EN GÅNG UTNÄMNDA till Sveriges Bästa Osignade Band av La Musiks Lennart Persson, och nyligen stolta föräldrar till en tretton spårs laserbaby är Clay Allison efter sju sorger och åtta bedrövelser på banan som en svensk albumdebutant att räkna med på allvar. Med ett melankoliskt, semiepiskt ljudlandskap som för tankarna till The Go Betweens och The Lucksmiths har man med Love On Depression Street visat att herr Persson hade fog för sitt påstående. Ola Karlsson ställde sångaren, basisten och låtskrivaren Viktor Sandberg mot väggen med fem snabba.
Ni hette tidigare Soulbox Opera. Innebar namnbytet en markering, ett avstamp till något nytt även musikaliskt?
— I och med diverse medlemsbyten samt hårda slag mot våra egon av storbolag, kändes det naturligt att starta om under nytt namn. Soulbox Opera blev förknippat med för mycket elände och vi var tvungna att hitta spelglädjen igen. Det gjorde vi. Det är fortfarande samma beståndsdelar i musiken men ett skönare sväng. Allt har blivit lite bättre och lite mer livsbejakande, helt enkelt.
Den animerade videon till singeln Good Clean är väldigt speciell. Vem har gjort den och vad är idén bakom?
— Vi hittade, efter några timmars planlöst surfande på internet, animatören Magnus Bjärlind som visade sig vara allt vi letade efter: en idealist som tror på sann skönhet samt har en dragning till det lite mörka och bisarra i tillvaron. Vi skickade Love On Depression Street till honom och inväntade hans omdöme. Som tur var älskade han vår musik och satte genast igång arbetet med videon. Han presenterade sin idé om en skelettpojke som säljer dammsugare och vi föll pladask för den.
Er musik känns överhuvudtaget tacksam att sätta bilder till. Tänker ni i dom banorna när ni arrangerar?
— Det är svårt att undgå. Vi är alla mycket filmintresserade så musiken inspireras snarare av filmer än av annan musik. På förra repet spelade vi en del av en låt som kallas “Den-där-helikopter-scenen-när-huvudpersonen-lutar-sig-ut-och-säkrar-flyktvägen-från-den-där-hemska-platsen-stycket…”
Trombon är en viktig del i ert sound. Varför just detta instrument?
— Det var inte helt självklart från början. Det var av en ren slump som Niklas (Larsson) fick höra lite låtar som jag skrivit. Han hade lite synpunkter och var övertygad om att han kunde lyfta musiken ytterligare med trombon. Nu går det inte att tänka sig Clay Allison utan trombon. Musiken blir lite mer rökig och storslagen.
Varför ska folk upptäcka Love On Depression Street?
— I dagens tider är det så mycket som trivialiseras; ingenting får egentligen tas på allvar. Det tycker vi inte om. Love On Depression Street är en kärleksförklaring till musiken och vi hoppas att det smittar av sig.