt sound och var inte alls lika poppig som den första. Samtliga låtar var skrivna av Mauro utom “Jackie” som var skriven av Mauro tillsammans med Johan Ekelund, sedermera medlem i gruppen.
I syfte att marknadsföra den andra LP:n gavs singeln “En timmes panik” / “Jackie” (REK 027) ut och den är även den en av de Ratata-singlar som idag är svårast att få tag i. Omslaget är i blå/gul kartongpapp och skivan pressades endast i 500 ex. Under vintern 1982/83 blev låten “Jackie” en ordentlig hit och en lågbudgetsingel med “Prinsessa på vift” på andra sidan gavs ut den 14 februari i 500 ex (REK 030) med ett neutralt blåflammigt omslag, för att genom radiospelningar försöka få igång försäljningen av LP:n.
Under augusti -83 gavs sommarsingeln “Något jag måste säga” / “Är det så här” (EKO 038) ut, en singel som visade att Ratata som grupp hade spruckit. Nu var Mauro solo. På singeln medverkar dock Johan Kling som var en av ursprungsmedlemmarna i gruppen.

Annorlunda singel

Tredje LP:n, Äventyr (EKO 116), som skulle bevisa att Ratata (Mauro Scocco) var att räkna med som en av de betydelsefullare ingredienserna i svenskt musikliv, släpptes den 20 oktober 1983. Mauro skrev själv de flesta låtarna och producerade också skivan. Tre dagar senare släpptes singeln “Soulboy” / “Guld” (REK 042). “Soulboy”, skriven av Scocco/Ekelund, blev den hit Ratata behövde. På denna singel gjordes också Ratatas första egna maxi (12 REK 042).
På maxiversionen försöker Mauro sig till och med på en kort rapping. Maxin gavs endast ut med ett neutralt skivbolagskonvolut.
B-sidan är en poplåt som bara finns på denna singel/maxi och är väl mer en svensk version av Spandau Ballets “Gold” än en låt skriven av Mauro Scocco… Detta blev den enda singeln från LPn Äventyr.
Nästa singel gavs inte ut förrän den 5 april 1984 och det blev “Någonting” (EKO 052). Det var den låt som kanske blev Ratatas mesta dansgolvsfyllare på diskoteken och samtidigt en låt som antydde en viss utveckling både av musiken och av gruppen. Johan Ekelund hade nu blivit permanent medlem och Ratata var åter en duo. Baksidans “Vild” var hämtad från LP:n Äventyr. Singeln gavs ut med två olika etiketter, en grå/beige och en röd, där den röda etiketten är den vanligast förekommande.
“Någonting” gavs också ut i två maxiversioner, den ena en ensidig DJ-promo med liveintro till singelversionen av “Någonting” och enbart utgiven till radiostationer och discjockeys (12 REK 052). Skivan gavs bara ut med ett helvitt neutralt konvolut. Den andra 12″-versionen (12 REK 055) var den som kom ut i handeln och där var det en förlängd version av “Någonting” samt en dittills outgiven låt “Jag ger mig” i en version som är längre än den version som finns som baksida på “I dina ögon”-singeln 1985. Skivan pressades i 1000 exemplar.

Hyllningssingel

Om nästa singel, “Jag behöver dig” / “Hommage à Lunding” (EKO 062) finns egentligen ingenting speciellt att säga mer än att baksidan är en hyllning till Strandeds grundare Klas Lunding, som vid det här laget hade slutat på Stranded för nya skivbolagsprojekt (Mekano och sedermera Telegram). “Jag behöver dig” kom även ut som maxisingel (12 REK 062) med en maxiversion på ena sidan och en s.k. svävarversion på den andra sidan. Där ligger också “Something Else”, en engelsk version av “Någonting”. Skivan kom ut i 1000 exemplar.
Ratatas genombrott för en större publik kom i och med den fjärde LP:n, Paradis (EKO 128), utgiven den 31 oktober 1984, där Johan Ekelunds musikaliska experiment och leklusta förenades med Mauros låtskrivartalang. Titelspåret “Paradis”, en lekfull låt med latin-amerikanska influenser, blev sedan signaturmelodi för hela den turné som Ratata gav sig ut på under vintern.
Sedan var det tyst om Ratata fram till den 30 september 1985 då singeln “I dina ögon” / “Jag ger mig” (REK 077) släpptes. B-sidan hade tidigare legat som B-sida på maxiversionen av “Någonting”, men här gavs den ut i en helt ny version. “I dina ögon” kom även som en rejäl maxiversion i två olika upplagor — en promoupplaga (RAT PROMO 2) med kommande singeln “Ge inte upp” samt LP-spåret “Gör vad du vill” på B-sidan, den senare dock i en ny version. Denna maxi gavs endast ut med ett neutralt vitt konvolut.
På den version av “I dina ögon” som kom ut i affärerna (12 REK 077) fanns som baksida “Tralala”, ett medley över ett antal äldre och nyare Ratata-låtar. Omslaget till denna maxi var vitt men hade det nya Ratata-emblemet, två spegelvända R, i guldtryck på framsidan.
Sent I September (EKO 137) kan man med all rätt kalla en LP som kom ut först den 11 oktober, vilket Ratatas femte LP gjorde. Året var 1985. LP:n innehöll singeln “I dina ögon”. Dessutom släpptes ytterligare två singlar från LP:n nämligen balladen “Ge inte upp” / “Försent” (EKO 072) samt “Ingenstans att gå” / “Jackie (L.A. version)” (EKO 078). “Försent” är från LP:n Paradis och L.A.-versionen av “Jackie” är som sig bör på engelska och var tidigare outgiven. “Ingenstans att gå” och “Jackie” släpptes också på promo-kassetten Spring/Summer 86 som gavs ut av Stranded, Mekano och Levis till musik- och klädbutiker. På denna kassett medverkade flera andra artister från Stranded bl. a. Lustans Lakejer.

Skivbolagsbyte

Sedan lämnade Ratata Stranded och klippte därigenom alla banden med den så kallade östermalmspopen. Man hamnade på det nystartade skivbolaget The Record Station. Sedermera har man även lämnat detta bolag för att starta sitt eget Diesel. Bland skivorna som kommit ut sedan bolagsbytet från Stranded finns idag inget av större samlarintresse men några skivor bör dock nämnas.
“Se dig inte om” blev första singeln efter bolagsbytet. På maxins baksida berättar Johan och Mauro hur det gick till att byta bolag i den rapping som The Jacko Family framför. Singeln gavs ut i två upplagor, en med styvt omslag och en med ett sladdrigare konvolut. Maxin fanns även den i två upplagor, av vilka första upplagan hade guldtryck på omslaget och innehöll signerade vykort.
Innan nästa LP, Mellan Dröm Och Verklighet, som släpptes den 10 februari 1987, släpptes den 20 januari singeln “Så länge vi har varann” med Abba-Frida som duettsångerska. Denna singel sålde snabbt slut och är faktiskt ganska svår att få tag på idag. Nästa singel blev “Om du var här”, vilken gavs ut i en guldmix på maxisingel den 3 juni 1987.
Därefter har gruppen släppt ytterligare en LP, Människor Under Molnen, och ett antal singlar. De flesta Ratata-albumen finns idag utgivna på CD. Vissa kan dock vara svåra att få tag på. Samlingsalbumet Guld gavs ut under 1987 på både LP och CD.