Gitarrbaserad power-pop

Skellefteå har visat upp många bra popband, The Drowners är ett av de trallvänliga gitarrbaserade power-popbanden med klass som har klivit ut i ljuset och visat vilka ackord som man ska ta för att räknas…
Hur kan det egentligen komma sig att det kommer så många bra popband ifrån Skellefteå? Det är en sådan sak som jag ofta tänker på. The Drowners gitarrist Mikael Sundquist tror att Wannadies ligger bakom en stor del av hemligheten:
— När Wannadies lyckades så tror jag att många blev inspirerade av att det faktiskt går att göra bra popmusik. Sedan finns det faktiskt inte så mycket att göra här i Skellefteå. Antingen håller man på med idrott eller musik. Alla känner alla i Skellefteå och de flesta banden hjälper varandra.

— Vilket är det bästa bandet av alla från din hemstad då?
— Hmm… det måste nog bli Wannadies.
Mikael som är i andra änden av telefonen är väldigt trevlig och han pratar på lugn norrländska. Han berättar att en uppföljare till The Drowners debutskiva “Destroyer” är på väg och att de ska in i studion redan dagen efter att vi pratas vid. Uppföljaren kommer att vara tuffare och mer experimentell.
— På den första skivan så blir det väl oftast lite stelt, man håller igen och vågar inte leva ut riktigt. Nu kommer vi att ha med lite roliga instrument, och de tuffa låtarna kommer att bli ännu tuffare och snälla låtarna kommer att bli ännu snällare. Sedan dröjer han lite på orden och säger:
— Det kommer att bli hitigare och mörkare.

Mindre betydelsefulla än Lili & Sussie

Uppföljaren planeras att släppas i höst någon gång och en singel i början av sommaren. “Destroyer” fick överlag bra kritik utom, muttrar Mikael, i Närkes Allehanda.
— Där blev vi toksågade, och recensenten påstod att Lili & Sussie betydde mer för honom än vad vi gjorde. På frågan om Destroyer har sålt mycket säger Mikael:
— Vi sålde slut på den första upplagan, det säger ju inte så mycket, men det låter bra. Och vi lanserade den ju en del utomlands bland annat i Japan, där den sålde hyfsat.

Hultsfred-lycka

Min första kontakt med The Drowners fick jag en kväll när jag av en slump råkade slå på radion och det var en intervju med ett band ifrån Skellefteå. Deras låt “superman” lät så otroligt bra i mina öron att jag inte kunde släppa namnet the Drowners. Sedan fick jag veta att de skulle spela på Hultsfred, och där placerade jag mig längst fram vid scenen i det lilla tältet, med stor förväntan. The Drowners överraskade mig med att vara ännu bättre än jag hade hoppats på, och flera timmar efter konserten svävade jag högt över marken av obeskrivlig lycka. Äntligen ett nytt band som tilltalade mig, ett nytt svenskt band som det var värt att slåss för. och slåss det fick jag göra med dumma skivaffärer innan jag slutligen fick tag på deras makalöst bra skiva Destroyer.

Suede-komplex?

Mikael talar varmt om Teenage Fanclub, Matthew Sweet och framförallt Posies (Eller Pååsys som Mikael uttalar det). Posies är husgudar säger han.
— Ni tycker inte om Suede då, med tanke på erat namn?
— Jo, delar av bandet gör det, jag personligen tycker väldigt mycket om dem. Vi satt och tittade på MTV och såg videon The Drowners med Suede men vi trodde att bandet hette The Drowners och låten Suede. Sedan när vi fick veta att det var låten som hette The Drowners så tog vi det namnet. Brett Andersson har faktiskt nämnt oss i en radiointervju i P3. Reportern frågade vilka svenska band som han kände till och då sade han Ace of Base, Cardigans, Roxette och The Drowners!

Lite bakgrund:

The Drowners har funnits sedan våren -93, från början spelade Leif och Mikael i ett rockband, men en dag kom de på att det ville börja spela pop istället och då hoppade de andra medlemmarna av. Leif och Mikael fick en dag syn på Magnus som stod på scenen och sjöng Nirvana-covers. Leif och Mikael blev lyriska över denna ynglings gudomliga röst. De övertalade Magnus att istället börja sjunga med dem. Magnus i sin tur kände både Andreas och Jonas. The Drowners var födda.

På det härliga åttiotalet var flera av medlemmarna i The Drowners inbitna hårdrockare. Basisten Jonas lyssnar än idag på dödsmetal.
Där ser man.

The Drowners är:

Mikael Sundquist, 26 år, gitarr
Leif Rehnström, 26 år, gitarr
Jonas Bergström, 21 år, bas
Andreas Persson, 19 år, trummor
Magnus Wikström, 20 år, sång