De flesta som har något begrepp om Death/Black Metal känner till “IT”. Bl a för sina uttalanden i Aftonbladet och även för hans medverkan i gruppen Abruptum. Men han är kanske mest känd för sin aktiva roll inom den mytomspunna Svarta Cirkeln, något som retat gallfeber på många personer runt om i landet. “IT” är även diktator i Ophthalamia. Men låt oss nu höra hans historia.

— Vi startade runt -89 under namnet LEVIATHAN, det var väl nå’n sorts primitiv dödsmetall, men efter ett tag blev jag så djävla trött på att allt lät likadant och la av med LEVIATHAN. Efter det började jag koncentrera mig på ABRUPTUM. När jag hade spelat där ett tag kände jag för att söka mig tillbaka till rötterna, och då startade jag OPHTHALAMIA, som är väldigt influerade av Black Sabbath, Manowar och andra dylika grupper. Detta beror till stor del på att det fanns bättre musiker på den tiden och att de hade mer känsla.

Självmordsmusik

OPHTHALAMIA spelar en väldigt stämningsfull, på sina ställen simpel, typ av musik med ganska stora influenser av tidigare nämnda Black Sabbath, så jag vet inte om man kan kalla OPHTHALAMIA Death Metal, snarare hårdrock med bister sång.
— Ja, vad fan ska man kalla OPHTHALAMIA:s musik egentligen? Jag menar, det är dyster musik, väldigt melankoliskt. Man får väl kalla det vad man vill. Jag skulle väl vilja kalla det för självmordsmusik, för när jag skriver musiken så försöker jag få folk att komma in på självmordstankar, säger “IT” med ett grymt skrockande.

Ophthalamia har ju nyligen släppt sin debutplatta “Journey in darkness” på det Italienska bolaget “Obscure plasma”. Jag hörde mig lite för om skivans distribution, varför Jon Nödtveidt från Dissection la sången och kommande turnéer. Jag hoppas givetvis att plattan kommer att bli väl distribuerad, för enligt folks reaktioner är det här en av de bästa plat-tor de hört, och i och med detta börjar “IT” att klaga på denna högst utmärkta tidskrift.
— Ja, Metal Zone hade satt en 9:a på recensionen men det blev bara en 8:a p.g.a att vi var ett nytt band och det är lovligt dålig stil. Men hur som helst hoppas jag att skivan säljer bra för jag behöver pengar, Orsaken till att Jon la sången beror på att jag beundrar hans sångstil. Han kan ställa om till olika röstlägen om det behövs, plus att jag ville ha en vettig person som sjunger på skivan, och eftersom vi har väldigt lika personligheter så kemin emellan oss väldigt bra. Angående turnéer så är det planerat att vi ska iväg till Italien, Slovenien, Tyskland, Frankrike, Holland, Schweiz och sen är det ett par spelningar till men det är inte så jävla noga.

Ultima Thule-folk

När jag sedan frågar om Sverige ryter “IT” med en ondskefull stämma.
— Vi vill inte spela i Sverige eller andra närliggande länder, Sverige är bara fullt med en jävla massa Ultima Thule-folk! Vi vill inte spela inför en massa oseriösa personer som inte förstår sig på bra musik.

Och med dessa hånande ord om vårt kära fosterland avsluter “IT” den här intervjun. Men misströsta ej gott folk för vi kommer säkert att få höra av honom igen när Metal Zone ställer honom mot väggen i en planerad Black Metal-special.