1994 togs de första stegen till vad som idag är USCB-Allstars. Skabandet USCB-Allstars har under det senaste året skaffat sig ett namn, kanske främst hemma i Göteborg men samtidigt så blir spelningarna utanför »Götet« fler och fler.
Sommaren 2000 stod de för första gången på scen, på Hultsfredsfestivalen. Då var det demotältet som fylldes till bredden. I år var de tillbaka för att försöka fylla tältet vid E1-scenen. Och det är just under E1:s tak som mitch träffar basisten Robert och trumpetaren Jesper en regnig lördagsförmiddag under Hultsfredsfestivalen.

Er historia verkar ganska brokig med många bandbyten och så, hur är det egentligen med det? Kan vi få en summering?
— Ja, vad ska vi säga. Det började med fyra killar för sex— sju år sen, det var utan blås eller nånting. Sen har det efter hand kommit till nya grejer. Det är väldigt viktigt att veta att det bara är kompisar som spelar, vi har aldrig haft auditions för andra musiker eller så utan det har kommit till kompisar efter hand och nu är vi tio stycken. Från början var vi rätt dåliga musiker som började spela lite punk och ska som alla småkids gör. Och allt eftersom det har kommit till nya musiker så har vi blivit bättre tillsammans och det har väl blivit mer renodlad ska som det är idag, säger Robert.
— Sen tycker väl de flesta i bandet att vi inte spelar renodlad ska och det gör vi väl inte heller riktigt utan vi kör gärna in lite swingaktigt, rock-steady och en och annan reggaelåt också, lägger Jesper till.

Tycker ni att det finns några renodlade ska-band i Sverige i dag?
— Det har ju ändrat sig ganska mycket den sista tiden. Liberator spelar ju inte ska på samma sätt längre. Så det gör väl kanske inte det.
— Men samtidigt kommer det ju en hel del nya reggae och ska-band. Repeaters spelade ju på demoscenen igår och sen finns ju Cigarrs som också är duktiga. Så det kommer ju nya unga ska-band.

Ni har väl hela tiden kämpat själva, släppt demos och nu senast en platta för egen maskin?
— Ja, allting som vi har gjort, vi har gjort två EP:s och en fullängdare, allt är betalt med gagepengar, alltså pengar från folk som har tittat på oss. Man kan säga att det är som ett kretslopp som har nått sin början nu igen. Vi får ju alla pengar för skivorna vi säljer och alla spelningar vi gör, det är ju inget skivbolag som kommer in och snor åt sig alla pengarna. Och alla pengarna förvaltar vi i studiotid så vi kan spela in nya skivor och trycker t-shirts och sånt.
— Vi gör helt enkelt kul grejer, säger Jesper snabbt.
Men går det ihop eller blir det bara en dyr hobby?
— I början var det väl kanske inte så lätt att samla ihop kosing till lokalhyra och allting. Men efter hand så har vi blivit mer erkända, framförallt i Göteborg där gagerna har höjts. Så nu börjar det faktiskt gå runt och det är ju jättekul när man kan ägna sig åt det man tycker är roligt och att det funkar.

Vad har ni för arbeten vid sidan om musiken då?
— Det är olika, vissa jobbar, vissa pluggar och andra gör inte ett skit, säger Robert och skrattar och fortsätter. Putte som är vår saxofonist är familjefar, han har en liten son. Någon har precis köpt ett hus så det är verkligen olika.
— Man kan säga att vi är en salig blandning med konstiga människor som strålar samman, berättar Jesper.

Nu sitter ni här några timmar innan ni ska gå upp på scenen. Hur känns det? Har ni spelat på Hultsfred förut?
— Ja, förra året spelade vi på demoscenen det var första gången. Så nu har vi äntligen fått ett erkännande som ett riktigt band och inte ett demoband, säger Robert.
— Men det sa vi ju förra året också berättar Jesper. Då sa vi att ni kan ju inte låta oss spela på demoscenen den kommer bli proppfull. Vi var lite kaxiga där, men det blev proppfullt så det gick ju hem, det var en himla tur.
Kommer ni lyckas med fylla E1 lika mycket i kväll tror ni?
— Det regnar ju ganska mycket nu, jag vet inte om det är en fördel eller nackdel om folk sitter i sina egna tält eller om de söker sig hit, det vet jag inte, funderar Jesper. Men vi kan ju alltid hoppas att de söker sig hit. Jag kan i alla fall lova att det kommer bli ganska mycket folk.
— Det tror jag med, det kommer bli ett jävla party, tillägger Robert.

