Saker och ting ska alltid skita sig det är bara en fråga om mer eller mindre misär. Så förutom att nr.2 av denna blaska har blivit en så där sex månader försenad så ska det självklart strula med intervjuerna. Det som hände med följande intervju var att disketten som frågorna var lagda på bestämde sig en dag för att helt sonika radera “Defleshed-filen”; lägg till sedan att Matte råkade tappa bort frågorna så har vi en intervju som slutar lite tvärt och konstigt, men det är saker som sker. Så här kommer en ofrivilligt lite nerbantad intervju med ett av Sveriges bästa band, Defleshed.

Jag sitter här och går i genom mitt enorma kartotek med fyndiga och klämkäcka sätt att starta en intervju på, men jag upptäcker till mitt stora förtret att “standard fras” kortet på något mystisk sätt har försvunnit, så tar jag det säkra före det osäkra och öppnar med en rak och enkel fråga om hälsa och välbefinnande, so here vi kör. Tjenare Matte hur ter sig livet i Uppsala en dag som denna då?
— Den är väl lika grav som den brukar vara här i Uppsala, den får endast tre speedmetal skivor av tio möjliga.
Jag misstänker att den stora massan känner till er tack vare “Under The Blade” så kan du inte ta och dra en Demo/Diskografi?
— Två demos en singel “7, MCD “Ma Belle Scalpelle”, CD “Abrah Kadavrah”, har säkert glömt något, jo “Body Art” demon som aldrig kom ut och skulle ha blivit “Ma Belle Scalpelle”.
Alla som jag känner till som har lyssnat på “Under The Blade” tycker att det är en helt jävla otroligt bra skiva (en av `97 bästa skivor om jag får tycka till, och det får jag), är ni helt nöjda med den eller finns det små fel som ni sitter och irriterar er på och har reaktionerna i från `zines och liknande varit enbart positiva?
— Reaktionerna från `zines (som jag har sett) helt ok och det är ju skitkul för inte trodde jag att folk skulle gilla “Under The Blade” så här mycket. Så här i efter hand önskar jag att “Under The Blade” skulle ha gått en aning fortare. “Entering My Yesterdays” t.ex. låter som en poplåt mot vad den gör idag. Men helt nöjd kommer man aldrig att bli och blir man det så kan man lägga ner för då har du inget att jobba för längre.
Hur många ex. av den har ni lyckats kränga i väg?
— I December `97 var det ca. 5000 ex. och vad det är i dag tror jag inte att det är någon som vet.
Er musik är ju ganska tydligt thrash inspirerad vad tycker du om att thrashen är på väg tillbaka och att många band, gamla som nya, blandar in mer och mer färstrash i sin musik? Och vad tycker du om en annan stark retrotrend som sköljer över oss… Powermetallen?
— Jag tror du först och främst syftar på Hammerfall. Det är guld att dom för vidare budskapet från den gamla tiden, men vi som var med då tror jag inte går och köper plattan när man kan lyssna på originalet, samma sak med trashen. Nu ska du inte tro att jag vill kasta skit på Hammerfall m fl för självklart ska man ta inspiration av sina hjältar, blanda med sina egna idéer och göra en julkorv helt enkelt.
Jag misstänker att alla intervjuer ni får frågar det här men jag måste få veta. Titeln “Under The Blade” tog ni den ovetandes om att Twisted Sister’s första skiva hette just det samma, eller är det en slags hyllning till dom gamla gudarna, eller alternativt, ni visste om T.S skiva men sket i det för det är en bra skivtitel.
— Från början skulle den heta “Entering My Yesterdays” fast det lät lite konstigt och så plötsligt blev det “Under The Blade”, fråga mig inte hur, för mycket sprit tydligen, men vi kom på att T.S hade en som hette så också men vi gillade titeln så det blev som det blev.
Är det dags för en uppföljare till “Under…” snart? Kanske ni redan har studiotid, release datum och skivtitel klara?
— Uppföljaren ska spelas in i Augusti tror jag och då måste man ha låtar och låtar är så jävla tråkigt att göra så det är tur att det är långt dit, (det är roligare att dricka sprit) . Ok vi har lyckats peta i hop fyra nya vilket är ett mirakel från vår sida.
Ni har spelat in i Unisound och senast så var ni i Berno, är ni nöjda med Berno eller kommer ni att använda er av en annan studio nästa gång?
— Det blir Berno, han är hyvens soft och bra är på att tala i telefonen m.m. Vi provade en studio här i Uppsala när vi spelade in vårt bidrag till Sepultura-samlingen, visst det blev ok men det blev för polerat. Hos Berno får man in mera rens ljud och det passar oss bättre.
Det pressades väl 100 st. bild-LP:n av “Under…” är det så att ni föredrar vinyl framför CD eller?
— Vinyl är faktiskt en höjdare, du får större skiva för pengarna, någonting mer brutalt att hålla i och mycket luftigare ljud i högtalarna. Lyssna t.ex. på Metallicas “Master Of Puppets”. Fan det ska ju knastra om Battery, samma sak med Slayers “Regin In Blood” det hör liksom till.
Skivan innan “Under The Blade”, “Abrah Kadavrah” låter lite annorlunda än “Under…” och musikmässigt är det väl inget fel på den, men texterna… Hur ser du på textrader, som t.ex.: “Hello baby we go Spain, Bring some toys with the plane” eller “I love go killing, it’s rather thrilling”, i dag? och hur gick det till när ni blev en trio i stället för en kvartett?
