UNIVERSAL POPLAB HATAR inte när vännerna når framgång längre. Nu har de ju själva slagit igenom med sin glada syntpop.
— Men känslorna finns ju där och man måste jobba med dem, säger Christer Lundberg, sångare och radioprofil.
Det är lite svårt att intervjua honom. Inte bara för att han också är journalist och att man blir medveten om sina frågor då. Nej, visar det sig efter en stund den här soliga och blåsiga dagen i Universal Poplabs hemstad Göteborg, känslan är ömsesidig.
— Det blir en udda situation, jag är ju också van att intervjua folk, säger rösten, känd även från P3:s Christer.
— Men skulle förutsättningarna finnas skulle jag välja musiken. Jag har drömt om att få syssla heltid med syntpop sedan jag var 14 år. Radio var mer något jag trillade in på. Drömmen kan bli verklighet. Efter att ha skrivit lite låtar träffade Christer Lundberg musikern Paul Lachenardière och de bestämde sig för att ta chansen tillsammans. Livedebuten begicks på Scandinavian Alternative Music Awards, SAMA, förra året. Det självproducerade debutalbumet kom tidigt i våras och efter det har det rullat på med spelningar — snart bland annat på Arvikafestivalen, Gay Pride och några stadskalas.
— Mina låtar lät verkligen inte så roligt innan Paul kom in i bilden. Jag märker att han är några år yngre än jag, men genom honom hittar jag entusiasmen igen. Han brinner och jag var lite bitter innan, säger Christer Lundberg och avslöjar att en ny platta redan är på gång.
— Vi pillar lite. Det är tänkt att det ska komma en skiva våren 2005.
Förhoppningsvis i alla fall. Det gäller att behålla glädjen i det man gör, tycker Christer, och stirrar sig inte blind på försäljningssiffror. Men antagligen har det gått rätt bra. Senaste singeln, Mozcovern We Hate It When Our Friends Become Successful har till och med hamnat på Trackslistan.
Ett långt steg från när P3 inte ens ville spela Universal Poplab.
— Det har lossnat nu. Men jag tror vi blir hårdare granskade än andra. Det är en känslig fråga, säger Christer Lundberg. Att Håkan Hellström körar på We Hate It… är också ett stort steg. Han var tidigare en av vännerna som Christer Lundberg var avundsjuk på — men nu är allt det bra. Och slutligen handlar ju Universal Poplab om just vänskap.
— Det är genom att jobba ihop som jag och Paul har blivit vänner. Inget skulle ha varit möjligt utan alla vänner som ställt upp och hjälpt till — gjort videor och så. Så vi får se hur det blir med nästa skiva. Man kan inte riktigt be alla ställa upp gratis igen.