Cone

När jag först hörde talas om Cone genom två av mina e-mail vänner tänkte jag att “visst jag skriver och frågar om jag kan få en demo, det är ju alltid kul att få ett band”, det visade sig sedan vara väldigt bra att jag gjorde det för att Cone är ett av vårt lands bästa band! Så bra att de får vara med på både demosidan + att de får en egen intervju. Jag skickade några frågor till bandets gitarrist Markus Kinell och det här är vad han berättade om Cone:

Snygga killar

Cone är ett gäng snygga killar från Karlskoga i åldern mellan 22 och 25 som spelar (enligt dem själva) rock/country and western/gammal hårdrock med poppiga refränger som t.ex. Starmarket och Soundtrack of our lives. Jonas Cavalliewase står för sånginsatserna, hans bror Jerker spelar gitarr tillsammans med Markus Kinell, Janolov Herrmansson bas, Magnus Göransson trummor och Johan Lundgren piano och orgel.

Det hela började med att Jonas, Janolov, Magnus och en dåvarande gitarrist (vid okänt namn) spelade ihop, fast de vid namn nämnda pojkarna var inte så förtjusta i musikstilen. De “splittrade” bandet och började om, nu med Jerker på gitarr, med att spela lite mer Nirvana-lik musik. Efter ca 1-1,5 år kom Markus med i bandet och gammal rockgitarrist som han är förändrades stilen igen till lite mer rock/poppig.
Med den här sättningen, som bestod i 2 år, gav man ut tre demotejper som alla blev väl emottagna av fanzines och förlag/bolag. Sedan av en slump så kände de för att de ville ha med lite piano och orgel på några låtar när de skulle spela live i Karlskoga, Johan tillfrågades och ställde upp och fick sedan en permanent plats i “laget”.

“HATA Jumper”

Jag frågar vad de lyssnar på för musik och svaret blir att om de skulle räkna upp alla band så skulle de inte få sova på flera dagar, men några av favoriterna är iallafall Radiohead, Pavement, Kiss, Doors, Cracker, Starmarket m.fl. Lite amerikansk underground bl.a. alltså. Svenska band däremot tycker de inte att det finns så gott om (fast tydligen så går meningarna isär om detta inom bandet) men Speaker, Soundtrack of… och Starmarket är favoriter. Och sen tillägger Markus “säger bara, HATA Jumper”, jag kan inte göra annat än hålla med…

Vill bli mäktiga och otrevliga?

Målet med Cone berättar Markus att det är att bli så “mäktiga” och “otrevliga” som möjligt (förebilder Oasis?), fast …NOT! De tycker bara att det är himla kul att spela ihop och sen att folk tycker att de är bra är bara roligt. När de inte spelar gör de lite av varje, vikarierar som bildlärare, pluggar, jobbar eller som några, är arbetsbefriade.
Förutom detta så festar de enligt egen utsago, “lite VÄL mycket, men man måste ju leva upp till rockmyten”.

“Fylla, sex och slagsmål”

Vem skriver då Cones fantastiska låtar?
Musiken växer fram i replokalen genom att nån kommer med en idé eller ett riff, och jag undrar om de medvetet “lånar” riff från andra band: “Du vet man kan inte längre göra nya riff, allt är redan gjort, men vi tar inte medvetet idéer från andra band”. “Texterna skriver Jonas, och de handlar väl mest om vardagliga saker som fylla, sex och slagsmål… *skratt*”

Röjiga spelningar

Cone har spelat lite varstans bl.a. på en rockklubb i Norge, fyra gånger i Stockholm (bl.a. på Hannas, där någon “viskade i mitt öra” att Linda Norrman-Skugge befann sig just då, varför hon sedan inte hypat Cone är dock ett mysterium), och självklart många gånger i Karlskoga. Och “du kan slänga dig i väggen på att det är mycket ös på våra spelningar” och det tvivlar jag inte en sekund på!

Vann musiktävling

Cone vann förut en musiktävling i Karlskoga där priset var att få åka till Stockholm och marknadsföra sig på en del skivbolag bl.a. på Warner/Chapel, dessutom ingick en demo inspelning i en hyfsad studio. Markus berättar att tävlingen var en ganska diffus grej, “För det första så var vi så bakfulla så vi knappt kunde fatta att vi gått till final, sen att vi vann där är ju ett under”.

Framtiden då?

Skivbolaget Telegram har visat intresse för Cone, och killarna har fått bra kontakt med bolaget och en del lovord har nämnts. De ska i alla fall medverka på en samlingsskiva tillsammans med bl.a. Popsicle och Hellacopters. Skivan kommer troligen i sommar, eventuellt väntar också en spelning på Hultsfredsfestivalen. Och själva tror de faktiskt ganska starkt på att de kommer slå igenom snart, “gott självförtroende”. Men jag skulle bli förvånad om det inte kom ett stort genombrott snart, det är de klart värda!

“Bruce Dickinson har ful frisyr”

Sista frågan blir naturligtvis om frisyrer. Fast jag får inget svar på hur de själva ser ut på huvet men däremot tycker de att Mark Levengood har ganska cool frisyr och Bruce Dickinson ganska ful!