Detta är en intervju med HARDCORE bandet Svart Snö, dom har sitt huvudsäte i Stockholm och dom har existerat i nio år. För den oinvigde kan jag berätta att det är ett band med bra ös, både live och studio. Texterna handlar om allt från radikal politik till kärlek. Nu i Februari släpps deras nya fullängdare “Smock ‘n’ roll”, ska bli intressant att höra. Medlemmarna är som vanligt Fabbe på sång, Tommy på filande bas, Piffen bakom grytorna, Peter på gitarr och svaren i denna intervju!!

1. Berätta lite om bandets uppkomst, hur länge ni har spelat, medlemsbyten osv?
Svart snö bildades i April 1987, vilket snart gör oss till en glad nioåring. Vi bildades för att vi ville spela Hardcore och dricka Kir i en replokal (det var så kallt utomhus). Det enda medlemsbytet som har plågat oss med är vinnandet och förlorandet av en X-tra gitarrist för en massa år sen.

2. Hur många skivor har ni släppt och på vilka bolag, hur har responsen varit på dom?
Vi har släppt: Ren, säker och billig på Finn Records, Den civiliserade apan på Really fast, Nemesis devina på Jesus kudd records, SA på Baraf skivor, Besserwisser på Really fast och snart kommer Smock’n’roll. En ny fullängdare på Beat butchers. Responsen har varierat väldigt mycket, men har varit positiv för det mesta.

3. Era texter finns ofta både på engelska och svenska, hur pass viktiga tycker ni att texterna är?
Apviktiga! Som vatten på en ökenpromenad, långfillingar på nordpolen eller öronproppar på en Motörhead konsert.

4. Tror ni att man kan påverka samhällsutvecklingen med hjälp av texterna?
Ja och nej. Texterna betyder olika för olika individer och om någon tycker att dom är skitdåliga och inte bryr sej, så kan man alltid hoppas att det finns någon annan som blir inspirerad. Bara texterna påverkar nog inte så mycket men i kombination med andra saker så kan dom nog ställa till med en hel del.

5. Ni har turnerat utomlands, berätta om vilka länder och hur det har funkat i största allmänhet?
Det var mycket på en gång. Vi har varit och förpestat tillvaron i följande länder: Finland, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Slovenien, Italien, Holland, Luxemburg och Belgien. Det är ju alltid lite upp och ner på en turné, men överlag så har det fungerat bra. Man kan sammanfatta Svart snös turnerande på följande sätt. Bra för självförtroendet men dåligt för levern.

6. Fanzines blir en allt större bristvara om man jämför med åttiotalet, vad tror ni att det beror på?
Jag vet inte. Är det verkligen så mycket färre? Skillnaden är väl mer att förut så var alla band och zines en del av en scen, nu så är det så uppdelat att man knappt hänger med. För mycket mode, amerikanska influenser och “geschäft”. Liknande skivbolag drar för tillfället punken i gruset. Till er säger jag bara: FÖRRÄDARE!

7. Vad tycker ni om veganer som gör sabotage mot köttindustrin?
Jag är helt med på noterna när det gäller D.B.F och dylikt, men att bränna ner korvkiosker är ju så korkat att man saknar ord. Att vara vegan är egentligen helt rätt, men det lär vara svårt att ändra alla väl inrotade kulturmönster. Sen så hoppas jag att dagens veganer / vegetarianer inte bara är det för att det passar så bra till deras musik och klädsmak.

8. Allan Rubin och Ann Ekeberg är ju två människor som vill förbjuda all rockmusik, hur tror ni att det kommer sej att dom får igenom vissa av sina idéer?
Misslyckade makthavare i olika delar av samhället försöker ju att hitta syndabockar och om det sedan finns en kristen baktanke med det hela också så är det helvidrigt. Jag måste dock påpeka att det finns sammanhang där jag tycker att det är bra att kommuner inte hyr ut lokaler etc. Det är när nassarna ska spela, dom ska inte stödjas med skattepengar.

9. Hur tycker ni att det funkar med Dan Swanö i studion?
Sådär. Nya plattan är inspelad i Sunlight. Det var ganska längesedan vi spelade in hos Swanö och vi har inte varit i hans nya studio.

10. Var står ni politiskt. Anarkister eller?
Halva bandet är organiserat i Sac-Syndikalisterna. Det kan väl ge en viss fingervisning om var vi står. Vi har en idé om utopia där solidaritet står högre i kurs än pengar. Personligen så kräks jag på marknadsekonomi. Jag lever nog fan hellre i en rättvis diktatur än en orättvis sk. demokrati. Anarkist? Kanske jag gillar Goldman etc. Men jag gillar saker från andra ideologier också.

11. Vad har ni för favoritband och vad läser ni för tidningar, böcker?
Jag kan bara svara för mej själv.
Band: S.N.F.U., Chumbawamba, Dead and Gone, Citizen Fish, Grave zellen, Dwarves, M.D.C, TurboNegro osv.
Böcker: Science fiction framförallt, tex Le Guins “Sherek”. Det är min favoritbok. Deckare ibland, skräck osv.
Tidningar: Arbetaren, Close-up, MRR, Flipside, alla zines jag kommer över, dagstidningar typ DN, Metro eller vad jag nu råkar hitta i papperskorgarna just den dagen.

12. Några nya grejer på gång?
Vår nya platta släpps den 5:e Februari 96. Det är 14 låtar och den är snäppet snabbare än “Besserwisser”. Beat Butchers ska ge ut den och det känns kul eftersom dom är gamla bekanta. En skandinavien turné är i planerings stadiet. Eventuellt tillsammans med Haitus från Belgien. Annars rullar det på som vanligt, en spelning då och då osv.

13. Berätta något kul eller tråkigt om ni så vill?
Något kul? Du var inspirationen till låttiteln “Jag skrattade och spydde samtidigt”. Jag tänkte bara att dina läsare skulle veta.

Skriv till
Svart Snö
c/o Really fast
box 6170
102 33 Stockholm.

En liten uppdatering: till sommaren släpps troligen en 10″, med Svart snö och göteborgs bandet Atomvinter.