Lustans Lakejer bildades 1978 i Åkersberga av Peter Bergstrandh, bas och Leif Thuresson, gitarr. Strax därefter kom Johan Kinde, sång och Urban Sundbaum, trummor med. Det var denna sättning som spelade in den första skivutgivningen med Lustans, “Diamanter är en flickas bästa vän” (REK 003), som släpptes i maj -80 på maxisingel i 500 ex. med “Tidens melodi” på B-sidan. Konvolutet är svart med en bild på Marilyn Monroe på framsidan.
Detta är en av de absolut största och mest omtalade svenska 80-talsrariteterna och riktpriset på ett felfritt exemplar är ungefär 1000 kr. Efter denna maxi lämnade Leif Thuresson gruppen och de två nästa utgivningarna spelades in som trio.
Pop Job (EKO 101) hette Strandeds första LP, en samlings-LP, där LL och fyra andra band gör två låtar var. LL:s bidrag var två riktiga pop-pärlor, “Härifrån till evigheten” och “Se men inte röra”. Dessa två låtar finns endast utgivna på denna samlings-LP, vilket gör att den är högvilt för samlarna. Riktpriset idag är cirka 350 kr. De övriga deltagande banden är Kai Martin & Stick, N-Liners, Studio Sex och Schnabel.
LL:s första singel hette “Kärlekens nöjen” (REK 006) och släpptes i november -80. Den kom senare även med på debut-LP:n. Det gjorde däremot inte B-sidan “Man med paraply”. Konvolutet är vinrött med en svartvit bild av en människa, som mycket väl kunde vara både kvinna och man eller inget av det. Riktpriset på denna singel är cirka 200 kr. Singeln existerar med två olika etiketter, en originalpress med vinröd botten och en nypress med svart botten och grön text. Båda varianterna är lika ovanliga, men originalet är snyggare.

Berömt uttalande

Till debut-LP:n som enbart hette Lustans Lakejer (EKO 102) hade två nya medlemmar tillkommit: Adrian Valerie, gitarr och Jan Kyhle, klaviatur. I samband med releasen av denna LP gjorde gruppen sitt berömda uttalande: “Kläderna är viktigare än musiken”. Detta tände hela Musiksverige på; antingen hatade man Lustans Lakejer eller så älskade man dem. Några som definitivt tillhörde den senare kategorin var tidningen Schlager som gav allt som gruppen släppte ifrån sig topprecensioner.
LP:n innehåller nio låtar och är mycket mörk och stämningsfull och förmodligen det bästa gruppen har släppt ifrån sig. Den mest kända låten från LP:n är “Begärets dunkla mål” vilken även finns med i en remixversion på Schlagers Sommarkassett -81.
LP:n släpptes i februari samma år och sålde ungefär 3000 ex. Den finns i ett otal nypressningar men originalet kan urskiljas om man jämför etiketterna. Den mörkblåa färgen är mer mörk och dov på originalet och mer kornblå på nypressningarna.

Samlarelände

Lustans Lakejers mörka period avslutas med singeln “Skuggan av ett tvivel” (REK 010), som är ett elände för samlarna men en riktig höjdarsingel. Den finns i massor av olika varianter. Två varianter av konvolutet har olika placering av skivnumret, lite olika papperskvalitet och dessutom finns den med minst två olika etiketter. Originaletiketten är svartvit medan nypressningen är svartgrön.
Anledningen till detta strul — inte ens skivbolaget har någon aning om hur många olika varianter som finns — är att Stranded blev uppköpt av Polar, samtidigt som denna singel släpptes och därför bytte man tryckeri till nypressningarna. “Skuggan av ett tvivel” är oavsett pressning mycket eftertraktad och riktpriset är cirka 300 kr. På denna singel spelar Christer Hellman, tidigare Travolta Kids, trummor.
I samband med inspelningen av denna singel lämnade Adrian Valerie och Jan Kyhle bandet — Adrian till Förrädarna, som gör en låt på Stranded-samlingen 37 Minuter I Stockholms City (KOD 107), och Jan Kyhle till Reeperbahn. Dessutom slutade Urban Sundbaum precis efter releasen och bildade första upplagan av Easy Action, som senare gav ut två singlar på Stranded. I stället kom Tom Wolgers med på klaviatur.
På platta spelade Johan Kinde gitarr och live fick man hjälp av Heinz Liljendahl, tidigare Ratata. Nu inleddes LL:s syntperiod. Tom Wolgers fick stort utrymme för sina typiska melodislingor. Detta märktes redan på nästa singel, “Stilla nätter i Clichy” (REK 012), som blev första storsäljaren. Den sålde i drygt 9000 ex. På B-sidan ligger en instrumental tvåminuters syntlåt av Tom Wolgers som heter “Vår man i Mockba”. En liten rolig sak är att på singeletiketten står det att den är 3.20 minuter lång. Tar man tiden så märker man att den egentligen endast är 2.20.
Eftersom denna singel är utgiven i så pass stor upplaga så borde den inte vara speciellt dyr. Men mycket beroende på att singelns konvolut är ett av de snyggaste alla kategorier kostar den ändå ungefär 200 kr.
“Stilla nätter” finns även på en promotionmaxi (LUST 1) utgiven i endast 500 ex. Låten är här längre än både singelversionen och LP-versionen och finns bara på denna skiva. Dessutom ligger “Vår man i Mockba” på samma sida och på B-sidan ligger Ratatas första singel. Denna maxi kostar minst 500 kr begagnad.

