När jag skulle möta Jon och Peter var valet att träffas på ett café ganska lätt, då The Klerks bildades på just ett café. Medan dom jobbade och hade tråkigt började dom prata musik och kom ganska snabbt fram till att dom hade en gemensam nämnare, nämligen starka melodier.

Deras första singel “Let it out” (Stockholm Records/Universal Publishing) har blivit väl mottagen och snart släpps andra singeln. För er som kanske missat dom frågade jag dom det klassiska: Hur definierar ni er musik?
P: Gitarrbaserad pop/rock med otroligt bra stämsång. Bra rock helt enkelt! Vi försöker att göra riktigt bra låtar utan att tänka för mycket på den kommersiella biten även om vi givetvis vill att folk skall tycka att det vi gör är fantastiskt.
Är det några turné- eller festivalspelningar på gång i sommar eller höst?
P: Vi har spelat runt lite och skall spela runt lite mer. Då vi är relativt nya med bara en singel ute vill vi givetvis ut och lira våra andra låtar så att folk får höra smakprov från kommande fullängdaren. Alla turnédatum står på vår hemsida www.theklerks.com.
Var har skivan spelats in skivan nånstans?
J: Rumble Road i Skellefteå. En klassisk indiepop studio där bland annat Wannadies, Sahara Hotnights och The Kooks har spelat in. En bra miljö för att göra den musik vi spelar.
Hur har singeln mottagits enligt er?
J: Vi är nöjda med “Let it out” med tanke på att det är våran första singel. Den har ju haft bra rotation på Z-TV och var även med på P3:s Sommartoppen på en 9:e plats. Det får man väl anse som godkänt.
Har ni fått några groupies än då?
J: Ingen kommentar.
Hur är det att ligga på ett rätt så stort bolag när man spelar er typ av musik?
P: Bra för det mesta, Stockholm Records är målinriktat och bra att ha att göra med. Bra uppbackning och känns jävligt mycket mer rock än vad folk tror. Man förknippar gärna Stockholm Records med dansmusik, men där är ju även t ex Facer och Cardigans som ligger på samma label som oss (Trampolene). Vi har ju fått rätt fria händer när det gäller val av singlar och ett större bolag med pengar är ingen nackdel direkt.
Vad handlar era texter om, följer dom något mönster?
J: Texterna är bra poptexter. Vi är inte ute efter att förändra världen. Ibland vill man uttrycka sig och ibland bara skriva om någon historia. Våra texter är mer Costello än Dylan så att säga.
Hur bildades bandet?
J: Skivan var redan klar när de andra bandmedlemmarna kom, så innan det hade vi spelat alla instrument själva. Nu består bandet av förutom mig själv, Jon Alleson, Peter Ståhlgren (Gitarr), Jerry Lundgren (Keyboard) och Mårten Tromm (Trummor). Musiken har givetvis blivit påverkad av alla under den tiden vi spelat ihop. Personligen tycker jag att vi är ett väldigt bra liveband, vilket det inte finns så många av nu för tiden. Vi har alla spelat i många olika band och det klart att det kan bli åsikter som går isär ibland, fast jag tror att vi är som band brukar vara helt enkelt.
Vad är era influenser?
J: Väldigt olika, dom flesta influenserna kommer ju inte fram i våran musik, men det som kan märkas är nog en blandning mellan Kiss, Oasis, New Order och Bruce Springsteen.
Planer för framtiden?
P: Spela så mycket som möjligt och förhoppningsvis åka på en klubbturné i höst. Få ut skivan och få så många som möjligt att lyssna på oss. Ibland är planer väldigt enkla men vi tror att det kommer gå skitbra.
M: Det känns som att musikscenen är på väg att ändras lite grann till mer genuina band som själva skriver och spelar sin musik. Fler rockband på listorna och ljusare framtid för lite tyngre musik kanske?
P: Det är verkligen kul att det kommer riktig musik och att det finns utrymme för rockband! Kolla bara på Tracks och Sommartoppen. Nu för tiden finns många bra band som skriver, spelar och producerar själva, det är coolt att musiken står i centrum för en gångs skull.
J: Många svenska band funkar bra just nu runt om i världen t ex The Hives, Soundtrack of Our Lives, Sahara Hotnights, Hellacopters m.fl, vilket ger en bra grogrund för gitarrbaserad svensk rock.
Valde ni att spela in låtar ni trodde skivbolagen skulle gilla eller följde ni bara era instinkter när det kom till att spela in en demo?
J: Vi spelade in lite låtar vi gillade och som tur var så råkade skivbolagen gilla det också, så det var bara att fortsätta i den riktningen och hittills har det ju gått bra.
Roligaste spelningen.
J: Mosebacke! Men alla är väl klassiska av en eller annan anledning så kom och kolla själva så får ni se ett riktigt bra live band!