Ja, åtminstone hävdar poprock-vis-show-bandet MORA TRÄSK bestämt det. »Rocken kommer från Gävle» är f.ö. också namnet på deras nya rock-LP, som kommer ut just i dagarna. Mora Träsk, förresten, det hörs ju på namnet, att man kommer från Gävle.
Vilka är då Mora Träsk, och vad har de sysslat med, och vad håller de på med nu? LARS GUNNAR ÖVERMYR har träffat gruppen.

MORA TRÄSK bildades 1971, i samband med en musikfest i Boulognerskogen i Gävle. Sen åkte det optimistiska gänget ner till den första Gärdesfesten. Där gjorde man sin andra spelning, någonsin, inför 7.000 människor, direkt efter Hoola Bandoola, och kom med i TV, på köpet!
— Folk trodde tydligen vi var Contact, men efter en låt fattade dom, och dom flesta fick…, säger Leif Walter, gitarrist och sångare.

70 MUSIKER

Sedan fortsatte gruppen, entusiastiskt, kring kärnan Leif Walter, Ove Wall och Carlos Söderlund. Man har bl.a. hunnit göra tre egen-producerade LP-skivor, på det egna skivbolaget Mora Träsk Musik, MTM. Ett sjuttiotal (!) musiker har under dessa år varit med i Träsket!
MORA TRÄSK från Gävle… Varifrån kommer detta namn?
Leif berättar: — Det var en pingst, i slutet av 60-talet, som min farsa och jag satt hemma. Morsan var borta, bandspelaren gick och farsan berättade historier och spelade munspel. Så vid en av låtarna sa han: »Den här låten gjorde jag när jag gick på hälarna i Mora Träsk.»
Jag lyssnade igenom det här bandet, just när vi hade börjat lira -71. Det var då jag fick idén till namnet. Först tänkte jag »PÅ HÄLARNA I TRÄSKET», men det blev i stället »MORA TRÄSK».
Hösten 75 började Leif och Thomas samarbeta. Det blev början till gruppens nuvarande utseende, musikstil och sätt att arbeta.
MORA TRÄSK har nu, mer eller mindre, blivit ett begrepp i Gävle, med omnejd. Man har gott om spelningar, nästan överallt, t ex på fackföreningsmöten, politiska möten, gårdsfester, ungdomsgårdar, bibliotek, pensionärshem, fängelset, daghem, skolor, regementet I 14 och på gator och torg.

SOLDATKAMP

1976 fick Leif och Thomas Gävle kommuns kulturstipendium. För pengarna arbetade de fram ett musik- och bildprogram, ”BETONG-FEELING”, för ungdomsgårdarna, om Gävle-ungdomens situation.
Vid inryckningarna till I 14 brukar Mora Träsk ordna bejublade spelningar på regementet. Det är viktiga spelningar, där man varvar scenshow och roliga låtar, med ett stenhårt puffande för att aktivt delta i soldatkampen på I 14.
Träsket spelar, alltså, nästan överallt, där det finns några som lyssnar. Och det är, som sagt, många som gör det. Det beror säkert på gruppens stora allsidighet och bredd. Man kör både akustiskt och elektriskt. Finstämda visor, svängiga parodier, Bellman, Taube, Owe Thörnqvist, Cornelis, allsång, gammal svensk folkmusik, medeltidsballader, rallarvisor, barnvisor, gammal och ny rock och massor av egna låtar.

”VANLIGT FOLK”

Men finns det inte en fara för en profillöshet, eller en risk med att »anpassa» sig till publiken, alltför mycket?
Thomas svarar: — Jo, det finns det. Men vi tror inte den faran är särskilt stor, om man hela tiden är medveten om vad man håller på med. Vi tycker det är jätteviktigt att verkligen nå ut till så många som möjligt. Och där tycker vi att, större delen av, den svenska s.k. progressiva musikrörelsen har missat. Man når helt enkelt inte ut till… ja, som man säger, »vanligt folk», och det måste ju vara en huvudsak.
Nu känner folk till, vilka vi är, här i trakten, och vad vi står för. »Jo, dom är ju kommunister — men dom är roliga ändå…!!»
Mora Träsks viktigaste vapen, förutom allsidigheten, är humorn, satiren och parodin. Man tar ordentliga skamgrepp på överheten, ibland nästan på gränsen till sjuk humor. Det är svårt, ja nästan omöjligt, att jämföra Träsket med någon annan grupp. Och varför skall man det, egentligen? Men, vissa små likheter finns kanske med engelska Bonzo Dog Band.

POLITISK KABARÉ

Under hösten har gruppen jobbat med en nyårsrevy. Det blev en politisk kabaré, som tog upp både speciella Gävle-företeelser och riksangelägenheter. Det var f.ö. den första nyårsrevyn i Gävle på åratal. Den blev en stor succé, och det är väl troligt att det kommer fler revyer/kabaréer från Träskhållet.
Vidare har man under hösten, på egen hand, byggt en 8-kanalsinspelningsstudio, Gävle Ljudstudio. Den ligger i ett gammalt bageri i Hille, i Gävles utkanter. Studion ska inte bara användas av Mora Träsk, utan kommer att stå öppen för alla som vill spela in där. Detta, till de facila priserna av 75 resp 35 kr/timme, med, eller utan »inbyggd» tekniker.
Under våren kommer en samlings-LP, med olika Gävle-grupper att spelas in där. Men först, kommer nu, Mora Träsks hett efterlängtade fjärde LP. Den är naturligtvis också inspelad och mixad i den nya egna studion.
Rocken kommer från Gävle,… njaa, därom twistar… Men en sak är helt klar: Themoraträskkindofrock’nroll och Mora Träsk kommer från Gävle. Så nu vet vi det!

SKIVOR MED MORA TRÄSK:

Mora Träsk (MTM 174), se MM 7 -74
M T plays Bach (MTM 175), se MM 5/6 -75
Mestrud (MTM 275) se MM 7 -75
Rocken kommer från Gävle (MTM 178) kommer precis i dagarna
Kapten Jöns, singel, se MM 5/6 -77
Diplom — samlings-LP från -73 med Gävlegrupper, bl.a. Mora Träsk och Mobben.

De fyra första skivorna distribueras genom Plattlangarna, men alla kan beställas direkt från:
Mora Träsk Musik
c/o Leif Walter
Vinddraget 8B
802 30 Gävle