Genombrott

Uppdrag I Genevé (EKO 105) hette LL:s andra LP och innebar det stora genombrottet. Den sålde i 17000 ex. och ledde till att Lustans fick en stor och trogen publik. Direkt efter releasen (hösten-81) åkte bandet på sin första turné.
I januari -82 lämnade Tom Wolgers bandet och bildade Mockba Music och ny medlem blev Janis Bokalders, för övrigt tecknaren bakom “Stilla nätter”-konvolutet.
I maj -82 släpptes sedan en ny version av “Diamanter” på singel och maxi (REK 016/12 REK 016). Denna låt är utan tvekan LL:s största hit. På B-sidan ligger en cover på en gammal klassiker, “Sång om syrsor”.
Singeln sålde cirka 12000 ex. och finns i tre varianter. Originalet har bildomslag. Detta är den populäraste samlarrariteten men inte den mest sällsynta. Det finns dessutom en upplaga med samma etikett som originalet men utan bildomslag. Den allra mest sällsynta varianten är en liten upplaga, utgiven flera år efter originalet, med röd etikett utan bildomslag. Den finns i mycket liten upplaga.
Beträffande maxin med “Diamanter” är upplagad begränsad, vilket även står i ena hörnet, till 2000 ex. och både A- och B-sidan är förlängda versioner. Denna maxi kostar som regel 500 kr begagnad.

Engelsk producent

Nästa singel kom i september och hette “En främlings ögon” (REK 022). Den producerades av Richard Barbieri, Japan. Baksidan heter “The Texture Of Her Skin”. Denna singeln sålde även den väldigt bra, cirka 12000 ex. Den finns i två varianter, en med utstansad mitt och en med hel mitt.
En Plats I Solen (EKO 109) hette tredje LP:n som släpptes någon månad efter “En främlings ögon”. Även här har Barbieri producerat vilket gör att LL låter väldigt mycket Japan. Detta är den mest sålda plattan med LL, cirka 25000 ex.
Efter denna platta lämnade Peter Bergstrandh bandet, för att bilda sitt eget projekt Tony Curtis (som sedermera släppte en kanonbra maxi på Wire Records) och Anders Ericsson, gitarr kom med. LL spelade in en ny version av en av låtarna på En Plats I Solen, “Läppar tiger ögon talar” (REK 034), och släppte den på singel med ett provokativt konvolut, där en mycket uppsminkad ung kvinna hålls fast i koppel. Denna singel finns i två varianter som skiljer sig åt genom olika etiketter. Originalet har gul etikett medan nypressningen har Strandeds grågula standardetikett. Originalet är betydligt svårare att få tag på än nypressningen.

