Coca Carola har väldigt länge varit ett av mina favoritband. Speciellt bra tycker jag de är live. Bandet fyller i år 15 år vilket ju är helt otroligt. Tänk att de har spelat sedan jag var två år. I samband med 15 års kalaset så släppte bandet en live-skiva inspelad under födelsedagsfesterna på Kafé 44 på Söder i Stockholm. Skivan innehåller låtar från hela bandets karriär. Om du inte hört Coca Carola men blir sugen på att lyssna efter den här intervjun så tycker jag du ska börja just där. Vid live-skivan. Skivan heter Kom och slå mig igen och är släppt av Beatbutchers.
En dag i mitten av september ringde jag upp bandets trummis Mårten för en pratstund.

Presentera medlemmarna i Coca Carola idag!
Curre som sjunger och spelar gitarr jobbar som en dåre. Mest hela tiden. Han är vaktmästare. Han jobbar lite för mycket och glömmer det mesta. Det får man ju följa med på i veckobreven. Det är lite jobbigt ibland att han jobbar så mycket. Men han har en stark vilja och många barn att ta hand om så det är ju förståeligt. Mer info om honom är att han är nästan lika gammal som jag.
Winberg, spelar sologitarr. Han är skickligast musiker i bandet, eller han är den som är musiker. Han jobbar som musiklärare och vaktmästare. Han jobbar också mycket och har också små barn att ta hand om. Allmänt förvirrad människa. Han har nästan inget lokalsinne vilket är roligt. Han bor visserligen i Åkersberga men man tycker att han borde hitta i stan, men han kan gå vilse precis var som helst! Det är alltid kul när vi är ute och spelar. Om vi säjer att vi ska gå från spelstället till sovstället så gömmer vi oss lite bakom honom så att han får gå först och då kan han gå åt vilket håll som helst, trots att vi varit på sovstället innan. Det är väl det som är speciellt med honom, en del är bara så, det är inget att göra åt!
Mellberg som spelar bas och också är vaktmästare. Han gör däremot inte så mycket. Han går på puben och spelar biljard när han inte jobbar eller spelar. Så sitter han mycket vid datorn också. Han har börjat skriva mer och mer låtar, och det är ju roligt. Nu för tiden skriver han och Winberg de flesta låtarna. Curre brukar skriva texterna till Winbergs låtar. Och så gör de lite ändringar här och var tillsammans.
Jag är den enda som inte skriver låtar. Jag kan inte. Jag spelar trummor och lagar mat. Jag sköter allt med bandet. Utan att köra bil eftersom jag inte har körkort. Men jag fixar spelningar och är väl band-pappan. Jag håller reda på bokningar, betalar räkningar och sådär. Det är mycket jobb. När man fått klartecken från något ställe där man ska få spela så är det ju inte bara att åka dit, det ska skickas saker hit och dit, man ska passa ihop det med andra spelningar. Försöka få tag på lokalpressen och såna grejer också. Allt sånt sköter jag i Coca Carola och det blir mycket. Det blir lite för mycket så jag har sagt ifrån och sagt att de andra måste hjälpa till mer. Fast visst är det kul, ni läsare ska inte få bilden av att jag avskyr det för jag älskar ju det jag gör såklart.

Coca Carola har fyllt moped

Grattis, 15 år som band, är det någon skillnad nu och då, 1986.
Ja, mycket skillnad. För det första så kan vi ju spela nu, hyfsat i alla fall, och det kunde vi ju inte då. Vi hade inte spelat någonting egentligen när vi började. Det var första gången jag satte mig bakom ett par trummor i princip och Curre hade aldrig sjungit eller spelat förut.
Det är också en skillnad i var vi spelar. De första tre-fyra åren spelade vi bara på hemmaplan här i Åkersberga och inne i stan. Medan vi nu på senare år spelar runt om i hela landet.

Är det fortfarande lika kul?
Ja det är det helt klart. Visst är det tungt ibland. Vi repar fortfarande ute i Åkersberga och jag bor inne i stan nu. Så det är lite motigt ibland, men det är fortfarande lika kul det kommer man inte ifrån. När man väl spelar är det alltid jävligt kul.
I år gör vi en 35 spelningar ungefär. Det ligger väl runt 30-45, 50 spelningar per år sedan 1991 ungefär.

