Ytterligare ett band från Jönköping är Elvira. Mikael Syrén och Tom Erlandsson är två av medlemmarna. De har ett förflutet i Dansdepartementet, ett band känd för sin tyngd och storasyskon som Killing Joke, Siouxsie etc.
Elviras musik går inte att sammankoppla med de band som Dansdepartementet hämtade inspiration ifrån. I dag heter förebilderna Waterboys, Tom Petty och Neil Young.
“Det kändes som om vi stod och stampade på samma ställe. Vi började bli trötta på det vi höll på med, det blev mindre och mindre folk på turnéerna och då hade vi att välja på att spela det de få fansen ville ha, som vi inte tyckte var roligt längre, eller att börja om från början och spela det vi ville”.

Vad har de övriga medlemmarna i Elvira för bakgrunder?
— Inga egentligen som är värda att ta upp. Basisten spelade i något band för tio-femton år sedan. Lotta, violinisten, har gått musikhögskolan i Stockholm, och har spelat med lite olika band. Hon har bl a jobbat ihop med Svullo, flinar Mikael.

Hur går det egentligen att träna om en bor i Stockholm?
— Det går faktiskt ganska bra, men det är ju klart, det är inte bästa lösningen, förklarar Mikael.
Sångaren Mikael Syrén förklarar att han inte vill sjunga om globala ting, sådant är han trött på. Låten Gastar och Demoner t ex handlar om Stenbergamannen. “Texterna görs efter humöret och blir inte alltid realistiska”.
I början var det många namnbyten, Elvira Madigan o s v men det var av den enkla anledningen att de fick spelningar innan de visste vad de skulle heta. “Vi var ju tvungna att kalla oss någonting”.
Elvira har funnits i cirka två år. De har spelat in en demo på en digitalbandspelare med två låtar som de gärna vill släppa på singel. Men de tycker att de svenska skivbolagen är så väldigt sega, att de inte vet vad de ska göra med dem. Live är Elvira mycket samspelta och “levande”.