Det är varmt som f-n i helvetet. Eller? I glöden från följande demotaper har jag lidit och glädts om vartannat.

Ungefär som livet, kanske…
I ärlighetens namn så kan jag med säkerhet konstatera att en större mängd “demoband” har väldigt högt ställda förväntningar på omgivningens reaktioner.

Okej kids, (nu tycker ni att jag är cool, va!) Så här fungerar det i praktiken… För att “förtjäna” ett skivkontrakt på ett någorlunda hyfsat skivbolag bör man…

Ett: Kunna spela.

Två: Kunna ta befogad kritik.

Tre: Och det viktigaste, låtarna och materialet bör kunna skilja sig hörbart från andra band…

Okej, man ska spela för att det är kul, men att snacka om kontrakt efter att ha repat 2 gånger, eller gjort sin första demo är naivt, eller överoptimistiskt.

Spara på krafterna, ni sabbar för er själva om ni sparkar ut skit till en början. Ingen lär ta er på allvar i framtiden, samt tona ner superlativen om er själva. Det kan (!) uppfattas som kaxigt eller värre… håll i er… Töntigt!

Tusentals demotaper har passerat mig genom åren (från 1986 typ) och 5 band av 100 är något som håller. För att det är nyskapande och det där extra som är upp till var och en att avgöra om det är bra eller sådär, ruttet etc.

De flesta av alla band blir inte mer än ett minne blott. Gör det bästa ni har hört, glöm regler, då är ni på rätt väg.

Allt är ju inte pest naturligtvis, undergroundscenen är en livsstil (dock har den mattats av lite…) som kräver sina hjältar och offer. Sadus är coolare än Metallica. Den som inte håller med är om det är helt enkelt inte underground! S&M testet har jag döpt det till… Ta det eller glöm det.

Jawohl, raskt mot demoskörden som mosat Metal Zones postbox, ett skickligt valt urval. Varsågoda. (Äh, stick åt h-vete.)

Danska skallar, dansk öl… Tog slut där, va? Javisstja, UFF har tydligen skänkt dom lite stärkare och skit.

IDIOSYNCRAZYTime“, dödstrash som manglar igenom 3 låtar som är mer än standard, men inte mer. Vet att Idiosyncrazy kan bättre än det här. “Time” är värd att beställa. Tro mig.

GODGORYDemo 94“. Karlstad har tydligen mer att erbjuda än Vomitory. Hmm… Inledande “Haunted by voices” är lysande i de akustiska partierna medans dödsmetallen är lite “vanlig”?
Det är stämningsfullt och texterna är okej, dock lite självklara. Inte det bästa jag har hört, men tillräckligt bra för något minibolag att tappa ölen(?).
Tips till Godgory är att försöka behålla inlånade gitarristen Mikael Dahlqvist, annars är ni lost.

PEXILATEDA new Beginning of Unfaithful Life” Ehh…öh… Bra namn? Den här demon är precis som Godgory inspelad i Unisound av Dan Swanö, vilket innebär bra ljud och det där.
Det här påminner mig om ett melodiösare Testament, typ. Kanske Black Mark kan vara intresserade (de har ju Rosicrucian), själv tycker jag det är trist.

WITHERED BEAUTYScreams from the forest“. Demoomslaget samt titeln verkar vara Burzum-inspirerat. Ganska seg och intetsägande svart dödsmetall från Gävle. Köp om du måste.

Finnarna har alltid haft den rätta känslan för Death Metal och CARCHAROTCradle of Sorrow‘ är inget undantag från den regeln. 4 bra kraftfulla låtar i Bolt Thrower- och Deicide-anda. Kontrollerad urkraft, det här kommer att bli något.

CENTINEXTranscend The Dark Chaos” Släppte en platta för 2—3 år sedan, Det här är nog ett försök att få ut något nytt under 1995. Överraskningsstudio igen Unisound med Dan Swanö vid reglaget. Det här är helt okej, men förlegat. Husmanskost i form av svensk snabb dödsmetall. Kan jämföras med det gamla vanliga…

Nu blir det tragiskt… PORNO HOLOCOUSTThe Penetration of Virgin Mary” är från Trondheim i Norge och deras biografi är antagligen det dummaste jag sett. Citat: “Den norska buck metal armen växer dag för dag”. Orsaken till att de har alias som Clamydius (sångare) är att polisen är tvungna att låta dem vara i fred och nu “kan vi göra precis vad vi vill”. Skäms! Stämningarna som de försöker bygga upp är precis lika trovärdiga som deras uttalanden. Avgör själv vad vi borde göra med det här bandet…

TRAUMAGrey” Aber… Alltid tysk dödstrash. Det är livet! Yipee! Ohhh, Andy Classen från Holy Moses har producerat. Wow! Lär er hur man gör låtar, att man är en duktig musiker innebär inte att det man gör automatisk blir bra, snarare tvärtom. Och lämna genast tillbaka Metallicas halv-akustiska gitarrljud. Krautjävel där.

CRYSTAL AGEPromo tape 1994” med medlemmar från Liers In Wait och Ceremonial Oath vet ni vad ni kan vänta er. Fruktat välspelat och begåvat gillar dock inte kråksången och det kanske finns ett och annat onödigt break. Men det är petitesser. Det här är ordentligt j-la bra. Köper du inte den här så är du en förlorare med ett dövt musiköra.

FEAR ITSELFExblended Is Splendid‘. Om någon kommer ihåg vad jag predikade i början så är detta danska band ett bra exempel. Det här låter som en blandning av trash och äldre Bad Religion. Fatta det! Skumt som fan, men bra är det fan inte.

Till nästa gång, vänd dig inte om — din skugga är där.

Demotaperna kostar $6 förutom Trauma som vill ha $8… I Svedala räcker 30 spänn alldeles perfekt.

Och om du enbart vill skriva och “kolla läget” ungefär… så bifoga svarsporto i Sverige eller en internationell svarskupong, eller IRC som det heter vid utomlandiska kontakter.