På Ulla Hits The Bassman’s repertoaren finns allt från jazzstandards av till exempel Thelonius Monk till brutala hårdrockslåtar av Motörhead och däremellan har man hunnit passera låtar av Jimi Hendrix, Sten & Stanley, Beppe Wolgers och Wilmer X och dessutom ett knippe originallåtar, alla tolkade på Ulla Hits The Bassman’s högst originella och personliga vis.
Att sätta en etikett på Ulla Hits The Bassman’s musik är därför knappast lätt. På sitt eget presentationsblad kallar trion sig ”världens minsta storband”. Medlemmarna är förutom Ulla Fluur på sång, Anders Åström på bas samt Morgan Ågren på trummor. Jag börjar med att fråga vilken stil som bäst beskriver bandets musik och Ulla väljer att svara – svårbeskrivbart? i en frågande ton för att se om jag har en bättre beskrivning; det skulle i så fall vara – obeskrivbart bra! tänker jag men säger inget. Istället ber jag Ulla berätta hur det hela började för hennes del.

– Det var någon gång 1987 tror jag som en kompis föreslog att jag skulle gå på en sångutbildning på Kulturama. Jag lydde rådet. Det var första gången som jag sjöng i en mikrofon och jag hade aldrig haft en tanke på att sjunga med ett band tidigare. Redan vid den här fick jag idén att bilda ett band med bas och sång som de enda tonala instrumenten. Jag kände en basist så jag frågade honom om vi skulle försöka. Det lät väl inte riktigt som det var tänkt. Så vi tog med en gitarrist, när vi sen fick en spelning så tog vi med en trummis och en trumpetare också. Vi kallade oss Ullas Banditer.
Det var redan då Ulla sjöng med Ullas banditer som jag fick upp ögonen för Ullas talang, eller fick upp öronen borde det väl heta. Ulla har mycket av den sällsynta rythmkänsla som för tankarna till några av historiens verkligt stora sångpersonligheter som till exempel Billie Holiday. När jag berättar för Ulla att jag sett och hört hennes banditer inte bara en utan två gånger blir hon imponerad och låter förstå att de inte spelade så där jätteofta och knappast inför några enorma publikmassor så att jag lyckats pricka in två spelningar imponerar. Ulla fortsätter att berätta.
– Efter ett tag kom vi till en punkt där det kändes som om Ullas Banditer hade fastnat, som om vi inte kunde utvecklas längre så vi splittrades. Jag försökte sjunga med en pianist men det kändes inte riktigt rätt och tanken på en konstellation med bara bas och sång fanns kvar. Anders och jag hade gemensamma vänner så jag frågade Anders om vi skulle prova att göra något tillsammans bara som en kul grej. Det var väl inte tänkt att det skulle bli något. Jag tror inte att Anders hade en tanke på att vi skulle stå på scen eller något sådant, men det fungerade över förväntan och vi lyckades förverkliga visionen om ett band med bara bas och sång. I början var jag så nervös att jag var tvungen att sitta på en hög barstol och sjunga för att det inte skulle synas hur benen skakade. Men det behöver jag inte längre skrattar Ulla:
– Vi har hållit på i ungefär tre år och haft så mycket spelningar så nervositeten har försvunnit.
Jag fortsätter med att fråga hur Morgan kom med i bandet.
– Anders och Morgan känner varandra från Bolon X. Anders och jag hade talat om att ta med någon form av rythminstrument eller slag-verk så när Morgan tog upp saken med Anders så var det ganska självklart att Morgan skulle börja. Han har ordnat mycket spelningar åt bandet också.
Var brukar ni spela?
– På restauranger, krogar och barer runt om i Stockholm. Vi har spelat väldigt mycket på restaurang Kaos i Gamla Stan och så spelade vi på Vattenfestivalen nu i somras. Det var extra roligt för det var så mycket folk och det blev verkligen en enorm stämning.
Skribenten kan även avslöja att Ulla Hits The Bassman medverkat i programmet ”Söder Glöder” på TV då det råkade vara det första jag såg och hörde av dem.
Ulla Hits The Bassman har när denna artikel skrivs inte gjort några skivinspelningar, men Ulla Hits The Bassman kommer vara med på Rosa Honungs samlings-CD med nordiska band som spelar Motörheadlåtar. Den CD:n kommer ut i år lagom till att Motörhead skall fira sitt tjugonde jubileumsår.
Efter att ha talat lite om jobb och andra tråkigheter kommer vi in på en kort diskussion om litteratur. Ulla berättar att hon börjat läsa en av Sture Dahlströms romaner, därifrån kommer vi in på Céline, fransk författare och utpekad som kollaboratör under andra världskriget. Vi kommer in på Céline därför att Sture Dahlströms romanfigur och alter ego Svenne Spjut höjer Céline till skyarna i Stures senaste roman. Det visar sig att Ulla har läst Célines romaner vilket inte jag har så jag frågar om det verkligen är så bra som Sture via sitt alter ego hävdar. Jodå, Ulla bekräftar.
Céline är en speciell författare, väldigt egen men bra.
Så, efter lite avslutningsfraser känns det att det är dags, att avsluta samtalet med Ulla.

