Det finns folk som spelar gitarr och så finns det Gitarrister.
38-årige göteborgaren Peter Almqvist tillhör de sistnämndas skara. För många är han nog mest bekant som ena halvan i Guitars Unlimited (tillsammans med Ulf Wakenius).
1992 började han jobba mer koncentrerat med Yasuhito Mori (bas) och Raymond Karlsson (trummor) och nu har de som Peter Almqvist Trio släppt CD:n Dig, Myself and I (STORYVILLE/AMIGO). En platta som Peter, i brist på en mer precis benämning, kallar “kontemporär standardjazz”.
— Jag har velat göra den här skivan i tio år, men av olika skäl har det inte blivit av. Jag är glad att det tog tid, nu slipper den de “barnsjukdomar” som den förmodligen burit på då: att man vill få med så många som möjligt av sina influenser och visa allt man behärskar…
Idag litar Peter till att hans gitarrspel har en egen röst.
— Stämningen i studion var avslappnad, vi hade ingen känsla av att vi måste upp till bevis. Däremot tänker man förstås på att det man gör ska hålla för många lyssningar. Till skillnad från vissa saker som passar bättre inför en publik.
Under slutet av oktober och november turnerar trion ihop med Art Farmer.
— Det är en gammal dröm att få spela med Art. Och just flygelhorn, som han spelar, har med sin stora, fylliga ton visat sig passa utmärkt ihop med en gitarrbaserad trio, avslutar Peter belåtet.