Begreppet neometal börjar ge mig ungefär samma otillfredsställda känsla imagen som efter en stor plusmeny på McDonalds, det roliga räcker i bästa fall i 20 minuter, sen återkommer en ekande känsla av tomhet och att återigen ha blivit blåst på pengar. När så ytterligare ett band presenteras som ett “nytt neohopp” känns det ungefär lika spännande som E4:an mellan Mjölby och Jönköping. Avestabandet Brazen Riot bildades 1997 och spelade då hardcore. Ett antal år och demos senare tyckte man sig inte komma mycket längre utan bestämde sig för att göra en helomvändning och lägga om stil. Ett beslut som visade sig vara helt rätt eftersom man en tid senare landade ett skivkontrakt med Dogbreath Records. Det samarbetet resulterade i förstlingsverket “Follow the Mainstream” som släpptes i september i år. När jag först fick höra singeln “Exit” var det lyckligtvis inte neometal som var min första tanke. I mina öron har Brazen Riot gjort en ganska traditionell metalplatta som låter dit stilen har nått i nådens år 2001. Lyckligtvis håller skinnplågare Emil Lantz med mig.

— Berätta lite om “Follow the Mainstream”. Är det verkligen neometal?
— Näe, jag tycker inte det. Neometal för mig är mera Korn och Limp Bizkit. Det här är väl ganska traditionell metal. Efter att ha lirat hardcore i några år kände vi att vi ville göra något nytt och vi stod och stampade på samma ställe, så vi bestämde oss för att byta stil. Sen kom det med ytterligare en kille i bandet, Claes, som spelar på en Roland 505 och den går det att göra det mesta på, så det blev möjligheter att testa lite mer nya grejer än tidigare. Vi gick ner till replokalen och snackade igenom hur vi skulle börja, någon hade lite idéer och sedan ramlade det på, berättar han.
— Vi började med det nya materialet i februari 2000 och sen höll vi på i ungefär ett år med dom här låtarna. Skivan spelades in under juni/juli i Studio Underground och producerades av Pelle Saether och Lasse Linden. Vi har varit där förut och spelat in och trivs bra med dom, och dom är dessutom jävligt duktiga.
— Då har dom också haft inverkan på hur det ska låta?
— Ja, när vi kom till dit hade vi alla grunderna klara så som vi tänkt att det skulle bli. Vi hade spelat in ett band i replokalen och det gick vi igenom med Lasse låt för låt. Han hade en del synpunkter och undrade om vi inte skulle kunna testa att flytta lite på någon grej och testa att göra en del på annat sätt och så där. Han hade även en del synpunkter på ljud och annat som vi tyckte bara blev till det bättre. Det kan ju vara svårt om man tar med någon ny producent och han ska bestämma precis allting, och så har inte vi velat ha det. Man måste ju vara nöjd när man går därifrån. Han har helt enkelt kommit med bra råd och det har funkat jättebra.
— Hur har det gått med spelandet i Sverige då? Jag hörde ryktas om en Europaturné, blir det en lång sväng?
— Jag vet inte, vi håller på att förhandla om det. Skivan ska släppas i Europa längre fram i höst så jag vet inte riktigt. Förhoppningsvis kommer vi iväg till januari i alla fall. I Sverige har det mest blivit ströspelningar hittills, men vi har sagt att vi ska satsa hundra procent på att komma ut och spela på festivaler och sånt. Det bästa gig vi gjort hittills var nog på Valhall i Falun, det är ett kanonställe att spela på. Det är alltid ett jävla drag där. Det var kul men jag hoppas det händer lite mer nu så vi får komma ut och visa upp oss. Vi ska spela på en festival i Umeå och det kanske blir bra, dom verkar gilla tung musik däruppe.
— Ökengig?
— Karlshamn var nog det sämsta vi gjort. Vi spelade på en kaj längst ut i hamnen dit ingen hittade. När vi spelat klart så sa dom att det ofta så att ingen kommer och tittar när det inte är band därifrån som spelar. Nehej, sa vi som åkt hundra mil.

Det mesta talar väl för att Brazen Riot inte behöver ta några fler hamngig i Karlshamn, i varje fall inte den publikfria sorten. Förhoppningsvis kommer dom istället hem till sommaren rutinerade efter europaturnén och redo att ta sig an uppgiften med Sommarsveriges alla festivaler. Monster önskar lycka till och håller ögon och öron öppna.