– ELLER TRÄSKALLARNAS SAMMANSVÄRJNING…

Lollipops utsände Jay-Jay Jacuzzi träffade ett par medlemmar ur Sator Codex efter en spelning på Tre Backar i Stockholm nyligen.
Att Sator Codex spelar Abbas “SOS” som extranummer eller att bandet gör en coverversion på Hawkwinds smått legendariska “Masters of the Universe”, ska man nog se mer som ett utfall av leklust snarare än som upphöjning av gamla gudar.
Det är snarare band som The Sound och Sisters of Mercy man ska ha i åtanke när man ska söka efter Sator Codex influenser. Längre bakåt i tiden är det band som The Beatles (!) och tidiga Pink Floyd (!) som har påverkat de unga Borlänge-pojkarna.
Kent Norberg, bandets basist och en av de två sångarna:
“Vi bildade bandet i mitten på -83 och en av de första låtarna vi gjorde var “She falls”. Vi spelade in den plus en låt till väldigt tidigt i en jazz-studio(!) vi hade fått låna gratis. Det är den inspelningen som är B-sida på “Leech”, den nya 7-an. Efter omständigheterna är vi ganska nöjda med den. Vi spelade in låtarna på ett par timmar.”
Sator Codex första 7-tummare släpptes i slutet av augusti -84. Den är nu nästan slutsåld (1000 ex.), liksom den nya singeln “Leech”. Den släpptes i mitten på december och hela upplagan på 1000 exemplar var slutsåld på tre veckor. Och detta av ett band som egentligen inte är särskilt välkända utöver de riktiga diggarkretsarna. En hel del bra presskritik och deras första LP “Wanna start a fire” ska nog ändra lite på det.
Kent: “LPn är inspelad i Henrik Lipps studio Music-a-matic och utgiven på Radium i Göteborg. Vi har producerat den själva tillsammans med Henrik och är nöjda med den efter omständigheterna. Den är ju inspelad på bara en vecka, medan den vanliga tiden för en Svensk LP är tre till fyra veckor.”
Med på plattan är den nyligen avhoppade sångaren Björn Clarin.
“Han hade inte tid för studierna och hade förvarnat oss sedan länge.”
Alltså ingen kickning eller något sådant som det har ryktats om. Resterande medlemmar är Chips Kiesbye på gitarr och sång (fiol på plattan), Micke Olsson på trummor och Hasse Jäfvert på synthar. De har även hjälp av den inflyttade engelsmannen Andy Ceaser med texterna.
Chips: “Att sjunga på engelska känns mest naturligt för oss. Oavsett om man satsar på utlandet eller ej så kan ju en utlänning förstå texterna om han bara råkar höra plattan. Sjunger man på svenska så kan han ju aldrig förstå vad vi sjunger om. Sedan är det ju faen så mycket roligare att sjunga på engelska. Svenska lämpar sig inte för vår musik. Det passar mer för band som Ebba Grön och sånt.”
— De flesta förstår ju engelska i alla fall, eller hur?
Chips: “Jovisst, och även om man så att säga inte är född i språket så känner man igen det på andra sätt. Om det känns rätt så kan man ju ge mer, lägga ner mer känsla.”
— Hur är reaktionerna ute i landet?
Kent: “Det brukar nästan alltid vara positivt. Det är ju inte alltid vi har mycket folk men de som kommer brukar alltid stanna kvar. En av våra roligaste spelningar var i Borås förra våren. Det var bara 50 personer i publiken men alla öste som djur, både dom och vi. Nu när LPn är släppt så kommer folk kanske att känna igen en del låtar, och det är ju alltid kul.”
Hoppas då för den utländska publiken att LPn inte möter samma, i och för sig positiva, öde som 7-an “Leech”, d.v.s. att den (inte) blir slutsåld innan Rough Trade, som var den tänkta distributören, får lägga vantarna på åtminstone ett litet parti skivor.
För tillfället är bandet utspritt över halva Sverige: Kent bor i Stockholm, Chips bor i Göteborg medan Micke och Hasse bor kvar hemma i Borlänge.
Chips: “Det slutar nog med att vi hamnar på samma ställe till slut i alla fall. Än så länge funkar repningar och så genom att vi skickar varandra kassetter. Vi har spelat in hela låtar med alla instrument utom just den som lyssnar.”
— Och så var det den här historien med namnet…
Kent: “Ja, de här ryktena om att vi är djävulsdyrkare eller så är ju helt befängda. Sator Codex är ju egentligen en grammatisk omöjlighet. Det finns ingenting som heter så, Sator betyder upphovsman eller skapare. Codex betyder bok eller skrift. Ingenting religiöst eller någonting med Satan. Sedan att vissa fanzines och andra har fått det hela om bakfoten, det får stå för dem.”
Som avslutning kan er utsände avslöja att Codex på latin-slang betyder träskalle. Så det så.