Att Kraftwerk har inspirerat ett oräkneligt antal band i deras musikskapande är ett välkänt faktum. Att ett av de banden är bob hund, en grupp som knappast förknippas med musik av det elektroniska slaget, är det dock inte många som känner till.

FÖR ATT FÅ KLARHET i hur det förhåller sig med Kraftwerk-influenserna stämde jag träff med bob hunds keyboardist Jonas och gitarristen Johan för en stunds småprat om de två vise männen från Düsseldorf.
Ni har alltid en avsågad trafikkon på scen när ni spelar live, vilket onekligen ger vissa associationer till Kraftwerk.
— [jn] Ja, Thomas brukar skrika i den, och det låter jättebra. Den är fin att ha på sig också. Och sen så stör det ju inte att det finns en liten vink till Kraftwerk.
— [jh] Vi såg en exakt likadan kon som på skivan en gång när vi var i Danmark. Men vi fick inte med oss den.
— [jn] Vi skulle stjäla den på en bensinmack, men vi vågade inte.
Lyssnar ni mycket på Kraftwerk?
— [jn] Javisst! Och doktor Jonas ordinerar alla att lyssna på en dos Kraftwerk varje vecka. Då skulle alla må mycket bättre.
— [jh] Efter ett tag. Kanske inte i början.
— [jn] I en övergångsperiod skulle det vara lite jobbigt, precis som att sälja sprit i livsmedelsbutiker, men sedan skulle alla bli lyckligare.
Det låter som ett kanonrecept. Jag ska försöka följa det.
— [jh] Jag har för lite medicin hemma. Jag måste ordna lite mer.
Vilken är favoritskivan?
— [jn] Jag tror att det är »Trans Europe Express«, fast det är ju svårt att säga. Den är ju poppigast. »Man Machine« är ju helt klart mörkare på något sätt. Den förmedlar en dystrare stämning.
Lyser Kraftwerk-influenserna igenom på något sätt i bob hunds musik?
— [jn] För första gången har jag gjort en ren hälsning till dem, i »Reinkarnerad exakt som förut«. Annars är de mest en inspirationskälla. De har ett sätt att behandla melodier på som jag tycker är mycket bra. Det låter aldrig likadant.
Är ni mycket inne på annan elektronisk musik?
— [jn] Tidiga Yello är fortfarande ohyggligt bra.
— [jh] Residents måste vi hålla högt. Och första skivan med Tuxedo Moon.
— [jn] Jag har lyssnat på populär-ambient, typ Tangerine Dream. Can är bra också.
— [jh] Men det är lite blandat. Både märkliga och lite mer lätt-lyssnade saker. Stockhausen ska jag börja lyssna in mig på igen. Jag har en period just nu när jag lyssnar mycket på Nico.
Senaste skivköpet?
— [jn] Jag har precis kommit in på Brian Eno. Jag köpte hans tre första skivor.
— [jh] Den senaste jag köpte var »Chelsey Girl« med Nico. En fantastisk skiva.

EFTER DEN HÄR IMPONERANDE namedroppingen skiljs vi åt, men vi återses redan ett par dagar senare när bob hund skall spela på Studion. När jag går omkring i konsertlokalen tittar många frågande på Kraftwerk-tröjan jag har på mig. Det är tydligt att alla har inte förstått det där med trafikkonen. Beträffande konserten så är den vansinnigt bra. Sångaren Thomas Öberg flyger runt på scenen med konen på huvudet, och publikkontakten är total. Dessutom avslutar Jonas och Johan spelningen med ett 10 minuter långt oljudsinferno på synth och elgitarr, bara för att påminna oss om vilka som regerar. Och vilka det är, kan ni nog räkna ut vid det här laget…