DEATHMETAL ÄR DÖTT!
Deathmetalgenren dog för två år sedan och har haft svårt att förnya sig. Det menar den förre CARCASS-gitarristen Mike Amott som sedan mer än ett halvår tillbaka leder den egna gruppen SPIRITUAL BEGGARS.

Deathmetalgenrens många fans försvarar saken i sin musik mot alla påhopp. Men det blir genast lite värre om en av genrens egna företrädare framför kritik.
– Jag tyckte helt enkelt inte att det gick att utveckla sig mer, säger Carcass förre gitarrist Mike Amott, där vi sitter på ett café i Halmstad, den stad som Mike räknar som sin hemstad just nu.
Han hade i gott och väl ett års tid funderat på att försöka bryta sig loss. Beslutet blev definitivt sommaren 1993.
– Jag har inget emot killarna i Carcass, men jag tyckte det var fel att vara kvar om jag inte kände för grejen till hundra procent, säger Mike.

70-talsrock

Han återvände till Sverige och Halmstad för att börja bygga en ny framtid. Mike siktade på att samla musiker kring sig som hade ungefär samma brinnande passion för tidiga 70-talets rock.
– Det är många som pratar om Black Crowes, Raging Slab och Monster Magnet. Men jag tycker det är betydligt ballare att lyssna på originalen som typ Captain Beyond, säger Mike och riktigt lyser upp när man nämner svenska motsvarigheter som trion November och låtar som “Mount Everest”.
Mike fann nämligen omgående två nya musiker i form av sångaren (och ibland gitarristen) Christer “Kryddan” Sjöstrand (från Värnamobandet Aeon) och trummisen Ludwig Witt (gissa vilka sorts, trummor han spelar på?).
Trion lirade in en demokassett med tre låtar och dessa jämte tre ytterligare låtar spelades in i Studio T&A (Tits and Ass) norr om Halmstad, en studio som ägs och drivs av Roxettes Per Gessle och Gyllene Tider-gitarristen Mats “MP” Persson.
Undertecknad har hört “Pelekas”, “If this is all” och “Under silence” och kan inget annat säga än att det är väl värt att lyssna på.

Ny basist

Bristen på basist avhjälptes när Eric Andersson engagerades. Spiritual Beggars var komplett.
– Inspelningen av låtarna blev jävligt bra. Jag var nästan lipfärdig av glädje, skrattar Mike Amott.
Plattan, som kommer att vara självbetitlad, släpps i slutet av april på det lilla nystartade bolaget Wrong Again Records i Lund och distribueras av House Of Kicks. Konsertdebuten skedde i samma månad på en liten klubb i Köpenhamn (“vi gör bort oss utomlands först, ha ha”) och den ska följas av fler spelningar i Sverige. Siktet är inställt på festivalspelningar till sommaren.