1993 spelade ni på Hultsfred och det var ju som en punkvåg då. Var det enklare att få spelningar på den tiden?
Nja, egentligen tycker jag inte det. Skillnaden på nu och då är väl kanske att nu så får vi ringa upp spelställen och arrangörer, medan de var de som ringde oss då. Men i slutändan blir det ungefär lika mycket spelningar per år. Det som är märkligt tycker jag, vet inte om de andra har reflekterat över det, men när det var den där perioden så kunde det vara jättemycket folk på en spelning men sen kvällen efter var det inga alls. Nu är det en mer jämn nivå liksom.
Men det blir ju inte 500 pers längre.
Under de där åren var det så också att vi spelade till exempel vi De Lyckliga Kompisarna och Räserbajs tillsammans. Nu är det mer lokala band som vi spelar tillsammans med.

Jag funderade lite på det här 15 års kalaset när ni spelade på 44:an, kan du berätta lite om det?
Ja just det. Ja vi körde ju två spelningar på 44an. Och vi har ju spelat där flera gånger och det har alltid varit väldigt mycket folk, men att spela där två dagar i rad var vi oroliga för att skulle bli för mycket, att det inte skulle komma så mycket folk. Så vi, eller jag rättare sagt, jobbade stenhårt i ett halvårs tid med att affischera och sådär. Så det var kul att det blev så lyckat när man lagt ner så otroligt mycket jobb.
Så var det jättestruligt första dagen. För deras PA hade pajat. Jag var på dem hela dagen att vi skulle hyra grejer. Det slutade med att dom fick åka och hämta grejer ute i Handen som de bar in när publikan redan var på plats. Så första dagen var vi lite sura och nervösa och sådär. Men andra dagen var mycket bättre och allt funkade som det skulle.
Så spelade vi en dag till på 44an när vi hade bjudit in lite folk som vi spelade för. Lite mer partaj sådär.

Och så blev det en skiva. Den säljer bra?
Ja, det rullar på, vi säljer bra när vi är ute och spelar.

Du sa att ni sålde bättre under punkperioden, men några siffror.
Ja oja. Men den här nya har inte varit ute så länge. Och våra skivor är inte så att de säljer jättemycket på en minut, utan vi säljer ganska många när vi släpper dem sen säljer vi i jämn takt under ganska lång tid. Nu för tiden säljer vi väl uppåt en 2000 men live-skivan har inte sålt så mycket ännu. Men fråga mig om ett år så har den säkerligen gjort det.

Vilken har sålt bäst då?
Öhh, dom som har sålt bäst är Tigger och ber och Verkligen, men det är också dom som har varit ute längst.

Folk som börjar lyssna på er nu köper ju de tidiga plattorna så de säljer hela tiden.
Precis. Vi gör ju skivorna relativt billigt.

Spelar ni in live i studion? Så det går snabbt.
Nja det är lite olika faktiskt. Det går väl ganska snabbt. Det går snabbare nu men de hänger ihop med att vi har blivit bättre på att spela också. När vi spelade in Feber så hade vi en ny producent. Tidigare har vi haft Gabrielsson och han var väldigt väldigt petig, men samtidigt fick han ju oss att spela väldigt bra. Och gjorde att vi presterade vårat bästa. Men på Feber jobbade vi med en som heter Nicke Borg. Och han var väldigt enkel att jobba med. En gammal punkrockare som vet hur det ska låta.

Mera hitlåtar och billiga samlingar

Ni är enda bandet som spelat på alla upplagor av Mera Hitlåtar och enda bandet som medverkat på samtliga 50 spänn samlingar. Vilket år tycker du har varit bäst av Mera Hitlåtar?
Jättesvår fråga. Jag har svårt att komma ihåg vilka band som spelade vilket år.

Kommer du ihåg något speciellt från något av åren, när det gick bäst för er och så?
Jag kommer ihåg ett år speciellt. Det var när våran första basist, Ostron, just hade slutat och vi hade en stand in basist under några spelningar. Kvällen före spelade vi i Umeå och det var jättemycket folk och värsta draget, trots att det var gratis och mitt i natten ute i en park, sen så flög vi ner och så var publiken jättebra på Mera Hitlåtar också och stand in basisten bara stod och log hela spelningen och tyckte det var skitkul. “Är det jämt såhär kul?” undrade han, men det är det inte. Det är en sak jag kommer ihåg och det lär ha varit 1994.
Det är kul att spela på Mera Hitlåtar och de brukar fråga efter konserten “Vilken tid och på vilken scen vill ni dela på nästa år”. Och nu när det inte blev något i somras så sa Tompa (Eken, punkfarfar som förutom att baka sina berömda bullar sysslar med att driva Kafé 44 på Söder och arrangera Mara Hitlåtar Festivalen.) att nästa år kommer vi tillbaka och då ska vid döpa om det till Coca Carolas hitlåtar. Och köra en massa förband. Det är verkligen synd att det inte blev några hitlåtar i somras, men lite grann har de sig själva att skylla. De måste inse att det inte räcker att sätta upp affischer på Söder för att genomföra festivalen. Och om man kollar på vilka artister som spelat på Mera Hitlåtar så borde det kunna funka bättre, för det är alltid många riktigt bra band på festivalen. Det är ju lite samma med Kafé 44.
Ja och det är tråkigt. Jag menar om man får band att ställa upp för inga pengar alls liksom och det ändå inte fungerar.

