Nyligen sällade sig Hovet till skaran komp-band som gjort solokarriär. Det är ingen stor skara, men celeber. Skotska Alex Harvey Band gjorde en gång en LP utan Alex Harvey. Han var sjuk men tyckte inte de andra skulle ligga på latsidan för det. The Band klarade sig som bekant utmärkt utan Ronnie Hawkins och Bob Dylan. Och Crazy Horse har även gjort plattor utan Neil Young. Men varför valde Hovet att göra en egen platta?
Det började med att Lars Winnerbäck sa “jag behöver tyvärr inte er på nästa skiva, för den ska jag spela in själv”. Någon svarade, halvt på skämt “OK, då gör väl Hovet en soloplatta utan dig”. Han tyckte det lät som en skitcool idé. Skämt blev till idé. Idé blev till handling. Nu fanns ju redan tre soloartister i bandet — Idde Schultz, Anna Stadling och Josef Zachrisson — och även de övriga var sångkunniga. Det resulterade i en högst demokratisk, varierad och varm skiva som lever på lika delar talang, charm och spontanitet.
— Vi åkte till Jens Backs barndomshus i Årteflod utanför Kisa, berättar Hovets egen Levon Helm, Norpan Eriksson.
— Där satte vi upp “backline” (trummor och förstärkare) och en liten sånganläggning i vardagsrummet, sen åkte vi till Systemet och Konsum, bunkrade upp och började skapa… I grupper om två eller fler gjorde vi låtar som vi sen presenterade och gjorde demos på rätt in på Joffes (Josef Zachrissons) dator. På två skrivarhelger gjordes 14 låtar varav 13 hamnade på plattan och den fjortonde som singelbaksida på nästa singel, Våra Hjärtan.
Nästa steg var att spela in. Det skedde på Gotland, hos deras vän Micke Lyander som driver Sandkvie studios i Visby hamn.
— Vi hade bokat sex dagar men efter fem hade vi spelat in alla låtar. Vi lirade in allt live på tape, “old school”. Med Ronny Lahti bakom spakarna blir det alltid bäst så!
Norpan anser att Hovets styrka är att de samarbetar bra och är många som kan dela på jobbet i denna “hippie community”, som innefattar skivbolag och musicerande, komponerande, promotion, administrativa saker med mera.
— Vår musikaliska styrka är att vi är bra både var för sig och tillsammans. Vi har ett inarbetat sätt att jobba på efter att ha spelat tillsammans med Lars så länge — ett sätt att ta oss an material, både eget och andras, och sätta en “Hovetprägel” på det.
Svaghet då?
— Ibland är det förstås svårt att få ihop hela gänget eftersom alla är så upptagna på många olika håll…
Är du Sveriges Levon Helm eller Sveriges Phil Collins?
— Jag har för lite skägg för att vara Levon Helm och för mycket hår för att vara Phil Collins. Men jag har aldrig varit inne på symfonirock eller smöriga fish & chips-drypande ballader från Schweiz. Så det får så klart bli Levon Helm, även om man inte är i närheten av hans sköna stajl.
Jodå Norpan, det är du…

[ Hovet är aktuella med sitt första egna album (Hovet Records/Universal) samt live på Göta Lejon tillsammans med Raymond & Maria 22 november. En liten turné i samband med det är under framväxt. För exakta datum och platser, kolla in hovetrecords.se ]