I SÖDRA SVERIGE DRAR just nu ett band vid namn Nervkållaps fram som en energisk tornado, och hotar svepa med sig en ansenlig del av synthpubliken. På scenen står Jonas Rimheden och sjunger korta och koncisa texter till en slags minimalistisk oljudsmusik, medan bandets andre medlem, kusinen Andreas Rimheden redan har programmerat Amigadatorn och därför kan koppla av bland publiken. Jonas hoppar och studsar över scenen, och ger verkligen järnet i låtar som »Hallonregn« och »Cyberpunktering« medan publiken inte riktigt vet om man ska skratta hejdlöst eller bara börja hoppa likt Nervkållaps själv.
Gruppen har funnits i drygt fem år och har släppt två kassetter »Kirurgias« och den helt nya »Trädsmak«. Jonas som skriver en del av texterna, berättar att man inte har något direkt budskap med dem, utan de är först och främst ämnade att underhålla. Han varnar samtidigt för att framtida texter kan komma att bli mer seriösa, men röjer sig nästan genast genom att skratta bort det hela.
Andreas som är en stor beundrare av Dirk Ivens olika oljudsprojekt står för huvuddelen av musikprogrammeringen på Amigan. Ljuden man använder är få, »fula« och mekaniskt sammanfogade. Resultatet av grabbarnas arbete kan beskrivas som en slags naiv och minimalistisk low-techmusik med vassa kanter och en stor portion humor.
Jonas anser att Nervkållaps först och främst är ett liveprojekt. Det är då han får spela ut, och musiken och texterna får liv. Andreas tycker inte att han har något att tillföra Nervkållaps live, utan ser helst att Jonas starka scenutspel får regera oinskränkt. Jonas säger själv att han befinner sig i en slags blackout medan han står på scenen, och vaknar först till då han har spelat klart.
Nervkållaps försöker blanda alla till buds stående klichéer inom synthvärlden för att skapa en naiv stämning. De musikaliska förebilderna Dive, Suicide Commando och Esplendor Geometrico tillsammans med svenska Covenant kryddas med egensinnig humor och ordlekar på Robert Brobergskt manér. Det hela blir en mycket egensinnig häxbrygd, som är direkt vanebildande.

Nervkållaps, pl. 345, 240 32 Flyinge. Tel: 046-52531