Vilken 50 spänn platta tycker du är bäst då?
Jag tycker nog att trean är den bästa! De har blivit tråkigare och tråkigare.
Ja trean, fyran, femman, var väl bäst tycker väl de flesta.
Från femman, sexan sådär så har vi på BeatButchers inte varit så delaktiga. Tidigare var det så att vi och Birdnest delat på arbetet. Att vi gjorde omslag och låtlistor och sånt vartannat år. Men nu de senaste så har våra band bara varit med och vi har hjälpt till att annonsera och sälja.

Coca Carola FF

Igår var ni på fotboll nästan hela bandet. AIK-Djurgården och ni medverkade på en hyllningsskiva till Djurgården nyligen. Är ni verkligen Djurgårdare alla i bandet?
I olika grad kan man väl säja. Curre är ju super ur-djurgårdare. Mellberg bryr sig väl inte så himla mycket, men han tycker det väl är kul liksom. Han håller nog inte direkt på något lag, men han tycker såklart det är kul om det går bra för Djurgården.
Jag är mest hockey intresserad och då håller jag såklart på Leksand. Men i fotboll håller jag på Djurgården. Min pappa var Djurgårdare så jag var med honom på matcher när jag var liten.
Och Winberg är nog Djurgårdare. Torts att han är lite åt de där som kommer ifrån Solna hållet ibland.
Men vi var ledsna igår i alla fall när Djurgården förlorade.

Men det har varit kul och bra att spela in skivan?
Ja för fan, det har varit superkul. Vi har fått spela i samband med några bortamatcher och det har varit kul och publiken har varit jättebra. Det har blivit trevligare stämning bland supportrarna och de som står där längst ute till höger börja försvinna vilket ju är bra.

Jag har ofta fått saker som ni kastat ut från scenen under era spelningar. Slänger ni alltid ut något?
Nej det gör vi inte. Det är väl om det har varit någon utlottning eller nått så slänger man ut nån tröja eller så. Men det är inte så att vi har som en grej att vi alltid kastar ut något. Det blir väl ofta om det är någon speciell spelning typ födelsedagsspelning eller så. Jag tycker själv det är kul om det slängs ut saker om jag är och kollar på ett band.

Jag har varit på er vid rätt tillfällen då helt enkelt.
Ja.

Du spelar i bandet och samtidigt driver du BeatButchers. Hur fungerar samarbetet mellan Coca Carola och BeatButchers?
Det har varit olika, skiva till skiva kan vi säja. Första skivan, Tigger och Ber, den bekostade bandet helt själva. Det gjorde vi eftersom de andra bandet inom bolaget inte skulle bli giriga och undra varför vi släppte oss, som inte ens kunde spela.
Några skivor har bolaget betalat allting. Några skivor har bandet fått betala studion och sedan fått ett antal skivor som man säljer och behåller pengarna som motsvarar studiopriset. Det tycker jag är en väldigt bra deal som BeatButchers också kört med med flera andra band. Det viktiga är att man hjälps åt att kränga plattorna. Sen sätter vi nån form av Royaltys på de skivor som bolaget säljer. Vi har väl typ 10%.

Ni har fotbollsturneringar mellan några skivbolag varje år. Vem är bäst i bandet?
Vi är skitbra allihopa, fast på olika saker.

Du vågar inte säja dig själv.
Nä, det vågar jag inte göra.
Curre var ju inte med nu i somras men förra sommaren var han en riktigt svårpasserad back. Winberg är den som springer där uppe och får en fot på bollen och rullar in ganska mycket mål. Jag springer och jagar och sliter. Mellberg är både en bra målvakt och bra längst framme. Förra året var han skadad och var coach, drack gin och tonic och basade över oss, det var han bra på också.
Det är viktigt att komma ihåg att vi är är bra på att spela fotboll. Det är som knattefotboll.
Men jag tycker nog att vi är lika bra fast på olika saker då som sagt.
Men vi är sportintresserade hela bandet. När vi spelar ute brukar vi fråga om det finns pubar som visar fotbollsmatchen på Tv eller Formel ett och så. Vi brukar spela minigolf också. En del verkar tro att om man är intresserad av musik så gillar man inte sport, men så är det verkligen inte.

