Se skivrecensionerna för betygsskalan

HOKUS POKUS #1
42 sid, A5, 15 kr

Det är alltid roligt med nya fanzines, speciellt när de är bra, tyvärr är det inte särskilt många som är det. Hokus Pokus är dock ett undantag.
Innehållet är allt inom HC/punk genren, och intervjuer finns att läsa med Abhinanda, Satanic Surfers, Potlatch, Ultimate Concern, Lifeless Image, Refused, Fireside, Smudgemen och Klurhuset. Ett mycket bra innehåll med andra ord! Givetvis finns här även recensioner och dylikt.
Intervjuerna är av fråga-svar typen, men här blir det faktiskt inte tråkigt som det många gånger brukar bli i sådana intervjuer. Det är bra och intressanta frågor.
Layouten är som i de flesta andra HC/punk zines ganska rörig men det här är i alla fall ett av de bättre resultaten jag har sett när det gäller den typen av layout.
Jag blir alltid lika imponerad av fanzines som görs av en person och jag tror att Hokus Pokus kommer att bli ett av Sveriges ledande fanzines inom den här genren och jag ser redan fram emot nummer två som ska komma i slutet av sommaren.

HOKUS POKUS
c/o Henrik Andersson
Besvärsbacken 15b
191 40 Sollentuna

MOVE IT VOMIT #1
40 sid, A5, 10 kr
1

Uselt! Det är väl i stort sett den tanken som finns kvar i mitt huvud efter att ha läst första numret av
käng/black/grind/HC/punk-zinet Move It Vomit. Jag tror i ärlighetens namn att jag faktiskt aldrig har skådat ett sämre fanzine än just detta. Visst, jag ska villigt erkänna att vissa av banden som medverkar knappast faller mig i smaken men det ursäktar ändå inte den sorgligt dåliga layouten (om man nu ens kan kalla det layout…), eller de oerhört dåligt gjorda intervjuerna. Alla intervjuer är bara fråga-svar intervjuer vilket gör det hela mycket tråkigt och dessutom är det alldeles för mycket interna frågor, skämt och dylikt som gör att det för en utomstående känns som om man famlar helt i nattmössan. Men det som irriterar mig mest är nog ändå bilderna, eller snarare avsaknaden av bilder… Move It Vomit är alltså ett zine på 40 sidor och innehåller bara fyra bilder! FYRA bilder!! Jisses, det är ju på gränsen till skandal, dessutom är kvaliteten på bilderna usel så de fyra som fick vara med kunde lika gärna blivit utelämnade dem med… Nåväl, om vi ska försöka hitta någonting positivt så får väl åtminstone intervjuerna med Raised Fist och Randy godkänt men de kunde gott ha varit ändå bättre. Dessutom är det första numret och det tar ju alltid ett tag innan man får in vanan. För er som trots allt är intresserade av Move It Vomit så kan ju nämnas att den innehåller intervjuer med Randy, 59 Times The Pain, Burst, Dissection, Katatonia, Raised Fist, Meanwhile samt lite recensioner.

MOVE IT VOMIT
Andreas Bergerheim
Kungsgatan 46B
681 31 Kristinehamn
Tel: 0550-828 65

PIE MAG #6
64 sid, A5, 10 kr

Egentligen skulle jag ha skrivit om Pie Mag #5 till det här numret, men när jag nu hann få nummer sex av ovan nämnda tidning så fann jag det mer lämpligt att skriva lite om den. Vilket kanske var tur för det här numret är nämligen bättre än femman…
Innehållet består av intervjuer med Earth Crisis, Girliegerm, Fireside, Outlast, Kirby, Bracket, Useful Idiot, Goo Goo Dolls, Charles Hårfager, Utopia samt massa andra saker som recensioner, serier och snälla roliga historier (de är roliga, jag lovar).
Som vanligt så är layouten av kleta-på-så-mycket-som-möjligt-på-ett-papper typen, något som vissa kanske gillar men jag är inte särskilt förtjust i det. Något som också stör mig med detta fanzine är att det stundtals kan bli lite väl oseriöst, till exempel allt detta tjat om folköl…
Men det är i alla fall en klar förbättring sen femman!

PIE MAG
Johan Lundberg
Skjutbanegatan 18A
723 39 Västerås

SECOND NATURE #2
50 sid, A4, 25 kr
5

Wow! Det är inte var dag man stöter på ett så här bra fanzine! Second Nature är det enda utländska fanzinet i det här numret och innehåller intervjuer med Foundation teamet, Integrity, Rick Thorne, Chokehold, Laban Phiedias och Coalesce plus en hel del bilder, bland annat på våra svenska stoltheter Refused, Abhinanda och Doughnuts samt massor med annat roligt. Bland annat en otroligt kul tävling för oss skateboardåkare som går ut på att känna igen citat ifrån skatevideos. Ett kul tidsfördriv.
Intervjuerna är inte så många men de är väldigt, väldigt lååånga! En som bara måste läsas är intervjun med den galne BMX-åkaren Rick Thorne, jag bara gapade när jag läste den. Helt otroligt!
Layouten är bland det snyggaste jag någonsin sett, otroligt proffsigt och snyggt gjort!
Det här är den sortens fanzine jag har letat efter och gärna skulle vilja göra själv, nämligen en blandning av HC/SXE och skateboard samt lite annat smått och gott!

SECOND NATURE
P.O. Box 11543
Kansas City
MO 64138
USA

SUNFLOWER #2
30 sid, A5, 10 kr

Ystad är knappast en stad som gjort sig känd som nåt större namn inom HC/sXe kretsar, ändå är det just därifrån fanzinet Sunflower kommer. Nummer två innehåller intervjuer med Shield, Raised Fist, Refused, Purusam, John Dahlroth (ex-Beyond Hate), lite skatebilder från Ystad, information om diverse andra fanzines i samma genre samt en inblick i ett slakteri som kan få den mest inbitne köttätare att bli vegetarian. Intervjuerna är av typen fråga-svar vilket i många fall kan bli ganska tråkigt men här tycker jag faktiskt att det fungerar ganska bra. Tyvärr så är så gott som samtliga intervjuer alldeles för korta vilket är synd. Layouten finns det egentligen inte mycket att säga om, det är en enkel och ren layout och inte skitig och rörig som det tyvärr brukar vara i alltför många HC-fanzines. Lite roligare skulle den dock kunna ha varit.
För att sammanfatta det hela så tycker jag att Sunflower är ett mycket lovande fanzine inför framtiden, bara intervjuerna och tidningen blir lite fylligare.