Nu gäller det. Efter mängder med strul och strid och stress är Europe äntligen här med ett nytt album, en turné är på gång och fem snubbar skrivna på västindiska Turks and Caicos frågar sig nervöst: Har vi kvar vår gamla dragningskraft?

Alla har vi våra problem. Så och Europe, om än i något mer avancerade former än vi vanliga dödliga.
Det finns de som påstår att strulet började redan när gruppen för antalet år sedan av ännu kanske icke helt klarlagda anledningar valde att avbryta en ditintills mycket lyckad turné i staterna som support act åt Def Leppard. De klev liksom av tåget alldeles för tidigt och till råga på allt vid fel station, menar självutnämnda analytiker och pekar på att det alltsedan dess har gått utför med karriären, försäljningssiffrorna har minskat och maskineriet kärvat.

SKATTETEKNISK FINT

Må så vara.
Det vågar vi inte uttala oss om. Klart är hur som helst att vandringen mot den nu aktuella lp-releasen har varit osedvanligt lång och tung och snårig och till råga på allt ackompanjerad av galopperande terror från sidoflankerna, d v s idog uppvaktning från skatteverk och folkbokföringsmyndigheter.
Det här med att herrar Joey Tempest, Mic Michaeli, Kee Marcello, John Levén och Ian Haugland är skrivna på den västindiska ögruppen Turks and Caicos, menar kronofogden, det är bara en skatteteknisk fint och ingenting annat. Man har därför begärt Europes medlemmar i konkurs och hävdar att de har skulder till staten på upp emot 11 miljoner kronor, vilket förefaller vara mindre lustigt att ha.
De osedvanligt blonda och blåögda västindierna tar det dock relativt lugnt ändå.
— Vi har överklagat, sa Joey när han i somras var hemma (hoppsan /Red.) i Sverige för att göra reklam inför releasen. Och vi räknar med att så småningom vinna målet i länsrätten.
Det är en del av den digra och, föreställer vi oss, mättande problemkaka Europe långsamt tuggat sig igenom den senast gångna tiden. Den andra utgörs av arbetet med nya albumet “Prisoners In Paradise”.
En platta, som ursprungligen skulle släppts kring sistlidna årsskifte eller åtminstone tidigt i våras. I november förra året letade sig medlemmar av den svenska journalistkåren över till studion i Los Angeles för att lyssna på valda delar av storverket och allt verkade vara klart för en ny häftig ritt mot toppen, men så stoppades alltsammans och utgivningen lades på is.

MIXADE OM

Av vilken anledning? Därom råder av allt att döma skilda meningar.
Hittills har det hetat att det var det egna bolaget som stoppade releasen, eftersom man ansåg att skivan helt enkelt inte höll måttet. Framför allt saknade man en singellåt med en hitpotential typ “The Final Countdown”.
När Joey och Mic i somras som vi nämnde gjorde ett besök på hemmaplan (inte nu igen!!! /Red.) förnekade man dock att det skulle förhålla sig på det här viset.
— Det stämmer inte. Vi gjorde en turné i Asien förra vintern och redan före turnén hade vi bestämt att vi så snart vi var klara skulle skriva fler låtar och återvända in i studion. Det var inget som bolaget tvingade fram.
— När vi sedan jämförde de nya låtarna med de som redan var klara tyckte vi inte mixningen lät som vi ville ha den. Vi började mixa om — och alltsammans drog ut på tiden.
Det är Europes egen version, det. Nu är hur som helst “Prisoners in Paradise” klar och förmodligen t o m på skivhandlarnas diskar. Betygen skall sättas, listrekorden hoppeligen slås och pojkarna själva ser fram emot att få ge sig ut på turné och precis som riktig rock kräver spela live inför publik.
— Vi startar i Europa i november och kommer till Sverige någon gång kring jul. Sverige är speciellt, inte minst på sommaren. Det skulle faktiskt vara roligt att dra runt i parkerna nästa år. Folkparker har något särskilt.
Men, det gäller som sagt var att vinna eller försvinna. Europe har varit borta länge. Under tiden har Roxette seglat upp som det svenska musiklivets i särklass främsta exportartikel och här hemma har de unga lyssnarna i många fall skaffat sig nya idoler.
— Vi är medvetna om att det kan bli lite motigt i början. Det är svårt att säga exakt var vi har vår publik idag.
Men vi hoppas hur som helst att vi har kvar stora delar av den gamla och att nya kommer till. Vi satsar hårt nu.
Och förutsatt att nya plattan inte blir en totalflopp kommer vi det att gå bra.