Till min stora glädje har den förnuftiga redaktionen på Metalwire beslutat att publicera en tio år gammal, tidigare helt opublicerad, intervju med Christoffer Jonsson i THERION.
Bakgrunden till intervjun är att jag, Staffan, under 1990 hade ett zine på gång tillsammans med kollegan Ferdinand Kjellin som skulle ha hetat “Anal var”. Vi hade en del material (bl.a. en spontan intervju jag gjort med L.G. där jag ställde den begåvade frågan som Entombed antagligen aldrig fått förut: Varför bytte ni namn från NIHILIST till ENTOMBED?…) men projektet gick i träda då vi hade en del annat att göra (Alla kan inte vara funtade som redaktör Granvik, som sliter sig blå dygnet runt, året runt).
Intervjun med Christoffer som du snart skall läsa är alltså gjord av mig som fjortonåring och innehållet är därefter. Dock tror jag mig veta att större delen av Metalwires läsarkrets antingen: Har behållning av intervjun eftersom den faktiskt är unik idag eller också har man behållning av den eftersom man själv är 14 år idag.
Christoffer skickade bara svar och eftersom jag inte hade sparat frågorna (vi var amatörer av stora mått på tidningen Anal var), har jag nu tvingats göra en efterhandskonstruktion av dem. I övrigt är det exakta citat, inklusive diverse stavfel.
Det är för mig en stor ära och till min fulla tillfredsställelse att nu få publicera denna klenod.
Håll till godo!

1) Vad har ni för sättning i bandet, och kan du berätta lite bandhistoria?
– Christoffer gitarr/sång, Oskar trummor, Erik bas, Peter gitarr.
Jag bildade bandet i slutet av sommaren -88 under namnet MEGATHERION. Vi hade en annan basist och trummis på den tiden.
I april -89 kom första demon “Paroxysmal holocaust” och i juli kom andra demon “Beyond the darkest veils of inner wickedness”. Efter det bestämdes det att vi skulle göra en EP och vi spelade in den i december -89. Men Cadaver rec. som skulle släppa den var dumma i huvet, så vi tog inspelningen och släppte den som MLP på House of kicks rec. Efter en enormt massa strul kom den äntligen ut (i juli -90). Den var bara pressad i 1000 ex, så den tog slut ganska fort. I september -90 spelade vi in en LP för DEAF rec. (samma som Peaceville rec.) och den är antagligen redan släppt när folk läser detta.
Jag, Peter och Oskar var i slutet på -87 och i början på -88 i ett band som hette BLITZKRIEG. Fast jag spelade bas på den tiden istället för gitarr. Erik har varit med i DISMEMBER och ett annat band som hette DDT. Jag och Peter hade för inte så länge sedan också ett hobbyband som hette PROCREATION. Vi spelade in 7 låtar i Sunlight studio som kommer att komma som EP i framtiden.
Jag har nu nyligen också gått med i CARBONIZED. Från början var det meningen att jag bara skulle vara stand-in på LP’n, men efterhand så fick jag mer och mer att göra med bandet, så det var lika bra att bli fast medlem. Jag har i och för sig inte varit så förtjust i bandet förut, men nu när de har en helt ny line-up (förutom basisten) och dessutom en helt ny och fan så mycket bättre stil är det en helt annan sak. Att jag gått med i CARBONIZED kommer inte att påverka mina arbeten med THERION på något sätt.

2) Vilka är era influenser?
– Influenser är CELTIC FROST som för övrigt är mina ultimata favoriter. Det svenska band som jag lyssnar mest på är nog EXPULSION, men även MACABRE END och TRIBULATION (bara andra demon) är suveräna. Det finns väl många andra bra band också, men inga som jag säger att jag kan lyssna på regelbundet. Jag rekommenderar alla skivor med CELTIC FROST förutom de två senaste, och de tre senaste skivorna med VOIVOD bör också rekommenderas. Ska det vara brutal death metal, så kan jag väl rekommendera debutskivorna med DEICIDE och CANCER. En skiva som jag också skulle vilja rekommendera starkt är “Painkiller” med JUDAS PRIEST, men läsare av den här typen av tidningar är kanske inte så värst intresserade av den typen av musik.

