…tar väl definitivt död på ryktet om att Klippangrupperna skulle ha samlats under ett speciellt sound. Förebilderna fanns dock inte att hämta från new wave-scenen; gruppen spelade istället sin egen speciella form av reggae. Peps var något av en förebild, men genom Pål Spektrums eko-fyllda ljudbild skapades på något sätt ett speciellt sound. “World Music”, modell Klippan, 1978…

The Push var nog den grupp som var mest driven musikaliskt sätt och det avspeglar sig på skivorna, även om debuten inte blev så lyckad. Gruppen blev faktiskt den andra i ordningen att presentera sig på vinyl. Det skedde -78 med singeln “Zip Demon”. Redan på uppföljaren “Right Guy”, våren -79 blev resultatet något helt annat. Låten bärs upp av en hitdoftande gitarr och Spektrum vet precis var de rätta knapparna sitter. Trots denna singel förblev the Push tämligen anonyma. Möjligtvis berodde det på att de inte föll in i samma led som många av de övriga grupperna.

Även Svensk Pop fick vissa stänk av reggae genom gruppens två bidrag: “Overclass” och “Natty Fear”. Gruppen befann sig dock här tydligen i en tillfällig formsvacka för deras två bidrag tillhör plattans svagare alster.

1980 var de dock tillbaka i gammal god form med “Cecilia”, ett livsbejakande, rytmiskt nummer. Hade de levt på Västindiska Öarna i ett tidigare liv, månne? På konvolutet kan vi även läsa att låten är tagen från kommande LPn Delicious Banality. Denna LP dök mycket riktigt upp året efter, men den är tyvärr en aning ojämn. Det hade nog blivit en utmärkt mini-LP istället.

Året efter dök de upp igen med EPn “…Every Day And Nite…”. Tyvärr blev denna EP gruppens sista i vinylväg och det var synd för gruppen har fått till ännu en lyckad skiva.

Gruppen upplöstes året efter. Organisten Stellan Nilsson gjorde en singel med Peter Ahlberg under namnet Mac & Gizzai, men båda har säkert lidit oerhört för låten “Pågatåg”, en riktigt pinsam sak. Den är säkert inspelad på skämt, men till skillnad mot många andra skitlåtar är den inte ens rolig.

Stellan Nilsson hamnade sedan i det galna bandet Vauxhall och dem kan man höra på en EP från -86 (där Klippanlegendaren Sven Tall gör en sånginsats på “Tofflorna Som Gräd”) samt samlingsplattan Bullerbyn från -87. Denna skiva, liksom “Pågatågen” kom ut på bolaget Bullerbyn, ett släpp som kanske inte riktigt hör till Klippan, men som ändå bör nämnas här.

The Pushs trummis, Conny Borg, hamnade i tidigare avhandlade Dolkenihåsan. Även gruppens huvudsaklige låtskrivare Henke Hansson återfinns idag i samma grupp. Att inaveln är utbredd har ni säkert redan förstått.