DE ÄR LIKA hemliga som de fragment de samplar och återanvänder i sin musik. Historierna och spekulationerna om duon är många och först efter många resultatlösa försök att nå dem för en intervju fick jag till slut tag på grabbarna bakom Sveriges funkigaste disco-arrangemang; möt Karlheinz Kaputt och Werner Windbeutel.
Berätta nu — vad har ni för story?
KARLHEINZ KAPUTT: Jag och Werner möttes på en rastplats längs Autobahn för tre-fyra år sedan, då han uppmärksammade mig på att jag hade tappat en fralla på marken. Vi började talas vid, och insåg att vi båda nyligen fått uppenbarelser och insett vårt kall i tillvaron, det vill säga att sprida funkig dansmusik över världen. Detta kunde ju inte vara en slump, så vi slog oss genast samman och bildade vår dynamiska discoduo. En första antydan till genombrott kom när vi spelade på Rookie i Hultsfred hösten 2001, vilket faktiskt var vår tredje spelning någonsin. Sedan har det rullat på med fler spelningar, några samlingsplattor och splitsingeln med Idiot Savants, som vi också gjort en kort Sverigeturné tillsammans med.
WERNER WINDBEUTEL: Efter en av spelningarna på den turnén kom förresten Pontus från Pontus & Amerikanarna fram och frågade om vi ville producera en dansgolvsvänlig come back-platta åt dem, men jag svarade undvikande.
Ni har ett ruggigt snyggt bandnamn.
KARLHEINZ KAPUTT: Det är faktiskt taget från ett riktigt brödrostföretag. De har en fabrik någonstans i Niedersachsen, och har en hyfsat stor del av den tyska marknaden. Varför vi sedan lånade deras namn är en avancerad historia, som bland annat involverar långa kvällar med bourbonintag.
Jobbar ni hårt med samplern?
WERNER WINDBEUTEL: För att vara kortfattad så består uppbyggnaden till största del av risgrynsgröt, analoga synthar och tjuvrökande.
KARLHEINZ KAPUTT: Vi jobbar ganska mycket i skift.
Hur mycket disco är ni?
KARLHEINZ KAPUTT: Med tanke på vår mission så kan man säga att vi lever, andas, äter och sover disco. Å andra sidan finns den nya musik jag finner intressant oftast inom andra genrer, eftersom discon idag tyvärr inte har den framträdande roll i tillvaron som den förtjänar. Ingen av oss är heller heltänd på slickade tiominutershouselåtar.
När kommer er revolutionerande fullängdare?
KARLHEINZ KAPUTT: Den kommer antingen när vi hittar ett skivbolag som vill betala utgivningen av den, eller när vi själva känner att vi har så otroligt mycket bra material att vi säljer allt vi äger för att få ut det.
WERNER WINDBEUTEL: Och det kan faktiskt ta lite tid, eftersom vi arbetar ganska långsamt. Karlheinz spelar ju landhockey på elitnivå, vilket givetvis tar en massa tid och energi. Själv är jag ganska engagerad i kampen mot valfiske.
KARLHEINZ KAPUTT: Men för den som är otålig kan jag ju tipsa om att vi släppte ett album redan för några år sedan, under pseudonymen Daniel Saturn. Den plattan var dock inte riktigt lika funkig som vårt nuvarande material.