3) Ni var med i tv förut, berätta lite om det.
– Till och börja med så var det väldigt länge sedan, det var sommaren -89 och det är ju ett tag sedan skulle man kunna säga. Jag fattar inte hur folk fortfarande kan komma ihåg det, för vi var bara med i ca. en minut. De spelade ett par snuttar live av låten “The return” och klippte in lite snack från en intervju mellan snuttarna. Att vi var med berodde på att vi hade bra kontakter och att vi inte dricker sprit (nåja, vi har ett undantag i bandet) och eftersom alla vanliga människor tydligen tror att man är värsta haschbarnet om man spelar i ett death metal band, så ansågs det tydligen extremt eller succéaktigt att vi inte var det. Vi spelade på en anti-drog (främst inriktad på alkohol) tillställning av nåt slag och TV var där och filmade. Efter spelningen så gjorde Annika Jankell (åååååjjjääää) en intervju med oss som också filmades. Dessvärre så klippte de bort allt vettigt som vi sa och tog med allt konstigt vi sa mer eller mindre av misstag och som vi dessutom hade sagt till om att de skulle ta bort. Krångligt, va?

4) Favoritmat & favoritfilm? Vad tror du om Hans Scheike som statsminister och vad skulle du ändra på i världen om du kunde? (Jag är mållös! Detta är den mest geniala kombination av frågor jag någonsin sett. Ytterst svårtslaget! Red./Anm.)
– Min favoritmat är Kebab. Jag ser helst ockulta filmer typ EXORCISTEN och MÖRKRETS FÖRSTE eller sjuka komedier typ NAKNA PISTOLEN och TOP SECRET. Jag gillar inte alls splatterfilmer, vilket det tycks vara trend att gilla inom death metal idag. Ha ha! Scheike är rolig tycker jag! Han skulle säkert vara en bättre statsminister än MESEN Ingvar Karlsson! RÖSTA PÅ SCHEIKE, RÖSTA PÅ SCHEIKE!!! Om jag fick ändra på vad jag ville i världen, så skulle jag sätta stopp för all miljöförstöring och skövling av regnskog! Vad tjänar det egentligen till att ha hjälp till U-länder om vi ändå alla ska bli utan luft tack vare regnskogsskövlingen och den lilla luft som kanske ändå finns är totalt oinandningsbar tack vare alla gifter som då kommer att ha totalförstört luften? Man borde satsa på att lösa de största problemen först. STÖD GREENPEACE!!!

5) Vad tycker du om alkohol och droger?
– Det har jag ju redan tagit upp så mycket om i mina tidigare svar, så jag nöjer mig med att säga att jag personligen inte dricker alkohol och har aldrig provat någon starkare drog. Miljön är det viktigaste ämnet som finns, för utan den existerar vi ju inte.

6) Tack för intervjun, varsågod att avsluta.
– Jag skulle vilja tacka alla som har orkat läsa igenom mina jobbiga svar och alla som stöder underground-scenen. Lycka till vill jag säga till alla nya band, man måste börja nån stans. Slutligen vill jag tacka så mycket för intervjun och intresset från tidningens sida. T-shirts kostar 70 spänn inklusive porto och allt! Ha ett trevligt år 1991!

Detta nummers “Backspegel” var som ni kanske har märkt lite annorlunda än den i trean. Men i nästa nummer av Metalwire kommer den att se ut som vanligt, det vill säga att vi spårar upp något gammalt kultband och tar ett snack med någon av medlemmarna och tar reda på varför de la ned, vad de har för sig idag osv. Självklart så är ni, kära läsare, mer än välkomna att komma med förslag på vilka orkestrar vi skall bussa spårhunden på. metalwire@mail.com

Sångarens namn stavas egentligen Christofer Johnsson /blaskoteket