1997 skrev Prominent skivkontrakt med danska Solmed. Ett år senare var debutplattan klar att ges ut. Men skivan släpptes aldrig. Anders Enquist plockade upp luren och checkade läget.

En del är kanske vid det här laget familjära med en låt kallad She som spelats mycket i P3 Soul och roterat en del på ZTV. En nysläppt EP är dock fortsättningen på historien om Malmögruppen Prominent. Och södra Sverige visar mer och mer att man är att räkna med inom svensk hiphop och soul. She är det första som släppts med Prominent men redan för sju år sedan upptäckte bandets fyra medlemmar Colossos, S Pinero, Castelo och producenten Alex K att kemin dem emellan stämde och resultatet blev en legering av starka personligheter med rötter i modern r&b, hiphop, jazz och latinamerikansk tradition.
Herrarna i Prominent är dock inga duvungar som suttit med prestationsångest under sju år. Alex K har producerat musik sedan början av 90-talet. Colossos började redan som trettonåring skriva och rappa. Han kör fortfarande en del solo och hans låt The Fasultz toppade i P3 Hip Hop. Han går bland annat även att höras på Ordkrig-samlingen med den egna All Around the World. Castelo och S Pinero har i sin tur jobbat ihop i tidigare konstellationer och Castelo har även medverkat på Petters senaste album och låten Pissar på dig samt Det svider på Ayos andra album.

ATT DET TAGIT sju år för Prominent att ge ut en singel och en EP är en helt annan historia. En ganska trist sådan. Prominent skrev redan 1997 skivkontrakt med independentbolaget Solmed, en underetikett till danska BMG. Ett förskott betalades ut så Prominent kunde bygga ut sin studio i Malmö för att kunna spela in ett album på egen hand. När så detta album var färdiginspelat 1998 och mastertejpen var i danskarnas hand så föll allt ihop. Mannen som från början trott på och tecknat kontrakt med Prominent lät meddela att han inte längre trodde på det hela och att albumet inte kommer att släppas. Men inte nog med det, danskarna åkte till Malmö och hämtade utrustningen som Prominent köpt till sin studio med förskottspengarna på albumet. Man behöll även mastertejpen. Prominent fick därefter ägna sig att komma loss från kontraktet. Det tog nästan två år och när allt var klart var det bara till att börja om igen. Studion fixades ihop och sedan dess har Prominent ägnat sig åt att spela in nya låtar. Förra året tecknades ett kontrakt med Sony. Singeln She var första smakprovet och nu har alltså även en EP med fem nya låtar släppts och den visar att det finns en del i bagaget. När jag pratar med Colossos en dag i maj så pågår inspelningar i studion i Malmö för fullt. Men man kan ju fundera på om Prominents oflyt verkligen är över. Colossos berättar nämligen att man precis städat upp efter att ha haft översvämning i studion. Den ligger vid kanalen i Malmö och tydligen har vattnet stigit så pass och letat sig in. Colossos spekulerar i att byggnaden inte riktigt håller måttet. Men vattnet var ingen anledning att stoppa inspelningarna.
— Vi samlade ihop alla grejerna i den torra hörna som fanns kvar i studion och fortsatte jobba.
Melodisk hiphopsoul legerat med nutida soul och r&b, funkiga mjuka feta knorrar, smattrande trumbeats och lite attityd plockat från swingbeats souliga glansdagar med Teddy Riley i spetsen men i en mjukare, varmare analog produktion, är det en riktig beskrivning av Prominent tycker du?
— Visst ligger det mycket i det. Några av oss började skriva musik samtidigt som det handlade mycket om swingbeat i den amerikanska soulen så att det finns swingbeatdrag är inte så konstigt.
Här finns även jazz och latinamerikanska rytmer som i Salud (Speakeasy). Är det ett experiment eller kommer det mer av detta?
Salud är en sida av oss som är förknippade med våra rötter. Men som vi känner det idag så kommer vi gå mer åt soulhållet.
Emancipation på den nu utgivna EPn är oerhört melankolisk, varm och vacker hiphop/soul.
— Vi vill spela in låtar för dansgolvet. Folk ska kunna dansa till vår musik. Men vi vill även spela in låtar som just Emancipation. Det är de här två sidorna vi har i oss och känner mest för och också de vi kommer att försöka utveckla vidare.
Jag vill inte med denna artikel vilseleda er med att säga att Prominent är unika eller totalt annorlunda. Men det är inte “the issue” här. Det handlar om att Prominent med sin EP visar att de behärskar en sak till fulländning; att göra skön hiphopsoul med en påtalande laidback och självklar attityd. Colossos säger själv att de inte försöker revolutionera soulmusiken eller annat men att musiken de gör avspeglar mycket av deras personligheter.
När kommer då albumet, Colossos?
— Om sju år, haha. Nej, allvarligt, vi har idag spelat in 25 låtar och ska spela in 10 till. Därefter plockar vi ut de vi vill ha med på ett album och sätter oss ner med skivbolaget. Men jag tror att vi nog ska kunna ha ett album ute i augusti eller september.
Låt oss hoppas det. Prominent är så pass bra att de förtjänar en ärlig chans nu.