Om Ulla Fluur är amatören som inte har stått på scen särskilt många gånger innan Ulla Hits The Bassman och aldrig gjort någon skivinspelning, så är både Anders Åström och Morgan Ågren fullfjädrade yrkesmusiker med massor av erfarenhet från skiftande sammanhang och med oräkneligt antal skivinspelningar bakom sig. Jag beslutar mig för att ringa upp även Anders och Morgan för att få reda på lite av deras bakgrund.
Även med Anders kommer jag in på ämnet litteratur. Sture Dahlström visar sig vara en av Anders favoriter. Sture är favorit för många andra musiker också, Louise Hoffsten till exempel, ett band med medlemmar från bland andra Spion 13 döpte sig till och med till ”De galopperande svenskarna” efter en av Stures romaner. En anledning till att Sture går hem hos musiker kanske är att han själv var yrkesmusiker innan han blev författare, och spelade med bland andra Lasse Gullin. Det är som om det finns en annan rytm, ett annat driv och mer sväng i Stures skrivande än hos andra författare. Jag delger inte Anders dessa tankar utan vi kommer snabbt in på musikens domäner.
Anders börjar med att förklara att han spelat i stort sett hela livet och förklarar med ett suckande att allt inte går att redogöra för, utan även om man bara tar med det viktigaste blir det mycket nog. Därefter börjar Anders förtälja det väsentliga i sin bakgrund.
– Jag har spelat drygt 4 år nästan 5 med fusion-gruppen EGBA, gjort skivor och turnerat i Sverige och Europa. Vidare har jag spelat med Bolon Bata eller Bolon X heter de egentligen och med Mental Hospitality med vilka vi spelat mycket i Schweiz. Jag har gjort mycket studiojobb, spelat i radio och TV bland annat i Söndagsöppets husband. Sedan har jag spelat med Richard Lloyd och med Per ”Cussion” Tjernberg. Vi fick en grammis för instrumental-CD:n ”They Call Me”. Vidare har jag gjort nästan 200 spelningar med Fredmans Apostlar. Med Razamanaz och Moby Dick har jag spelat hårdrock och så har jag spelat en del med Idoine Jupiter.
Denna enorma erfarenhet från allt mellan Bellmans epistlar över Led Zeppelin-covers med Moby Dick över olika fusiongrupper till underhållningsmusik i TV förklarar Ulla Hits The Bassman’s breda bas. För er som inte sett Moby Dick kan jag avslöja att det är bland de mest sevärda upplevelser man kan ha, så det så! Nu åter till Ulla Hits The Bassman; Anders berättar:
– Det är extra roligt att spela med Ulla Hits The Bassman för jag får verkligen möjlighet att utvecklas som basist och spela på ett sätt som jag inte haft möjlighet till annars. Det skiljer sig mycket från den traditionella basistrollen som också är rolig men här får jag möjlighet att utnyttja en massa konventionella speltekniker. Det är en utmaning hela tiden.
Att Anders är en efterfrågad basist i nästan alla sammanhang är inte så märkligt med tanke på att han bemästrar det mesta på ett mästerligt sett och ofta har en enorm inlevelse när han spelar, dessutom ger han ett mycket sympatiskt intryck. När jag ringde Anders hade han råkat ut för en ledbandsskada och hade uppenbart ont så någon längre intervju kunde det inte bli fråga om istället ringde jag vidare till Ulla Hits The Bassmans slagverkare Morgan Ågren. Jag ber honom berätta lite om vilka olika grupper han spelat med och vad han har gjort för CD-inspelningar tidigare.
– Jag har bland annat spelat och gjort skivor med Fläskkvartetten, Cabazz, Bolon X och Glory.
Hur många skivor har du gjort totalt?
– Ett 15-tal ungefär. Jag har inte bara spelat med svenska musiker utan även en hel del utländska också.
Vilket är det största utländska band du spelat med, undrar jag trots att jag egentligen redan vet svaret.
– Frank Zappas band: ”Zappas Univers” fast tyvärr blev det aldrig någon konsert med Frank Zappa själv. Han var alltför sjuk under de sista åren och kunde inte genomföra så många konserter, så Zappas Univers fick genomföra konserterna själva utan Frank, men det har i alla fall blivit ett flertal spelningar för mig tillsammans med Zappas Univers.

Jag berättar att jag såg ett TV-inslag om hur han kom i kontakt med och fick börja spela med Zappas Univers. Jag tycker vid det här laget att jag fått reda på det mesta som är värt att veta om Ulla Hits The Bassman och beslutar mig för att vara nöjd. För dig som har läst den här artikeln återstår väl bara en stor fråga; – Hur låter de? – Gå och lyssna på Ulla Hits The Bassman när du får chansen blir mitt svar.