Inte många ögon förblir torra i slutscenen till Livet är underbart då George Bailey återfår livsgnistan och ängeln Clarence får sina vingar. Marie Lindfors var tvungen att snacka med bandet som döpt debutplattan efter en replik i filmen från 1946.

Efter ett antal hyllande demokassetter och en massa års spelande har nu äntligen lundabandet fått släppa debutskivan, Every Time A Bell Rings An Angel Gets His Wings, på det också skånska bolaget Bad Taste Records.
Historien börjar en dag 1995. Mattias Friberg (sång och gitarr) kände Mathias Oldén (bas) som i sin tur kände Jens Hellgren (gitarr) och efter ett tags harvande med trummaskin till denna sättning fann de Kristofer Rönström som blev trummis i bandet. Där har vi Log. Log kom alltså till jorden redan 1995 men lades på is efter ett tag eftersom killarna i bandet började spela i andra band. Efter ett par år möttes dock grabbarna på krogen och Log var ett faktum igen.
Jag pratade med Mattias Friberg om hur Log mår idag nu efter skivsläpp och turnéer lite här och var.
Hur känns det att äntligen få släppa er debutskiva?
— Det känns roligt. En av anledningarna till att ge ut en skiva eller en demo eller egentligen vad som helst är ju att en massa människor ska få ta del av det man gör och det känns kul att så många kan göra det nu.
Blev ni nöjda med hur skivan blev?
— Ja, den känns som ett avslutat kapitel nu. Det var så länge sedan låtarna skrevs och spelades in. Vi har kommit så långt sedan dess att det känns lite märkligt att all fokus ligger på den nu och att ingen direkt har någon koll på vad vi gör nu. Men, så måste det vara, antar jag. Men vi är inte samma band som då, inte som igår heller för den delen.
Både plattan och era spelningar har fått bra kritik…
— Ja, folk verkar digga plattan och oss.
Hur kom ni i kontakt med Bad Taste Records?
— De hade några polare som drog med dem på ett par av våra spelningar. När vi sedan hade gjort klart hela skivan, ja, vi tänkte släppa den själva från början men då ringde de och sa att de ville släppa den. Vi trivs jäkligt bra. Det hade faktiskt inte kunnat vara bättre.
Men ni har något kontrakt med Deep Elm Records i USA också?
— De ska släppa skivan på licens där.

UNDER VINTERN OCH våren nu har Log varit ute och spelat över hela Sverige och även i Tyskland, Holland och England.
Och i sommar blir det festivaler här i Sverige?
— Ja precis, hittills är vi bokade till Hultsfred, Emmaboda, Parkfestivalen i Oskarshamn och Hovstockfestivalen men fler är på gång.
Är det några nya släpp planerade?
— Ja, vi ska förmodligen släppa en split med ett annat band i september med lite annorlunda låtar och sedan är nästa fullängdare planerad till nästa vår.
Hur går det till när ni skriver musik, hur föds låtarna?
— Jag kommer oftast med idéer som vi sedan sätter ihop i replokalen men ingen låt blir egentligen helt färdig förrän vi har spelat in den eftersom vi gör väldigt mycket i studion.
När ni bildade Log, visste ni hur ni skulle låta då?
— Nej, vi hade ingen koll, det enda vi visste var att vi ville göra avskalad enkel musik och än så länge håller vi fast vid det.
Influeras ni av de band som kritikerna tror?
— Nej, väldigt sällan Jag har sällan hört banden i fråga, jag har väldigt dålig koll och lyssnar knappt på de vi jämförs med. Det finns inte så mycket som jag fastnar för. De flesta förutsätter att all inspiration skulle komma från andra band ur samma genre som vi, vilken nu det skulle vara, vilket stämmer väldigt dåligt med verkligheten. Det som kommer därifrån är en försvinnande liten del. Vi vill inte använda andra band eller överhuvudtaget någon annans verk som mall för någonting.