HÄR FÖLJER EN INTERVJU MED FINN RECORDS. OCH HAN SOM HAR HAND OM DET HELA HETER JARI JUHO ELLER MER KÄND SOM FINNEN. FINN RECORDS SLÄPPER MESTADELS HARDCORE. LÄS DET HÄR OM NI ÄR INTRESSERADE AV BRUTAL MUSIK. NEJ NU ÖVER TILL FRÅGORNA.

Du kan väl börja med att berätta hur du kom på idén med att starta Finn Records?
Det dök bara upp en massa skit under andra halvan av 80-talet. Både jag och Jallo (som har både Finn Records och Sika Apärä med mig) gillar mest den tidiga 80-tals rå-punken. Vi började släppa skivor p.g.a. att det kom så mycket skit. Vi har alltid gillat Discharge, så vi började släppa sina skivar.

Hur många plattor har ni släppt och typ av band?
Skivor så här långt:
001. Svart snö “Ren, säker och billig” Ep (28/8-89) 2600 ex. Slutsåld för tillfället.
002. Totalitär “Vänd dej inte om” Ep (8/1-90) 1500 ex. Slutsåld för tillfället.
003. G-anx “Far out” Ep (8/1-90) 2600 ex. Slutsåld för tillfället.
004. No Security / Valvontakumissio “Split” Lp (27/3-91) 2700 ex. Ska ej nypressas, kanske på Cd.
005. Totalitär “Snabb livsglädje” Ep (20/6-91) 1000 ex. Slutsåld och ska ej nypressas.
006. Dischange / Excrement of war “Split” Ep (20/11-91) 5000 ex. Slutsåld för tillfället.
007. Excrement of war “Cathude Ray Coma” Cd (5/4-94) 2000 ex. Finns kvar än så länge.
008. Totalitär “Sin egen motståndare” Cd (23/11-94) 1300 ex. Finns kvar än så länge.
009. Fleshrevels “Stoned & out” Cd (9/11-95) 1000 ex. Slutsåld, men nypressen har nog dykt upp när ni läser det här.
010. Uncurbed “A nigthmare in daylight” Cd (13/6-95) 1000 ex. Finns kvar.
011. Asocial “Total Asocial” Cd (9/11-95) 1000 ex. Slutsåld, men en nypress har nog dykt upp när ni läser det här.
012. Svart Parad “Sista kriget 1984-86” Cd (6/12-95) 1000 ex. Finns kvar.
013. Fleshrevels “Extreme meat eater” Cd (5/2-96) 1000 ex. Finns kvar.
När ni läser det här har det nog dykt upp bl a: Foreheads “Guilty” Cd. Uncurbed släpps i April. Tilläggas bör väl att skivpresseriet vägrade att pressa Fleshrevels “Extreme meal eater” Cd:n, p.g.a att texterna var så grova. Så vi fick lov an pressa på ett annat ställe och fick stoppa i baksidebilden + bookleten för hand. Vi ville inte ha en granskning till. Marvin från Chaos U.K har skrivit dom flesta texterna.

Du har mestadels vinyl i din katalog, vad tycker du om CD skivor?
Jag föredrar CD skivor. Mer bekvämt och dom tar inte så stor plats. Det stämmer att vi har en hel del vinyl singlar till salu, det beror på att utomlands så släpper dom mer vinyl skivor.

Vad har du för favoritband förutom Discharge?
Gamla rå-punk vågen mellan 80-85, med band som Kaaos, Riistityt, Kansan Uutiset, Varukers, Anti-cimex, Skitslickers etc. Elvis är också jävligt bra. Jag lyssnar på det mesta bl a: Ozzy, Oasis, Ebba etc. Bland dagens punkband så är loud pipes och Fleshrevels favoriter.

Kommer det att släppas några nya band på Finn Records till sommaren?
Vi ska släppa så många skivor som vi har råd med bl a: som sagt Foreheads och Uncurbed. Men även Valuuntakumissio (finska stavningar, usch /red) + några till som jag inte vill nämna för det är inte 100% klart än.

Är det folk från utlandet också som beställer ur din katalog eller är det mest svenskar?
Ibland kommer det mest beställningar från utlandet men ibland är det mest svenskar som beställer. Fast av dom skivor vi släpper går det mesta på export. Svenskar är oftast för mesiga för riktig rå-punk. Dom är vana med “Roliga” pop trudelutter, som för tillfället är på tapeten. Exempelvis sån skit som Ronny och Ragge, Hassan etc. Svenskar har haft det för lätt för att kunna uppskatta riktig rå-punk, bortskämda stackare. (Obs gäller inte alla svenskar).

Ni verkar ha problem med skinnskallarna i E-tuna, vad är din uppfattning om dom?
Inga problem alls, man ser dom nästan aldrig. Skinnskallarna får hålla på med vad fan dom vill så länge dom inte skadar andra människor, samma gäller andra människor också.

Sika Äpärä var ditt Fanzine, håller du på med det fortfarande eller super du istället?
Sika Äpärä kommer snart, vet ej. Det är Jallo som håller i det där. Själv har jag gjort mindre och mindre för varje nummer. I nummer ett och två gjorde jag nästan allting. Till trean gjorde vi ungefär lika mycket och till nummer fyra har Jallo gjort det mesta. Supandet ska jag också dra ner på… i fiol (95) var jag på verkade i trehundra dagar och 1/1 tänkte jag starta ett nytt liv, som det så fint heter. Dom två första veckorna var dom jävligaste i mitt liv, skaka, ångest, nerv-vrak, svettattacker etc. Nu för tiden så försöker jag att hålla mej till helgerna och undvika att halsa starksprit rent. Likaså gäller med piller och droger.

Fan va det var svårt att komma på frågor idag, men jag måste fråga hur du mådde efter Hultsfreds festivalen 95?
Eftersom det var två tjejer som följde med mej hem efter Huftsfreds festivalen, så höll jag mej nykter dom två dagarna som dom var här. Sen så satte man igång och kröka igen, men som sagt så har jag dragit ner på krökandet efter nyår och håller mej till helgerna eller max 3-4 ginger i veckan.

Här kan du skriva vad fan du vill?
Tack för intervjun. Kul med lite annorlunda intervju, istället för alla i stil med Sika Äpärä, som man har fått. Lycka till med Fanzinet och om du har vägarna förbi (alltså Dicken och ingen helt okänd som läser detta) så hör av dej så tar vi några glas ihop. Alla andra kan beställa en skivlista för ett frimärke (3:85) från mej Finsken. Jari Juho Vasa v. 19B 633 56 Eskilstuna Sweden.