Välkommen till Göteborg. Home of den stygga, snabba, knepiga underjordsrappen. PST/Q, Formula One, Glaciuz The ICY, Leo Kallocain, Nephilim… ja, ni fattar.
Men nu dånar en annan snubbe in på scenen. Han har kanske hållit på lika länge och rört sig i samma kretsar som sina stadsmän, men hans attityd är en annan. Han kör hiphop som den var förr, men inte någon unken retrofascism, bara skönaste vibbarna på fetaste festen.
Han heter Rico Wondahman.
Redan på första frågan — standardfrågan där journalisten vill att intervjuoffret ska berätta om sig själv — så märker man att det här inte är en stöddig skrytkatt ute efter att sätta upp en hård fasad. Han säger: “Jag är en helt vanlig snubbe på tjugofyra bast, jobbar under veckorna och kör lite live och spelar in på helgerna”.
Sen fortsätter han: “Jag har hållit på med hiphop sedan jag var tretton; då gjorde jag mitt första framträdande på en fritidsgård. Men jag har mest sett det som en hobby. Det tog lång tid innan jag trädde fram på riktigt”.
Alldeles nyligen kom Ricos andra släpp, fullängdaren Takin’ Over. I fjol kom debuten, sjuspårs-EP:n Works Of Wonder. Där debuten var bra men lite tassande och försiktig är nya plattan något helt annat. Själfullt och svängande, ett snabbt flyt, lättbrunna melodier och med en ständigt positiv världsbild framför ögonen. Rico själv har en lätt Fat Joe-doftande röst och reppar hemstaden med samma sköna attityd som New Yorks latinkung.
Åtminstone två av låtarna — Come Down Here och Welcome To Gothenburg — kommer med lätthet att kvala in på en lista i december över årets tio bästa svenska hiphopbangers. Det kan jag redan utlova. Si pass bra är det bästa materialet på den här tio spårsplattan.
Jag har Rico på telefon och frågar honom vad som är viktigast för honom när han gör musik.
— Att det ska låta fräscht, säger han. Jag vill förmedla något positivt. Mycket av den hiphop jag själv tar åt mig vill jag delge andra. Redman, Common, Guru, Ice Cube…
Bland producenterna på plattan utmärker sig Astma, Sentense och Soul Scientist. Det är uptempohiphop, svängigt som efter åttonde ölen och med djup soul i botten. Hur väljer egentligen Rico vilka produktioner han vill ha?
— Det är bara känslan som avgör. Jag vill inte bara ha ett enformigt beat, det ska hända saker! Man ska få en större känsla; en speciell vibe.
Avslutningsvis; vad blir nästa steg?
— Jag är med på en hel del gästgrejer som släpps snart, säger Rico. Astmas album, till exempel. Jag har precis spelat in med Embee, till hans soloplatta. Jag har varit och spelat in med DJ Large, till hans samlingsplatta. Och så håller jag på och spelar in till min nästa platta, jag har inget datum eller bolag, men jag samlar på mig material efterhand. Sen blir det en massa spelningar i sommar, på festivaler och klubbar.