The Tramps upplevde det farliga äventyret i Jugoslavien — men de avskräcktes inte utan tänker fara på turné igen — denna gång till Grönland!

Norrköpingsorkestern The Tramps har nyligen kommit hem från en äventyrlig och spännande turné i Jugoslavien. Som innefattade områden kring det katastrofhärjade området i mellersta Jugoslavien. — Orkesterns trummis Curt Bergh som även är bandets kontorist har skrivit ett “resebrev” till Love där han personligen berättar om deras stora äventyr — som var både underbart och otäckt…

Love
Det var den 26 april i år som vi steg på tåget i Norrköping för att möta det stora äventyret. Vi visste inte då, vad som väntade oss, men att det var något spännande förstod vi. Resans första anhalt var Leipzig, Östtyskland, där vi stannade i fyra dagar för repetitioner med en trio spanjorer. Trio PE KA PA med vilka vi sedan skulle fortsätta till Belgrad, Jugoslavien. I Jugoslavien ingick vi i en sk. paketshow, i vilken vi avverkade ett 50-tal platser och shower. Förutom detta gjorde vi två plattor en med PE KA PA och den andra själva med låtar som “Hello Josephine” och “Donna”. Den plattan hoppas vi skall komma till Sverige men det är ännu inte bestämt. Vi gjorde två TV-program där, varav en halvtimmes film med spanjorerna.
Kanske för att den jugoslaviska publiken inte är så bortskämda som vi när det gäller pop-musik, hade vi en nästan fantastisk succé. Som på vår sista konsert, som gick av stapeln i Titograd en stad nära den albanska gränsen. Vi spelade för en fullsatt stadion d.v.s. 12 000 personer. Där var publiken nästan för bra, för efter showen blev vi tvungna att vänta i en halvtimme, innan polisen kunde hjälpa oss att komma till våra hotell.
Resorna är värda ett kapitel för sig. För som ni kanske vet så har det varit svåra översvämningar i Jugoslavien. Därför hade vi ganska olustiga episoder under en del resor. Som t.ex. den 18 maj då vi var på väg till staden Novi Sad, där vi skulle spela in ett TV-program. Vi blev tvungna att passera en bro som var under återuppbyggnad efter att blivit förstörd av vattenmassorna. Det fanns ingen chans att ta sig över med turnébussen för de hade bara hunnit att lägga ut järnbalkarna. Efter att fått specialtillstånd av polisen kunde vi balansera över floden. Det var kusligt att “promenera” över den 5—8 meter brusande floden. Instrumenten var stora och tunga, vilket försvårade det hela ganska mycket. Men vi fick god hjälp av broarbetarna.
Ja det var litet om om vår strapatsrika resa i landet i öster. Men den har inte avskräckt oss. Tvärtom tänker vi resa igen, denna gång till Spanien eller Grönland.

Hej från The Tramps och trummisen
Curt Bergh.

Bandets sättning

Börje Andersson, ledare och sologitarrist, 19 år.
Jörgen Lundell, vokal och kompgitarrist, 19 år.
Lennart Högström, el-bas, 19 år.
Curt Bergh, trummis, 18 år.