I det lilla samhället Karlshamn, frodas musiken som aldrig förr. Karlshamns Musikforum, festivaler, skivbolag och en rad förmågor är något som har gjort den lilla staden känd genom årens gång. Sedan starten 1993 så har Kaptain Sun kämpat för den stora drömmen. Bandet hette tidigare Clandestine och har varit tvunget att byta ut en rad medlemmar. Så är den äkta känslan för bandet 100%, vilket krävs för att öppna porten till musikens värld. Deras största genombrott kom 2000 då de fick chans att släppa en ep på det engelska bolaget Rage Of Achilles. Och nu efter två år, så har deras dröm blivit verklighet. I en intervju med Andy Wong (sång, gitarr), berättar han historien om Kaptain Sun’s framgångar.
— Vi startade bandet 1993, fast då hette vi Clandestine. Vår största inspirationskälla då var tidiga Paradise Lost, men efter några år på nacken och en del medlemsbyten så hittade vi vår egen musikaliska stil. Det är dock väldigt svårt att sätta den i något fack. Man kan kalla det en blandning av 70-tals groovie hårdrock med deathmetal sång. Men problemen som vi hade i början var att vi inte kunde hitta en gitarrist som passade in i bandet, utan de lämnade oftast gruppen efter några år. Under 1999 kom Andreas in i bandet och tog över guran, vilket har visat sig vara det rätta. Annars så har det varit samma medlemmar sedan starten.
Rage Of Achilles är idag ett skivbolag som är på frammarsch, och kanske så är det Englands svar på Stockholm Records. Men trots att det är väldigt tufft inom skivmarknaden, så har det engelska bolaget visat att de är med i leken på allvar, för under 2001 så släppte de cirka 10-15 debutreleaser, med band från världens alla hörn.
— Det första samarbetet som vi inledde med dem var under 2000, när vi hade skickat en demo till dem. De gillade vad de hörde, och ville släppa en ep med oss. Och trots att man kanske skulle ha skrivit på kontraktet av ren lycka, så gjorde vi inte det, utan vi satte oss ner och läste igenom det noga. Visst fanns vissa punkter vi ville ändra på, men detta löste vi med Rage Of Achilles genom några mail. Detta ledde i sin tur till att de ville släppa vår debut-cd två år senare. Kanske så hade vi önskat att vårt samarbete skulle kunna ha funkat bättre under vårt första släpp, men det är ju faktiskt rätt svårt att få en jättebra kontakt med ett bolag så långt borta. Men det hoppas vi kunna ändra på nu.
Att släppa en debut-cd kräver mycket av bandet i form av att den dels ska innehålla bra låtmaterial, men också ett omslag som gör folk uppmärksamma. Det är inte bara att slänga ihop något som man själv gillar, utan man måste även se till andras behov, vilket ska leda till goda försäljningssiffror. Och ett bands största mål är väl att få sälja mycket plattor, och att få visa upp sig live.
— Det vi tycker är viktigast är nog att få mycket spelningar, för det är där vi är som bäst. Själv tycker jag nog att vi är Sveriges näst bästa live band, vilket som ligger på första plats är det upp till er själva att bestämma (säger Andy med ett leende på läpparna). Nej, men visst är även viktigt att sälja en hel del skivor, det är ju då man kommer ut som band. Om vi får välja så kommer vår platta att få ett av de bästa omslagen som gjorts, och detta utan att skryta. Men vi har ingen prestationsångest nu i alla fall, utan det är nu det ska avgöras. Klarar man inte att göra det här bra, så ska man inte vara i branschen. Vi vill ju inte bli som Mustasch och göra plattor som suger.
Det finns nog inget som är viktigare än att ljudet är bra på en debutskiva. Har man dåligt ljud, så är det ingen som köper skivan. Om man nu inte blir kultförklarad just för sin dåliga ljudbild, för det finns det ju faktiskt band som har blivit. Ett bra exempel är ju blackmetal veteranerna Darkthrone, som gjorde det med flit, bara för att få den riktiga black-känslan på sina album.
— Låtarna som kommer att finnas på vårt nya album, är faktiskt inspelade under förra året. Fast vi var inne i en studio nu under augusti månad, vid namn NLP i Nybro, för att fräscha upp låtarna lite, så ljudet är helt ok. Vår platta kommer att innehålla nio låtar, och med namnet “Rainbow Ride” så kommer nog de flesta band att buga och bocka för oss i framtiden.
En sak som ligger till stor vikt för ett bands framtid, är att ha en image som inget annat band har. För vill man synas i denna värld så är all publicitet bra, positiv som negativ. Och om man ser till Kaptain Sun’s attityd och texter, så skulle jag kunna säga att de är redo för vad som komma ska.
— Våra texter handlar mest om hur man kan färdas i drömmar och i riktiga livet, samt våra egna upplevelser. Något som vi har fått stora influenser från är tv-spel och dess miljöer. Här är det absolut inga vanliga deathmetal texter om liv, död och ondska. Utan vi går mer ner på djupet och filosoferar. Våra texter är egentligen ganska meningslösa, men jag gillar dem. En av våra låtar som heter “Cosmic Magic From The Doom Planet Below” handlar om Kapten Sol. Han styr universum med järnhand (kan tolkas som Kaptain Sun). Och denna kapten har förbjudit astrala resor till andra planeter, vilket inte folket gillar. Men trots denna lag så reser de vidare mellan olika världar, utan att vara rädda. Ungefär så här ser våra texter ut, och vill ni veta vad som händer mer med Kapten Sol, så får ni vänta på vårt album.
I samband med skivsläpp så brukar banden få åka på turnéer för att visa upp sig. Och detta brukar leda till att medlemmarna måste börja se över sitt normala liv. Är man redo? Eller vill man hellre leva sitt vanliga Svenssonliv? Det är några av de frågor som brukar snurra runt i huvudet, tillsammans med andra problem som turnélivet har att erbjuda.
— Vi skulle kunna släppa allt som vi idag håller på med! Det kommer ju alltid att finnas kvar, varför skulle man inte få uppleva sina drömmar när man väl får chansen. Några av oss har ju heltidsjobb, som vår basist Rickard Gustavsson som är plattsättare. Men vi har diskuterat detta, och alla i bandet vill samma sak. Både vår trummis Marcus Hamrin och Andreas, bor för tillfället inte i Karlshamn. Men även de skulle kunna tänka sig att lämna sina nuvarande hemstäder för att få åka runt och spela live.
Det krävs både attityd och styrka för att kunna ge upp allt man har för sina drömmar. Och vill man gå vidare så måste man börja prioritera sitt liv. Att vara musiker idag, är ingen dans på rosor. Utan det erbjuder tunga arbetspass, alkohol och långa veckor hemifrån. Men klarar man av alla frestelser som finns och inte biter i det sura äpplet så klarar man nog detta utan att misslyckas, och man är med i leken. Och för Kaptain Sun’s del så tror jag att de har vad som krävs för att kunna ge musikbranschen en spark där bak, för med den attityden och den tron på sig själva som just de har så kommer de att komma väldigt långt här i världen…