— Textraderna kan jag inte svara på det är Gustafs problem. Hur vi blev en trio berodde på att det var jag, Lars och Gustaf som repade och den fjärde blev inne på klassiskt i stället för Metal.
Nästan alla band man talar med eller läser intervjuer med är mer eller mindre missnöjda med bolagen dom ligger på, det är nästan bara Osmose band som talar väl om sitt bolag. Så vad tycker du/ni om Invasion rec. behandlar dom er oki eller skulle du/ni vilja byta bolag, i så fall till vilket?
— Det är väl samma strul som på alla bolag att så fort det blir prat om pengar så klämmer det utom på Osmose tydligen, Metalblade skulle sitta fint om man fick välja.
Hur gick turnén med In Flames, Night In Gales och Borknagar? Funkade det mellan banden eller är ni dödsfiender med någon? I så fall, här har du chansen att ventilera ditt hat.
— Hmm, nä det gick väl bra men vi spelade med helt fel band, va fan det var ju bara discomänniskor överallt, publiken sket ju i byxan när det gick lite fort. Annars så var det Borknagar som var normalast och kunde supa.
När ni lirar live, hur gör ni då? Gör ni en Hypocrisy och tar ni in en fjärde medlem eller kör ni på med bara en gitarr?
— När vi var ute med In Flames så körde vi med en gitarr, men visst har vi funderat på att ta in någon extra när man giggar för det blir ju lite jobbigt att fylla scenen med tre pers.
Har du några snaskiga turnéminnen som du helst skulle vilja glömma? Vi känner till historien om turnémanagern, den hade Anders Fridén vänligheten att berätta i Metalwire #1.
— Ja Allan i brallan som han fick heta efter sina bajsinsatser. Nej, det man ångrade var väl att inte erbjuda Mille Petrozza en plats i Defleshed.
Som vi nämnde tidigare i intervjun så är det ju en omisskännlig trend att gamla 70-80 tals band som splittrats återförenas eller, om dom fortfarande håller på, går tillbaka till original sättningen. Vilket band skulle du tugga på din vänstra testcykel för att se återförenat helt, eller med original line-up?
— AC/DC men det blir lite svårt att genomföra men annars skulle Judas Priest vara guld att se i högform.
Det Amerikanska bandet Absu som vi också tänkte ha med i Metalwire #2 hade ca. 30 st. intervjuer att svara på innan dom kunde ta sig an våran intervju, är det lika hektiskt hos er?
— Hm, jag kan inte säga att vi är bra på att svara på intervjuer för det är vi inte, man glömmer så ruggigt lätt att svara och så ser man oj! Den skulle han varit inne för tre månader sedan — men vi försöker bättra oss, men va fan jag har ju svarat på denna det är ju ett stort tecken på framgång.
Är du insatt i underground scenen i Uppsala om i så fall vilket/vilka band tycker du borde bli signade i det rödaste rappet?
— Det måste vara The Hidden, dom är världens bästa band, inget tjafs. Trash speed metal för hela slanten.
Vi byter snabbt ämne till såpor som är ett beroendeframkallande gissel för många, t.ex. en viss chefredaktör (var det inte Gran han hette) som avbröt allting han sysslade med när Melrose Place var på burken och då spelande det ingen roll om han så höll på att repa eller hitta botemedel mot kräftpest, Melrose prioriterades framför allt. Är du också en av dom avbryter allt och kastar dig skoningslöst framför närmaste tv när det vankas såpor, i så fall vilken såpa är det döds synd att missa enligt dig?
— Jag är den som spyr på såpor, jag tittar aldrig på såpor det är nog det värsta som finns, det och vegetarisk mat.
Hmmm… så såpor var inget som kittlade herr Mattes glädjetarm men politik då? Det är visserligen lika kul som att få familjelyckan avbiten av en påtänd E-Type look-alike enligt mig själv, men eftersom det nyss var val (Den som säger att den här intervjun är en smula gammal får åtta poäng/Red.Anm) så känner jag att jag måste blanda in lite politik i intervjun. Om du nu startade ett parti vilka vallöften skulle du då ge för att få min politik hatande röst?
— Att om du inte vill jobba så ska du inte behöva det, självklart så ska du ändå få stålar att köpa plattor för, och du ska även få ett extra bidrag så att du kan gå på krogen och supa dig redlös och kunna ta en taxi hem (nu behöver jag inte fortsätta mer för du är redan såld).
Det kan du ge dig på, hit med valsedlarna omedelbarsk och där med basta.
Men jag tackar Matte för att han lyckades leta på delar av intervjun så att det blev en liten men naggande god pratstund i alla fall.

Ja det var det, det. Av anledningar som jag nämnde i början blev den här intervjun tyvärr inge längre. Men så fort Defleshed släpper ett nytt alster — som med största säkerhet kommer att sparka lika mycket stjärt som “Under The Blade”, om inte mer — så kommer självklart att Metalwire vara där med penna, block och 13 backup disketter. En liten fotnot när det gäller “valfrågan”. Denna intervju skickades i väg precis i kölvattnet efter 1998 års riksdagsval, och så var det med det.