Har ni något nytt material på gång att spela in?
— Det finns inget planerat alls än så länge. Inte vad jag har hört i alla fall, vi är ju som sagt tio stycken i bandet så det kanske är någon som har nåt på gång, men jag har inte blivit informerad om nåt sånt i alla fall berättar Jesper.
— Det finns ju nya låtar som vi har gjort efter plattan. Och det är väl snack om att eventuellt spela in en video och i sådana fall släppa en singel. Och gör vi det så vill vi ju gärna spela in en ny låt till den singeln.
Vilket spår ifrån plattan »Class Brutáls« är ni sugna på att spela in som singel och eventuellt video?
— Återigen är det ju det att vi är tio snubbar i bandet och det gäller ju att vara överrens. Så vi har inte lyckats slå oss fram till vilken vi ska välja. Så vi låter det vara osagt.

Är ni nöjda med hur »Class Brutáls« blivit mottagen, har den sålt som förväntat?
— Jag har verkligen ingen koll på hur den har sålt, säger Jesper snabbt och börjar skratta. Jag har ingenting med skivorna att göra. Jag vet väl så mycket att den inte sålt så fantastiskt mycket.
— Jo men den går ju, protesterar Robert. Vi tryckte upp den i tusen exemplar. Sen hade vi en signing på Bengans i Göteborg och där sålde vi 100 ex på en gång. Sen säljer vi ju skivor efter spelningar och så. Så den säljer nog som förväntat. Man kan väl inte säga att det handlar om någon megaförsäljning direkt men det går några skivor per gång.
Men den har gått ut till butiker i ganska stor utsträckning eller?
— Ja den finns ju med i Borders katalog så skivaffärer har ju möjlighet att ta hem den och så i alla fall, berättar Robert.
— Jag har i alla fall hittat den i Luleå, säger Jesper och ler nöjt.
— En kompis hade tydligen hittat den i en affär i Norrköping, kontrar Robert. Så nog finns den att få tag på.

Utomlands då. Tror ni det finns några möjligheter där?
— Vi har ett ypperligt exempel på spelningar utomlands, berättar Jesper. Inte just från denna platta, men från vår första EP »Hygglo Birdo«. Det var en sommar då vi fick höra att det skulle vara en Ska-festival i Tampari i Finland. Och vi ringde upp och berättade att vi hette USCBAllstars och vi undrar varför inte vi ska spela på er festival. Då svarade de, men vänta nu USCB sa du det? Men vi har er skiva här, det är fan den bästa skivan i vår jukebox. Vi tänkte genast att det lär de ju inte ha. Men vi fick i alla fall åka dit och hela den resan var riktigt flummig med mycket dricka och sånt. Och vi kom till Finland och fick bo i nåt tält där med någon sorts eldkille som satt där och eldade. Och när vi väl hittade den där jukeboxen så fanns vår EP där och det var en jävligt konstig känsla.
Har ni spelat nåt mer utomlands?
— Nej, det är faktiskt enda gången. Vi har ju spelat så mycket i Göteborg hittills men nu börjar vi få spela mer och mer utanför Göteborg. Vi har spelat i Halmstad och Skövde bland annat och vi får fler och fler erbjudanden, det är grymt kul. Nu har vi ju möjligheten att träffa andra band och kanske nå ut till en större publik.

Vi kan väl ta det här med namnet också, det har väl också gått igenom några förändringar genom åren. Vad står det för?
— Det vet jag ingenting om, vet du någonting om det Robban? undrar Jesper.
— Nej det vet jag inte heller någonting om, svarar Robert.
— Vi kom in i bandet så långt efter hela den grejen så vi har ingen koll på det där.
— USCB är ju en förkortning som från början var ingenting, fortsätter Robert.
Jesper försökte nu avsluta diskussionen angående namnet genom att skylla på att det hade varit så mycket turer kring deras namn att de hade glömt bort var USCB står för. Men mitch har tagit reda på hela turen kring deras namn.
När de första stegen togs och de första fyra medlemmarna spelade blandad punk och ska döptes bandet till Friction. Men när det sen började luta mer och mer mot den mer rena ska-musiken så bildades istället bandet, U.S Collage Boys. Senare när bandet blev fler medlemmar så döptes det om ännu en gång och blev nu U.S Collage Boys Allstars. Sen har det förkortats ännu mer till vad det är i dag. Men USCB-Allstars står alltså egentligen för United States Collage Boys Allstars.

Efter intervjun sprang grabbarna i USCB-Allstars iväg för att börja rigga inför kvällens spelning. En spelning som återigen drog fullt tält. Tältet fylldes av dansanta människor som diggade loss till den glada musiken som USCB-Allstars bjöd på.