Utlandslansering

Nu skulle LL marknadsföras utomlands och bytte namn till Vanity Fair. Man gav ut En Plats I Solen med engelska texter och kallade den A Place In The Sun (EKO 114). Låtarna låg inte i samma ordning som på den svenska versionen och en låt var utbytt. “Räddaren i nöden”, på engelska “Could You Be The One”, togs bort och i stället låg en ny, förlängd och mycket bättre version av “The Texture Of Her Skin” på denna platta. “Läppar tiger” blev “Lips Are Silent” och placerades först och spelades in på video. Den visades ett par gånger i svensk television.
A Place In The Sun finns utgiven i tre länder: Sverige, Portugal och Japan. Utlandspressningarna är mycket svåra att få tag på och är svåra att värdera. Den svenska utgåvan är den svåraste av de svenska LP-originalen med LL.
Efter denna platta hoppade Christer Hellman och Janis Bokalders av och LL blev en duo med endast Johan Kinde och Anders Ericson.
Nästa singel hette” Eld” (REK 044) och är början till ett stilbyte åt diskohållet. På B-sidan återfinns den överblivna “Could You Be The One” och singeln finns även som maxi, där “Eld” (12 REK 044) finns i en något längre version.
Lustavision (EKO 123) hette nästa LP och är helt på engelska. Den lär finnas utgiven i ett knippe olika länder, men jag har aldrig sett eller hört någon i Sverige som har ett utländskt ex. av denna platta.
Det mest anmärkningsvärda med Lustavision är att “Skuggan av ett tvivel” har översatts till engelska och spelats in på nytt under namnet “If Only For A Moment” och att “Eld” med engelsk text heter “The Flame That Never Fades”. I övrigt är denna platta ingen höjdare.
“Good As Gold” hette singeln från denna LP och den släpptes bevisligen i Västtyskland av Polydor på maxisingel. Det finns ett fåtal ex. i omlopp i Sverige idag. Denna singel släpptes i Sverige i tre olika varianter. Dels i singelversion (REK 051) med en förkortad version av låten, dels som maxi (12 REK 051) med en mycket förlängd version, dels som promotionmaxi (12 REK 050) med LP-versionen.
På singeln och maxin ligger “Pure At Heart” på B-sidan och på promon ligger “Obsession”. Promon finns i 500 ex. och kostar ungefär 300 kr. Det spelades även in en rockvideo till “Good As Gold”.

Mer traditionell stil

I fortsättningen blev LL mer och mer ett vanligt svenskt rockband och det där speciella som följt Johan Kinde genom alla de tidiga låtarna och texterna försvann mer och mer. Bara en sådan sak som att på Sinnenas Rike (EKO 132) spelas större delen av instrumenten av folk från Raj Montana Band var svårt att smälta för den som hade längst LL-lugg i skolan. Det glamourösa hade försvunnit även om Johan Kinde fortfarande skrev hyfsade låtar.
Men det som kan intressera samlaren från de sista åren är dels att maxin med “Redheads” (12 REK 066) finns i en liten upplaga med promoetikett och att maxin med “Brustna hjärtans patrull” (12 REK 071) innehåller en remix av LP-låten “Fallna änglar”, som i den nya versionen heter “Lustans lakejer”. Dessutom släpptes en ren outtakesingel från Sinnenas Rike med “Kyssande vind” på A-sidan och “Djuret inom mig” på B-sidan (REK 074).
Beträffande LL:s sista singel, “Tusen & en natt”, så finns den i tre varianter. Dels den riktiga singelversionen (REK 080) med “Som ett rykte” på B-sidan, med grönt konvolut, dels en ny singelversion (NV REK 080) med grått konvolut, dels en maxi (12 REK 080) med en åttaminutersmix av den nya versionen, där dessutom B-sidan innehåller en liveversion av gamla “Sista tangon i Paris”.
Lustans Lakejer medverkade även på några samlingar. Det finns en promo-kassett som heter Stranded / Palladium – Spring / Summer -85, där “Tusen & en natt” och “Som ett rykte” finns med. Det finns en samlings-LP kallad Stranded Records Vol. 1 (EKO 137), där “Diamanter” (andra maxiversionen), “Brustna hjärtans patrull” och liveversionen av “Sista tangon i Paris” finns med.
Dessutom har det kommit ut två rena Lustans-samlingar: en dubbel-LP och CD på finska Castle Records kort och gott kallad Collection och en samlings-CD på Sonet kallad Spotlight. Ännu har inga av LL:s plattor återutgivits på CD, men det lär vara aktuellt till hösten.