— Redan 1974 började jag ta lektioner i indisk sång. Också på 90-talet sjunger jag indiska sånger, men i gruppen Anitas Livs låter vi den urgamla indiska sångtraditionen kompas av moderna syntrytmer från den västerländska storstaden, säger Anita Livstrand.
Hon är ledare för musikgruppen — eller resesällskapet — Anitas Livs. Tillsammans gör Anita Livstrand (sång och slagverk), Lise-Lott Norelius (trumset och samplade syntslagverk) samt Monica Åslund (kör och slagverk) musikaliska resor i tid och rum.
Nya albumet Wild World Web (SLASK/BORDER) släpps den 27 oktober och innehåller musik från Indien, Tibet, Turkiet, Afrika, USA, Italien, Sverige och så vidare… Att klistra en etikett på musiken är omöjligt. Bolaget gör ett försök med “ethno-cyber-blues”.
Albumet startar med Rolling Stones-låten “No Expectations”, i original en sävlig country-blues. Ett par sånger har Anita Livstrand hämtat från Billie Holiday och Bessie Smith. men ordet “cover” är inte användbart.
— Ibland är jag den enda i gruppen som hört originalet. Ofta utgår vi från min sång och bygger vår egen version av låten.
Trummisen och slagverkaren Michael Blair, som bland annat spelat med Lou Reed och Tom Waits, har producerat Wild World Web.
Redan tidigare hörde Blair trion och bad att få producera men fick svaret att de ville göra det själva. Men nu var det tydligen dags.