Kan du beskriva dig själv med fem ord?
— Målmedveten, Sprallig, Lättlärd, Lat, Familjekär.
Har du haft några idoler?
— Lyssnar gärna på Christina Aguilera, gillar hennes senaste album och hon har en fantastisk röst. Michael Jackson finns också i min spelare, honom har jag lyssnat på sen jag var liten. I mina ögon har han, yrkesmässigt, allt en artist skall ha.
Vad är ditt mål, kortsiktigt respektive långsiktigt?
— Mitt mål just nu är att satsa till 100 procent på mitt kommande album. Jag vill få ut min musik till så många människor som möjligt och hoppas att folk tycker om den lika mycket som jag gör. Ett långsiktigt mål är väl att jag hoppas jag får möjlighet att hålla på med sång/musik i många år framöver.
Vad var det bästa och det sämsta som hände på Ford Supermodels Sverigeturné, där du sjöng I Won’t Cry?
— Allt som hänt under Ford-turnén har varit positivt. Jag har fått stå på scen och utvecklats som artist. Där finns inga genvägar, men varje tillfälle blir roligare och roligare. Nu börjar jag se många i publiken som sjunger med i låtarna, en otrolig känsla. Vissa verkade förvånade över att jag sjöng på riktigt, men för mig är det en självklarhet.
Hur kändes det att få veta att du var etta på Hitlistan?
— Jag tror inte jag riktigt förstod hur stort det var i början. Det känns riktigt kul att folk tycker om min låt så mycket att de faktiskt betalar för att höra den.
Musiken på ditt debutalbum?
— Ett väldigt bra album som passar vid alla tillfällen. Det finns ballader att gråta till och även fartiga rocklåtar som passar perfekt att dansa till på fester.
Beskriv dina producenter och låtskrivare Lasse Anderson och Adam Kviman som personer!
— Adam är som en stor nallebjörn som man inte kan låta bli att tycka om. Omtänksam och supersnäll, men framför allt en av de absolut bästa musikproducenterna som finns. Lasse har ju skrivit många låtar till mig så vi har kommit varandra nära under de här åren. Han är envis och vet precis hur han vill att hans låtar skall låta. Jag tycker väldigt mycket om Lasse: hade jag inte haft en egen pappa som är perfekt så skulle jag välja en Lasse.
Vem i din omgivning beundrar du?
— Jag beundrar min mamma. Hon är en fantastisk kvinna i alla kategorier.
Planerar du att flytta in till Stockholm?
— Nej det gör jag inte. Älskar att bo på landet i jättestort hus med min familj. Jag skulle aldrig välja att bo ensam, det blir för tyst då!

Elin Lanto är aktuell med I Won’t Cry (Rodeo/Universal Music), som nådde förstaplatsen på Hitlistan i oktober. Hennes debutalbum släpps i februari.