Att presentera säljande, informativa baksidestexter på LP-plattor var under 60-talet något av en konstart. Gemensamt för nästan alla var de grova överdrifter man inte tvekade att ta fram för att sälja artisten. Speciellt de amerikanska lider, ska vi säga, en aning av detta. Man kunde konsten att få en topp 80-hit att framstå som årets hit.
Företeelsen förekom även flitigt i Sverige och i denna premiäromgång ska vi släppa fram Hans Sidén, journalist på Göteborgs-Tidningen och ansvarig (eller skyldig?) till ett par av baksidestexterna på Tages LP. Vilken division Hans Sidén spelade i vet jag inte riktigt. Sanningen ligger nog närmast att han spelade i en helt egen division.
Eller vad sägs om följande, hämtad från Tages andra LP, 2.

Det har talats en del om Tages den senaste tiden. Inte minst vad som gäller det musikaliska. Det svänger om Tages som aldrig tidigare. Just nu! Ja, lyssna själv förresten. Gamla Tagar låter som nya! Fast en är det förstås: Tommy Tausis – TT även kallad. Ersättaren för Freddie Skantze. TT hörs i fyra av spåren på denna LP. Trummande, sjungande, körande…

Men vem är det som spelar orgel & piano & spinett? Jo – Danne Larsson. (Som förstås hörs på sin kompgitarr dessutom).

Göran Lagerberg sjunger mest. Spelar bas. Tommy Blom sjunger näst mest. Spelar munspel. Anders Töpel tråcklar inspirerat på sologitarren. Freddie Skantze trummar och bankar bongos på ett par ställen.

Och låtarna? Dom är blandade. Egna och andras. Tuffa, svängiga, underfundiga, kul — ibland lite romantiska. Men vi börjar väl från början:

“Dancing In The Street” är den kompakt rytmiska spelöppningen. Här hör Ni också ett alldeles nytt sångarpar: Göran Lagerberg och Tommy Tausis. TT trummar dessutom. Och Danne hörs på orgel.

“I Still Remember” är den första egna Tage-låten. Tonen är mjuk, lätt Beatlesk. Danne sjunger den så rart (och spelar piano dessutom). Snygga infall av Anders gitarr.

“Guess Who” är också ett Tage-original. Nästan dramatiskt. Mycket rytmiskt. Göran sjunger. Anders trixar med distortionsapparatur. Alla kommer loss rejält. Snudd på extas!

“Get Out Of My Life Woman” är en tungt rytmiskt sak där Tagarna verkligen “trycker på”. Göran sjunger solo. Danne hörs på orgel. Och alla Tagarna hjälps åt ordentligt att “knuffa”. (En bra “beat” det här!)

“Jealous Girl” är ännu en rytmisk insats av sångduon Göran L. och Tommy T. TT trummar också. Och Anders ritar djärva gitarrmönster.

“In My Dreams” är ännu ett smakprov på den mjukt romantiska Tage-stilen. Den som gick hem så till flera tusen i helsköna “So Many Girls”. Det finns en fläkt av folkvisa över “In My Dreams”. Tommy sjunger den. Och några studiomusiker hjälper till att sätta extra färg på den: med en flöjt, en altflöjt, en klarinett och en basklarinett. Dessutom markerar Freddie effektfullt på bongos.

“Crazy ‘Bout My Baby” har minst sagt häftigt tempo. En störtskön låt. Göran och TT sjunger igen. TT trummar. Danne drillar djärvt på orgeln. Oj, vad det svänger!

“I Got You (I Feel Good)” har skrivits av James Brown. Tommy gillar honom. Och låten. Det hörs! Anders och Danne körar energiskt. Och spisa in Görans bas här. Anders sologitarr fräser ilsket. Freddie jobbar hårt med stockarna. Danne drillar på orgeln igen.

“Dirty Mind” (ett Tage-original) är en slängig och nonchalant “ös”-låt. Anders och Göran sjunger den. Tommy Bloms munspel hörs i ena kanten. Dannes piano i andra.

“Those Rumours” är också en egen låt. Börjar ettrigt. Göran solar. Övriga Tagar ooooaaar och lalalalar lite mot slutet. Anders jobbar solosnyggt igen på sin gitarr. Freddie jobbar hårt.

“Leaving Here” är ännu “ösigare”. Tempot är närmast hänsynslöst. Alla Tagarna är ordentligt i stöten här. Uppe i högsta varv. Tommy Blom sjunger. Danne och Göran körar. Tempo, tempo, tempo!

“Go” är finalnumret. Den “krumelurigaste” låten på hela LP:n. Ett roligt, underfundigt och melodiskt Tage-original. Göran sjunger den. Danne & TT körar. Dessutom låter Danne höra sig på spinett!! Och Freddie hörs på bongos igen.

Detta är Tages LP nr 2. Dom är lite extra stolta över den. För dom har själva producerat den.

Så här låter Tages modell ’66!

Lyssna! Spisa! Digga!

FRYYYYYYYS!!!