Att det är många som blivit hänförda av Arcanas monumentala fullängdsdebut »Dark Age Of Reason« vittnar inte minst det faktum att första upplagan av sagda skiva sålde slut mycket kvickt. Det känns stimulerande att så stark och väl genomförd musik faktiskt röner framgångar. Det i Eskilstuna hemmahörande bandet består av Peter Pettersson och Ida Bengtsson (som aldrig hållit sitt namn hemligt, oavsett vad det står på Cold Meats samlarbilder). Peter Pettersson svarar på frågorna.

Det tycks mig finnas en religiös dimension i såväl valet av titlar som de stämningar er musik frammanar. Är ni religiöst sinnade? Om så är fallet, känner ni er dragna till någon särskild trosriktning?
— Jag kan inte direkt påstå att vi är religiösa, det finns väl något bra med varje religion men vi har inte någon gud som vi dyrkar. Det verkar som om religion ger vissa människor den magi som man behöver för att leva, för min del så har jag en hel del andra »saker« här i livet som gör allting magiskt.

Vad fick er att först vilja skapa musik? Är Arcana det första uttryck denna vilja tagit sig?
— Jag har nästan alltid varit intresserad av att skapa musik, det har på något sätt alltid funnits där. Jag har varit inblandad i en del andra projekt men Arcana är det som verkligen kommer från hjärtat, min relation till musik är väldigt djup och livsviktig, detta gäller nog Ida också.

Ägnar ni er åt någon annan konstnärlig verksamhet?
— Ida målar en del och jag gör ibland blyga försök med att måla och skriva men det är nog mer avslappning för mig, Ida är nog ganska seriös med sitt målande.

Vilken, om någon, annan konstform söker ni er till för att få inspiration: litteratur, annan musik, film, teater, bildkonst? Finns det något särskilt verk som betytt mycket för er?
— Jag tycker att det finns en hel del andra konstformer som inspirerar till att skriva musik, jag har faktiskt fått massor av inspiration av målningar och bilder. Men jag måste erkänna att Dead Can Dance har varit en väldigt stor inspirationskälla. Det är väldigt svårt att sätta fingret på vad det är som inspirerar mig till allt detta, jag tror att allt som man går igenom sätter sina spår och reflekterar sig i texterna och musiken.

Har ni sett filmen Eraserhead?
— Nej, tyvärr. Jag har hört talas om den men har tyvärr inte sett den, jag är ledsen.

Er skiva heter »Dark Age Of Reason«. Har upplysningsprojektet i era ögon gått snett?
— Namnet symboliserar egentligen hur viktigt det är att fylla det hål i själen som det moderna samhället stulit, att för 40 minuter kunna slippa tänka på hur du ska ta dig till jobbet (om du överhuvudtaget har något jobb) eller hur du ska fixa pengar till nästa månad, att bara kunna försvinna en liten stund. Jag tycker att det är viktigt att man behåller magin inom sig och inte blir avtrubbad av det moderna systemet.

Vad pysslar ni med när ni inte gör musik?
— Jag läser för tillfället historia på Komvux, men annars så brukar jag nog vara hemma för mig själv. Ida går i en lokal musikskola, hon är också med i en lokal kör. Jag tror att vi är ganska »normala« människor, vi gör nog ungefär samma saker som många andra gör på fritiden.

Har ni några favoriter bland syskonbanden på Cold Meat Industry?
— Jag tycker att ConSono, Ordo Equlibrio och Morthound är jävligt bra men jag har tyvärr inte hört så mycket av de andra banden…

Vad är bäst, synth eller Satan?
— Synth!