Vad händer härnäst. Något planerat?
Under hösten ska vi väl göra en kanske tio spelningar till.

Här i Ludvika har vi ju Haffas och jag hörde av bandbokaren där att ni varit i kontakt med dem för en spelning.
Jag har mailat men inte fått något direkt svar. Men jag skulle jättegärna vilja spela där. Vi spelade där för jättelänge sen. Jag ska försöka få tag på honom igen!

Vad brukar det vara för musik där då?
Ja det är väl mest lokala band men ibland kommer det några lite större.
Ludvika ligger rätt bra till om man har spelat i Falun eller vad som helst. Så är det inte så långt att åka heller.

Ni har ingen ny skiva eller singel på gång?
Vi håller på att skriva nya låtar faktiskt, det gör vi. Winberg har ett gäng och Mellberg ett par. Ska försöka spela lite långrep i helgen.
Planen är att spela in en kanske fyra låtar i replokalen som vi sedan lägger ut på nätet bara och eventuellt gör ett omslag som vi säljer för 10 kronor eller så. Det är möjligt att de kommer på någon skiva framöver det vet vi inte. Men tanken är alltså att de ska finnas gratis på hemsidan.
Annars har vi inget planerat. Vi är lite långsamma sådär. Vi planerar sällan att göra en skiva. Vi skriver låtar och sen när vi har ett antal som vi tycker duger för att bli en skiva så spelar vi in dem.

Ni var i Ryssland ganska nyligen. Var det kul?
Ja det var jävligt skoj! Det var annorlunda på alla sätt och vis. De har ju inte alls lika bra utrustning som vi är vana med. Det finns ju mycket folk som spelar och som är intresserade.

Var det mycket publik?
Ja det var det. Ett av ställena var ganska litet, men det var mer som en privatfest. Annars var det jävligt mycket och det är ju kul. De fattade ju inte ett ord av vad vi sjöng men det hade inte spelat någon roll om vi sjöng på engelska för de kan det språket väldigt dåligt också.
Intressant. I och med att vi bodde hos privatpersoner och åkte mellan spelningarna via tunnelbana, tåg och buss så, jag ska väl inte säga att vi lärde känna dem men kom dem nära.
En sträcka hade de abonnerat en buss till oss och tre andra band. Men annars åkte vi med de vanliga färdmedlen.
De har inte gott om pengar, det är helt klart. Men de gör det bästa av situationen.

Lite frågor om fanzines. Blir ni intervjuade av många zines varje år?
Inte så många faktiskt. I och för sig brukar jag skicka vidare de mailfrågor jag får till den andra i bandet.

Läser du själv?
Ja det gör jag. Det är ganska sällan att jag köper fanzine men det är många som skickar fanzine till Beatbutchers av någon anledning, de har väl fått skivor eller nåt.
Det är ju jävligt kul. Det är ju en del av den så kallade punkgrenen, eller all underjordisk musik.
Det finns många fanzine som inte jag tycker är bra. Jag kan tänka vad är det här för jävla skittidning.
Men det är oviktigt vad jag tycker om dem, för det är inte mig de vänder sig till så att jag tycker så spelar ingen roll.
Man kan tycka att en del borde lägga ner lite mera tid. Många med samma frågor till alla band och lite tråkiga sådär.
Jag tycker definitivt det är bättre att läsa en intervju som är gjord live än en mailintervju.
Nu kommer ju du få ett helvete att skriva ner allt det här vi säjer men det blir mer levande för läsaren.

Ja det blir ju följdfrågor och så orkar man väl svara längre när man pratar än när man skriver.
Precis.

Det var vad som sades under min intervju med Coca Carola. Om ni tycker att Carolorna verkar stentuffa men inte vet så mycket om dem så tycker jag att ni först och främst ska försöka se bandet live.
När vi snackar skivor så är ju senaste live-skivan ett bra ställe att börja på. 10 års skivan 15 år till moped är också en bra skiva att jogga igång till. Feber, Läckert… ähh jag tycker allt jag hört med bandet är bra, det är bara att plöja igenom skivorna som du kommer över.
Och du sitt inte still när du lyssnar!
Passa också på att signa upp för Carolornas veckobrev. Där får du allt det senaste om bandet, och ganska mycket om bandmedlemmarna. Jätteskoj!

Bandets hemsida finner ni på:
http://www.beatbutchers.com/cocas.htm
Mailadressen är: marten@beatbutchers.com